Tre rykten om iPhone 15 och deras trovärdighet

iPhone 15 förväntas inte lanseras förrän hösten 2023, så vi är ganska tidigt ute. Som regel börjar dock spekulationerna om nästkommande modell ta fart redan efter att en serie släppts. I det här fallet 14, 14 Plus, 14 Pro och 14 Pro Max som ganska nyligen hittat ut på marknaden.

Så vad vet vi? Eller kanske snarare: vad tror vi?

Rykten: 

  • Lightningporten slopas. Sannolikhet: Mycket hög
  • Ultra istället för Pro Max. Sannolikhet: Medel
  • Flärpen borta på alla 15-modeller. Sannolikhet: Hög

Lightningporten slopas

Apple har envist hållit kvar vid lightningporten, trots att så gott som alla andra mobiltillverkare gått över till USB-C. Intressant nog var Apple först, eller i alla fall tidigt ute med, att bara använda USB-C-portar för laptops, alltså MacBooks.

År 2018 pratade iPhoneguiden med kommissionsledamoten i EU Margrethe Vestager, som sa att man tittade på lagstiftning om standardiserade laddare som en följd av att ”frivilligt samarbete” inte fungerade.

Den 24:e oktober i år släpptes ett pressmeddelande från EU:s ministerråd som gjorde gällande att USB-C-port blir obligatoriskt från och med 2024. Nu verkar det alltså som att Apple, med lanseringen av iPhone 15, får ge med sig. Med tanke på att ministerrådet har gett sitt slutliga godkännande av direktivet om ”kompatibla laddare” anser vi att det är mycket hög sannolikhet att det här ryktet stämmer.

Lägg därutöver till att iPhone 15 spås släppas ganska sent på året 2023, och att det kan dröja ett par månader innan Pro och Pro Max släpps. Sannolikt kommer premiummodellerna att släppas hyfsat nära årsskiftet 23/24, då USB-C-portar kommer att bli obligatoriska i EU. Apple lär inte vänta tills iPhone 16-serien för att slopa lightningporten.

Ryktets sannolikhet: Mycket hög

Ny premiummodell – Ultra

Ultra är ett nytt begrepp när det kommer till iPhone. iPhone 15 Ultra spås utgöra den ”maxade” modellen av 15, alltså efterföljaren till iPhone 14 Pro Max, kan man säga.

Källan till ryktet? Mark Gurman, teknik- och Applereporter på Bloomberg Business.

Mark Gurman anses vara en av de mest trovärdiga källorna för sådana här rykten. Sidan Appletrack.com, som gör trovärdighetsbedömningar av ”läckor” menar att han har en träffsäkerhet på 86,5 procent. Med hänsyn till hans facit, och att Apple redan har implementerat begreppet Ultra när det gäller Mac-chip, så anser vi att sannolikheten är medel för att det här ryktet stämmer.

Varför bara medel, då? Jo, för att det finns indikationer från välrenommerade Trendforce på att Ultra kanske inte lanseras med 15-serien – utan kanske snarare med 16-serien.

Bland annat skriver de följande:

”Looking forward to the iPhone 15 series, TrendForce indicates that Apple will maintain a four new model release schedule featuring two processors to further differentiate between standard and high-end models.

De använder också orden “Pro Max” och säger ingenting om Ultra. Trendforce har bland annat refererats av Forbes för läckor om iPhone 14 Pro innan den var släppt.

Det finns en hel del som talar både för och emot en Ultra-modell i iPhone 15-serien. Än så länge anser iPhoneguiden att det är ungefär 50/50 i frågan. Möjligen lutar det åt att vi inte får se Ultra redan 2023, med tanke på Trackforce.coms facit och att Mark Curman inte specificerar något år i sitt utlåtande. Det är fler analytiker som gjort ett utlåtande i frågan – men åsikterna går isär.

Ryktets sannolikhet: Medel

Flärpen borta på samtliga modeller i serien

Som iPhoneguiden skrev för några dagar sedan är flärpen (den svarta ytan högst upp på skärmen) borta med både iPhone 14 Pro och Pro Max. Som substitut finns nu istället Dynamic Island, som fungerar ungefär som ett kontrollcenter.

Notera att den pillerformade svarta formen har ersatt flärpen. Bild: Apple.se

Ryktet är att Dynamic Island kommer att finnas på samtliga modeller i 15-serien, och inte bara i premiummodellerna. Utlåtandet kommer från Analytikern Ross Young, som skrev på Twitter att funktionen väntas finnas på samtliga 15-modeller.


Appletrack.com bedömer honom som trovärdig, med 92,9 procents träffsäkerhet. Det vore dessutom inte första gången som iPhone introducerar en funktion med en Pro-modell, för att sedan göra det till standard nästa år. Samma sak skedde nämligen med iPhone X, som var den första att få flärpen. Nästkommande år hade samtliga modeller the notch, som fått en hel del kritik sedan den infördes.

Ryktets sannolikhet: Hög

Vilgot

Vilgot

Skribent

Dela: