stor-uppdatering-till-redsn0w-slappt

Guide: Nedgradera/återställ från iOS 6 till iOS 5 (Mac)

Den här guiden beskriver hur du nedgraderar din iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 4G från iOS 6 till iOS 5 med hjälp av Redsn0w och sparade SHSH Blobs.

OBS: Se till att du har sparat rätt SHSH Blobs för den iOS-version du vill nedgradera till. Du kan se vilka SHSH Blobs i Redsn0w (Extras –> SHSH Blobs) eller i Tiny Umbrella.

Steg 1: Börja med att ladda ned Redsn0w 0.9.15b1 till Mac och packa upp .zip-filen.

Steg 2: Ladda ned den iOS 5.X som du vill nedgradera till. Du hittar alla iOS här.

Steg 3: Öppna Redsn0w.

Steg 4: Klicka på Extras.

Steg 5: Klicka på Even more.

Steg 6: Klicka på Restore.

Steg 7: Klicka på IPSW och välj den iOS du laddade ned vid steg 2.

Steg 8 (för iPhone): Välj om du vill att Redsn0w ska återställa utan att uppdatera baseband. Klicka på Yes för att låta Redsn0w återställa utan att uppdatera baseband och klicka på No om det inte göra något att din enhets baseband uppdateras.

Steg 9: Redsn0w vill nu att du kopplar in din enhet till datorn och stänger av den.

Steg 10: Klicka på Next. Redsn0w kommer nu att vägleda dig till att sätta din iPhone i DFU-läge.

Steg 11: Håll ned av/påknappen i tre sekunder.

Steg 12: Håll ned hemknappen samtidigt som av/påknappen i tio sekunder.

Steg 13: Släpp av/påknappen och fortsätt hålla ned hemknappen tills RedSn0w upptäcker enheten.

Steg 14: Du ska nu välja SHSH Blobs. Klicka på Local och Remote beroende på hur du har sparat dina SHSH Blobs tidigare.

Steg 15: Klicka på Next.

Steg 16: Redsn0w kommer du ta dig igenom ett flertal steg. Detta tar ca 5 minuter.

Steg 17: Om allt gick som det ska, är din enhet nu återställd till iOS 5.

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:
 • 21

  Måste Man ha sparat shsh blobs?

  • iDevil

   Ja, det måste du ha gjort eftersom detta blir din ”biljett” för att kunna nedgradera.=)

   • 21

    Sparades dom automatiskt om man hade Jailbreakat på 5.1.1?:)

    • iDevil

     Ja det ska dom.:) när du öppnar cydia så står det längst upp vilka SHSH du har. Skaffa Tiny Umbrella, koppla in din lur och välj get SHSH-files from cydia. Får du fram 5.1.1 så har du tillgång till den SHSH-filen.:)

     • 21

      Tack jag hittade shsh blobs då!:) synd bara att redsn0w strulade, fick error 2601 mitt i så att jag inte kunde återställa i iTunes efter heller:(

 • olleja

  hur går det med jailbreak till iphone 5?

  • iDevil

   Jailbreakcommunityn jobbar på det, men det tar tid eftersom det tar tid att hitta de exploits/kryphål man utnyttjar för bygget av ett jailbreak.=)

 • Iphone 4s

  Hej, undrar hur länge kommer det ta tills dom släper JB till iphone4s ios 6 = )

  • Det undrar vi också. Så fort någon information släpps kommer vi givetvis att skriva om det :)

 • Lurad

  Bra att Ni hjälper dem som sparat sina SHSH blobs, men de flesta har inte förberett sig för en sån BLÅSNING. Jag tycker att Apple är kriminella. De har lurat av mig saker som jag köpt. Jag kommer att välja Andriod i fortsättningen.

  • iDevil

   Kriminella? Till en början så är inte Apple skyldiga att informera om att man måste spara sina SHSH-filer. Nedgraderingsmetoderna är ju inget Apple tillhandahåller med om man säger så… Apple försöker stoppa möjligheterna till nedgradering i ett led att förhindra jailbreak, så att dom skulle bjuda in till möjligheten att kunna nedgradera känns konstigt. Sen kan man tycka vad man vill om Apples agerande, jag kan själv tycka dom är lite väl kontrollerande ibland.=)

 • sam

  finns det något sett att återställa 4s till 5.1.1 utan SHSH. så den blir fräsch igen.

  • iDevil

   Har du inte SHSH för iOS 5.1.1 kan du inte återställa/re-restore igen tyvärr.

 • Lurad

  Om man säljer en sak med vissa egenskaper och sedan tar bort dem utan folks medgivande eller vetskap är man kriminell, jämför med mattbedrägerier i utlandet; du ser en matta som du köper, men den byts sedan ut. Du köper en karttjänst och den byts sedan ut. KRIMINELLT! Apple ÄR kriminella. De skulle enkelt kunna låta de lurade återinstallera det som de köpt. Om du beställt en oxfile så vore det knappast acceptabelt om kocken anser att du ska ha falukorv istället!

  • iDevil

   Förr så kunde man nedgradera mjukvaran utan hinder, men att Apple stoppade detta har, bland annat, med att göra att man försöker förhindra jailbreak. Detta är inte konstigt, eftersom jailbreak kan ställa till det om man inte har tillräcklig kännedom. Inget konstigt i sig. Vilka egenskaper är det du anser dom tagit bort (förutom nedgradering)? Du får inte tro att jag på något sätt försvarar Apple, för dom har i mina ögon gjort mycket korkade saker, jag är mest nyfiken på hur du resonerar kring ditt påstående om att dom skulle vara kriminella. Om jag köper en iPhone som kanske är tillverkad i Juli i år kan jag inte förutsätta att den har en lägre mjukvara, eftersom den aktiveras (mestadels) mot den mjukvara som Apple har släppt senast.

 • Lurad

  Kvalitetskartan som ingick (i augusti), flygfoton, gatuvyer är borta. Så även youtube. Ersatt av en av en karta som saknar Göteborg, satellitbilder istället för flygfoton på vissa orter i Sverige, gatuvyn borta…lustigt nog har de väl tagit till sig något utländskt tips om att Göteborg saknas, och klämt in förslaget…Gotenburg… Mitt fel var att jag litade på Apple. Tänk om en uppdatering av MS Office skulle byta ut Word mot Notepad…

  • iDevil

   Kan hålla med om att kartfunktionen försämrades och att man valde bort youtube som standardapp. MEN… detta annonserades innan iOS 6 släpptes och anledningen var att Apple inte längre samarbetade med google. Flertalet nätsior skrev om detta redan när 3:e betan av iOS 6 släpptes. Förhoppningsvis gör Apple nåt åt detta, sen när det händer på riktigt får man bara gissa sig till. Själv kommer jag stanna på iOS 5 tills det kommer en uppdatering värd att uppdatera till.:)

 • iDevil

  21 så länge du har SHSH kommer du kunna nedgradera. Vad har du för i-modell?

  • 21

   Jag har en 3GS, läst lite och de verkar vara en bugg i redsn0w, får testa när dom uppdaterat.:)

 • iDevil

  Gör så. Återkom när det är dags får vi se om det löser sig utan problem.:)

 • manjull

  är det verkligen självklart att man kan nedgradera om man har shsh sparade. har försökt ett antal gånger nu, redsnow skriver om nånn OVA version som ja inte fattar vad dom menar som inte skall gå…jag har shsh sparade från 5.0 till 6.0.1 och lyckas inte, jag har 4S

 • manjull

  iDevil….vet du något om min fråga?

 • manjull

  *OTA update inte OVA!!!

 • Mikolaj Kowalew Joakim

  kan man använda andras shsh?

  • Olle Eriksson

   Hej! Nej tyvärr, SHSH är unika för varje enhet.

 • Mikolaj Kowalew Joakim

  vad ska jag göra jag har glömt att spara mina shsh

  • Olle Eriksson

   Om du vill nedgradera kan du tyvärr inte göra så mycket utan dina SHSH.

 • Mikolaj Kowalew Joakim

  kan jag skapa 5.1.1 shsh fast jag har 6.0.1?

 • Putte

  Finns det ingen fake-server som kan godkänna äldre iOS än Apple som bara godkänner den senaste. Jag har inte sparat någon SHSH-fil men vill nedgradera från 6.0 till 5.1 eller 5.1.1 på iPhone4.

 • iDevil

  Hej på er.

  SHSH-filerna är enkelt förklarat en biljett eller ett kvitto som gör det möjligt att upp/nedgradera mjukvaran på din iEnhet. Denna biljett är i vanliga fall bara giltig så länge Apple signerar mjukvaran i iTunes, alltså så länge den är officiell. Glömmer man spara dessa så kommer man bara ha en enkelbiljett, man kan alltså inte återfå den när Apple väljer släppa en uppdatering. På frågan om det går att skapa nya SHSH-filer eller om man kan använda andras är svaret nej. Varje SHSH-fil är unik för varje iEnhet och kan på så sätt inte kopieras till andra användare. Likaså kan man inte anvnda en SHSH-fil för 5.1.1 för att återställa mot t ex 4.3.3, då varje mjukvara har en unik och egen SHSH-fil.

  På Puttes fråga om det finns en fakeserver så är svaret också där nej. All form av upp/nedgradering går via Apples servrar, men har man sparat sina SHSH-filer så kan man genom dessa lura dessa servrar, så dom tror att man fortfarande signerar den version man vill nedgradera till.

  Det är oxå viktigt att tillägga att på de nyare iEnheterna är det svårare att nedgradera från iOS 6 till iOS 5. Detta har med att processorn är mer avancerad än den som sitter i de äldre iEnheterna.

  Tycker ni det var krångligt att förstå min förklaring får ni gärna tala om detta så ska jag försöka förklara tydligare.=)

 • nelly

  Hej! Jag har en fråga.

  Alla frågor handlar om att nedgradera ios, men själv vill jag uppgradera min inte så långt. Jailade min Iphone 4 för länge sen och har haft kvar ios 4.2.1 då jag inte haft behov av att uppgradera. Nu märker jag att många appar osv kräver högra ios. Frågan är alltså om jag kan uppgradera till den version som idag går att jaila ( vilket verkar vara 5.1.1 ) ? Jag sparade mina SHSH med tinyUmbrella och när jag startar det står det att jag har 4.2.1 och några till upp till 4.3b3, men inte 5.1.1. Startar jag däremot Cydia står det SHSH 4.2.1 ända upp till 6.0.1. Försökte klicka i det där ” get SHSH från Cydia ” i TinyUbrella men fick nått meddelande när jag startade om programet att det typ inte längre gick att hämta från Cydia eller nått liknande och att jag rekommenderades att klicka bort den rutan.

  Går det att uppgradera till 5.1.1 eller måste jag uppgradera luren via Itunes och få senaste ios och vänta på nytt jailbreak?!

  Väldigt tacksam för svar!

  / Nelly

  Ps. Jag har PC win7

  • Debbie

   HAR SAMMA FRÅGA som Nelly! Skulle uppskatta svar!

   Tack på förhand,
   /Debbie

 • Stina

  Hej! Jag undrar hur man gör för att nedgradera min iPhone 4S till IOS5 jag harmnämligen IOS6 nu som jag vill få bort. Kan man göra det direkt från iPhonen eller måste man göra det via datorn? Har provat att utföra steg ett via iPhonen men det går inte att ladda ner filen, måste man ha någon speciell webbläsare?
  //Stina