Test: Sportband för Apple Watch

Vi har tidigare testat Leather Loop och nu är det dags att titta närmare på Apples Sportband som kommer tillsammans med samtliga Apple Watch Sports-modeller. Bandet lever verkligen upp till sitt namn men lever det upp till sin prislapp?

Det börjar bli tjatigt nu, men Apples omsorg till högklassig förpackning sträcker sig också över deras billigaste och simplaste armband till Apple Watch. Förutom färgvalen behöver man endast observera vilken storlek (38mm eller 42mm) sin Apple Watch har, för i förpackningen kommer det två olika längder att fästa på klockan beroende på omfång av handled.

Inget som hänger löst och stör vid rörelse.
Inget som hänger löst och stör vid rörelse.

Fluorelastomer är benämningen på det syntetiska gummi bandet är tillverkat av och det ger en väldigt mjuk och följsam upplevelse. Stiftspännet trycks in i ett av många hål och ”stumpen” som blir över göms elegant i en ögla och hamnar närmast huden.

Av totalt tre stycken band jag testat till Apple Watch (tidigare det Klassiska läderspännet och Leather Loop) så är detta sportbandet utan tvekan det bekvämaste. Det sitter stadigt samtidigt som materialet är så följsamt och lent att jag många gånger glömmer bort att klockan sitter på armen.

Sportband

Jag var lite orolig att gummikänslan mot huden skulle framkalla lokala svettningsattacker runt handleden men lyckligtvis har det inte varit ett problem. Också själva rengöringen är betydligt enklare än mina två läderband då det bara är att skölja av smutsen under ljummet vatten.

Mitt enda egentliga klagomål (förutom prislappen) är att det är en utmaning att sätta på sig det varje morgon och utan hjälp av ett bord eller dylikt så är det bara en tidsfråga innan min klocka snart slår i backen. Så var försiktiga!

Leather Loop i väntan på att bli utbytt.
Leather Loop i väntan på att bli utbytt.

Det man vinner i komfort förlorar man istället i presentationen av klockan. Ja, nu blir det verkligen en smart watch (läs nördklocka) på riktigt. Något som både det Klassiska Läderbandet och Leather Loopen kan maskera bort någorlunda bra annars. Med det sagt så behöver sportdesignen dock inte skämmas för sig, det är ett elegant hantverk i sig men kanske inget som bärs på kontoret eller bröllopsfesten för den gemene modebloggaren. För alla oss andra är det inga bekymmer.

Trots att jag har andra favoriter gällande design så tror jag att det är just detta band som kommer bäras majoriteten av dagarna. Just för dess komfort och att jag inte behöver vara direkt rädd för att blöta ner det på samma sätt som mina övriga band. Sportbandet lever verkligen upp till sitt namn, om det bara kunde få mig att börja träna också hade det varit toppen…

Betyg 4/5

Apples Sportband kostar 525:- och går att köpa hos Apple Store.

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: