Snabbare Iphone

Att göra en långsam iPhone snabbare (Uppdaterad för iPhone 14)

Flera av våra läsare har mejlat oss och berättat att deras iPhones börjar bli långsamma, och undrat vad man kan göra för att de ska bli snabbare igen. Att iPhonen upplevs som långsam är ett mycket vanligt problem, som kan ha flera orsaker. Oavsett orsak finns det normalt ett antal enkla åtgärder man kan vidta.

Uppdaterad 2022-10-26

Så mycket snabbare är iPhone 14 än tidigare modellen iPhone 13

Iphone 14 Pro och 14 Pro Max är klart snabbare än de tidigare versionerna iPhone 13 och iPhone 13 Pro Max. Detta har MacWorld varit först med att rapportera om. Det här är en liten avstickare från huvudsyftet med artikel som hjälper dig att få din gamla iPhone att bli snabbare.

Har du en gammal iPhone som börjar bli väldigt långsam och du har gjort alla våra knep som vi nämner nedan kan det vara läge att skaffa en ny, iPhone 14.

Qualcomm Snapdragon – ett 5-modem som levererar

Qualcomm Snapdragon X65 är ett 5g-modem med klart högre hastighet än X60, föregångaren, som återfinns i Iphone 13 Pro och 13 Pro Max.

Enligt ett test utfört av Speedsmart har bytet av 5g-modem lett till en höjning av nedladdningshastigheten rejält, 38 procent.

X65 har också klart förbättrad latens och en energiförbrukning som är lägre jämfört med X60.

Som ni vet blir telefoner och andra skärmar långsammare med tiden. Det beror dels på att du fyller på utrymmet och installerar allt fler appar som drivs parallellt. iPhone har dock förmågan att åldras och därmed bli långsammare i lägre takt än andra telefoner. Du bör dock ändå genomföra våra tips för att snabba på din telefon, många gånger kan det göra stor skillnad.

Strypt prestanda

Som vi har skrivit om tidigare har Apple anklagats för planerat åldrande, efter att det uppdagats att man medvetet strypt prestandan hos äldre modeller. Förklaringen har dock lugnat många Apple-fans. Äldre batterier och kallare väder gör att telefonen kan stängas av utan förvarning, eller så kan batteriprocenten plötsligt störtdyka på mycket kort tid. I det här läget har man alltså blivit tvungen att välja mellan batteri och prestanda – och där valde Apple att strypa prestandan något. Lite längre ned i artikeln som länkas ovan ser du hur du gör för att se om din prestanda är strypt eller inte.

Om du har ett äldre batteri är du säkerligen drabbad av detta. Den bästa lösningen är att helt enkelt göra ett batteribyte, vilket Apple har sänkt priset på med 50 USD. Detta som ett svar på de starka reaktioner som visade sig efter den medvetna prestandasänkningen.

Har du uppdaterat iOS?

Något som kan göra att din iPhone upplevs lite snabbare är att uppdatera till senaste iOS. Dock bör man vara lite försiktig med detta – har du en äldre modell kan effekten faktiskt vara den rakt motsatta. För äldre iPhones blir nya uppdateringar av operativsystemet mer krävande att köra. Om du däremot har en nyare modell bör en uppdatering bara göra att den känns snabbare. Tänk på att nya uppdateringar ibland kan ha viss inverkan på batteritiden.

Starta om din iPhone

Många gånger kan det faktiskt vara så enkelt. Som bekant kan en tvingad omstart lösa en hel del problem – slöhet är potentiellt en av dem. Håll bara in hemknappen och låsknappen samtidigt i ett antal sekunder, tills dess att iPhonen startar om av sig själv. Hela omstarten tar kanske kring 20 sekunder att genomföra och telefonen kan kännas lite piggare efteråt.

Frigör utrymme

När minnet är sånär som på fullt kan det leda till att telefonen blir lite slöare. Ett enkelt sätt att rensa bland apparna är att gå in på Inställningar > Allmänt > iPhone-lagringsutrymme. Här ser du klart och tydligt vilka appar som tar mest plats. Hos många är det inte typiskt tunga appar i sig som äter upp mest utrymme, utan snarare lättare program som Safari, Snapchat och Meddelanden, där bifogade bilder och annan data kopplad till apparna är det som kräver en hel del minne. Bara genom att gå in i Safari och rensa cookies, historik och annan information kan du frigöra flera hundra MB.

En bra tumregel är att åtminstone ha 1 GB ledigt i telefonen – men sikta gärna på mer än så. Nedan kan du läsa hur man frigör utrymme i några populära appar, eftersom ett friare lagringsutrymme är en nyckel till en snabbare iPhone.

Safari

Gå in på Inställningar > Safari och tryck på Rensa historik och webbplatsdata. För många användare kan det här spara en hel del utrymme.

Om du är mån om att behålla din historik, men ändå vill frigöra lite utrymme kan du scrolla längst ned istället och trycka på Avancerat. Här kan du välja att endast ta bort webbplatsdata, vilket kan bli ett par hundra MB för många. Du kan inte välja vilka webbplatser du vill ta bort data ifrån, utan allting måste tas bort – eller behållas.

Åtgärderna ovan kommer att göra din surfupplevelse lite mindre bekväm under en period framöver. Lösenord som autofylls och automatiska inloggningar kommer inte att sparas. Därtill kommer en del hemsidor som använder cookies, för att minnas dina preferenser, att ha glömt dem.

Meddelanden

För många tenderar bilder och andra filer som skickas i Meddelanden att bygga på och till slut sluka många hundra MB (eller flera GB) av telefonens lagringsutrymme. Ett mycket enkelt sätt att rensa bland bilderna är att gå in på Inställningar > Allmänt > iPhone-lagringsutrymme och scrolla ned till Meddelanden. Här ser du hur mycket minne appen kräver och vilka filer det är som faktiskt tar plats. För många kommer det vara Bilder som tar mest plats, men även Videor och Konversationer kan kräva en hel del utrymme.

Tryck sedan bara på exempelvis ”Bilder” och sedan på ”Ändra” i det övre högra hörnet. Du kan då markera bilder och använda papperskorgen för att slänga dem och frigöra plats. För att spara minne framöver kan du gå in på Inställningar och scrolla direkt ned till Meddelanden. Väl här scrollar du längst ned och aktivera reglaget Bildläge – låg kvalitet.

Ett annat alternativ är att helt enkelt öppna appen och granska vilka konversationer du kan klara dig utan. När du vill ta bort en tråd är det bara att dra fältet mot vänster och sedan trycka på ”Radera”. Du kan också gå in i enskilda konversationer och ta bort stora bilder eller videos. Tryck och håll in på bilden tills Kopiera, Spara och Mer… dyker upp längst ned på skärmen. Tryck sedan på Mer… och sedan på papperskorgen längst ned i det vänstra hörnet.

Messenger

En annan app som tenderar att sluka mycket minne för många är Facebook Messenger. Något enkelt sätt för att friöra de dokument och data som kan ta plast finns oss veterligen inte. Det man däremot kan göra är att gå in på Inställningar > Allmänt > iPhonelagringsutrymme och trycka på Messenger. Här kan du välja att avlasta appen, vilket gör att lagringsutrymmet som appen använder frigörs, men att data och dokument behålls. Det här är bra om du tillfälligt behöver mer minne för exempelvis en iOS-installation som kan snabba upp telefonen. Avlastning kan göras med alla appar.

Bilder

För många är kameran närapå en viktigare funktion än den att kunna ringa. Sålunda är Bilder en app som ofta slukar stora mängder utrymme hos gemene iPhone-användare. För dig som har Mac finns det ett smidigt sätt att skicka över bilderna till datorn och samtidigt radera dem från telefonen.

Koppla bara in den och öppna Bildinsamling (Image Capture) och välj din enhet. Längs ned i det vänstra hörnet finns en liten grå, uppåtpekande pil i en kvadrat. Tryck på den och kryssa sedan i rutan Radera efter import.

Musik

En annan app som tar upp mycket plats för många är Musik. Att radera spår här är enkelt. Kolla bara vilka låtar du vill ta bort och tryck och håll in på dem. Välj sedan Radera från biblioteket.

Stäng av automatiska hämtningar

Automatiska processer körs i bakgrunden hos de flesta iPhones, trots att alla egentligen kanske inte behövs. Visserligen kan det vara tacksamt att själv slippa gå in och leta efter uppdateringar manuellt, men automatiseringen kommer till en kostnad av såväl prestanda som batteritid. Att stänga av automatiska hämtningar är enkelt. Gå bara in på Inställningar > iTunes och Apple Store. Du får då fram följande:

Som synes finns också ett reglage för huruvida mobildata skall användas för automatiska uppdateringar. Den allmänna rekommendationen är att inte aktivera detta. Mobildata slukar förhållandevis mycket batteri, för att inte nämna att det kan bli riktigt dyrt i längden.

Autouppspelning av video kan också slås av.

Minska rörelser och andra visuella effekter

Allt eftersom iOS utvecklas introduceras fler och fler visuella effekter. Även om de gör användningen snyggare, kan prestandan gynnas av att stänga av detta. Gå bara in på Inställningar > Hjälpmedel > Minska rörelse. Se sedan till att reglaget står på Av.

Hur mycket den faktiska prestandan förbättras av detta låter vi vara osagt. Många kan dock vittna om att telefonen blir lite lättare och tydligare i sin navigering. Den här åtgärden, i synnerhet i kombination med allt som nämns ovan, kommer dock mycket sannolikt göra att telefonen känns lite yngre igen.

Ett annat tips när du ändå är inne på Hjälpmedel, är att gå in på Öka kontrast och stänga aktivera Mindre genomskinlighet. Även detta är fördelaktigt för prestandan.

Har du garanti?

Om din iPhone är ovanligt långsam kan det vara något att ta upp med Apple. De erbjuder en ettårig begränsad garanti som möjligen kan täcka problemet. Tänk på att garantin inte täcker exempelvis vattenskador, utan i sådana fall gäller att det ska vara något fel på komponenterna vid köp. Har du nära till en Apple Store kan du göra ett besök och fråga mer om saken.

Villkoren för Apples garanti går annars att läsa här.

Skaffa en ny iPhone

Det här är den absolut sista vägen givetvis, men om din telefon upplevs riktigt långsam kan det vara dags att köpa en ny. Om du har en gammal telefon kan det vara just det som krävs. Ett alternativ hade varit att nedgradera till en tidigare version av iOS, men Apple har på senare tid varit snabba med att stoppa dessa versioner för nedladdning.

Innan du funderar på att köpa en ny bör du givetvis kolla med Apple om du har en garanti som gäller. Om de ändå inte kan hjälpa dig kan det vara dags för en ny. Kolla gärna in vår artikel om att välja iPhone år 2018.

Produkter du kanske är intresserad av från Iphonebutiken.se:

Verktygskit 16 Delar

Ultimata ”verktygslådan” för hemmafixaren hemma som vill laga sin egen iPhone.

Till Butik / Beställ

 

Verktygskit –  iPhone

Ett verktygskit med de nödvändigaste verktygen. Öppna, laga och fixa!

Till Butik / Beställ

Jakemy LCD Opening

Kraftig sugpropp som gör det enklare att ta bort rutan när denna ska bytas på din iPhone.

Till Butik / Beställ
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: