Vilken modell av iPad eller iPhone har jag?

Man kan tycka att det helt enkelt borde stå till exempel ”iPad 2” eller ”iPhone 6s” på plattans baksida. Så är dock inte fallet. Likväl behöver man veta vilken modell man har ibland, så som när man ska köpa ett skal eller ett case. Som Apple-fan har man säkerligen koll på vilken modell man har, men för de lite mer ovana användarna kommer här en guide:

1.     Ta reda på modellnumret

Du kan använda två olika metoder för att hitta modellnumret. Du ser det antingen i Inställningar eller på iPad:ens baksida. På baksidan står den tryckt (i väldigt liten text) längst ner, i mitten:

Skärmavbild 2018-03-12 kl. 20.17.03

 

Det andra alternativet är att gå in i Inställningar. Tryck bara på Inställningar > Allmänt > Om. Här ser du ett annat modellnummer än det som står på baksidan, men båda hjälper dig att identifiera vilken modell du har.

ipad-bild

 

2.     Googla

Sen är det bara att googla. En sökning på ”A1458” tar oss till Apples hemsida, som visar att det är baksidan av en iPad 4 som syns på bilden ovan. När vi istället söker på modellnumret som fås fram genom att gå in i Inställningar, ser vi flera träffar från olika webbutiker som säljer iPad 4 (det här modellnumret återfinns i produktbeskrivningarna). I princip bör samtliga träffar på förstasidan på något sätt avslöja namnet på din iPad. Samma tillvägagångssätt fungerar på iPhone.

Kännetecken på iPhones

Ett annat sätt är att leta efter kännetecken som utmärker modellen mot andra. Till exempel är iPhone 6S och 7 nästan identiska med varandra, men hemknappen skiljer dem åt.

Hemknappen

Iphone 6S, och tidigare modeller, har en hemknapp som sänks något vid tryck, medan 7:ans hemknapp sitter fast och rör sig alltså inte när du trycker på den. Har den ingen fysisk hemknapp över huvud taget? Då är det en iPhone X.

Storlek

iPhone SE, till exempel, är lätt att känna igen på dess storlek, då det är den minsta av dem alla. Har du en mycket liten och relativt ny modell är sannolikheten hög att det är en SE, men det här kan kontrolleras genom ett snabbt bildsök på nätet (här finns en bild på modeller uppradade bredvid varandra). Som synes är iPhone SE den minsta.

Har du en väldigt stor modell kan det vara en iPhone 7 Plus, eller 8 plus. Det kan vara svårt att urskilja modellen enbart på storleken, men det ger dig åtminstone många modeller att utesluta.

Hörlursuttaget

När Apple lanserade iPhone 7 meddelade man att hörlursuttaget hade tagits bort.

Om det inte finns något, vet du att det är en iPhone 7 eller nyare.

Ladduttaget

När iPhone 5 lanserades hade uttaget för laddaren plötsligt blivit smalare. Om ladduttaget är en bit bredare än hemknappen är det en iPhone 4S eller äldre du håller i handen.

Så ser du vilket operativsystem du har

Strax över modellnumret (inte det som finns på iPadens baksida) ser du vilket operativsystem du har. Gå alltså in på Inställningar > Allmänt > Om. Där, på den sjunde raden från botten, står det ”Version”.

 

För att se till att du alltid har de senaste uppdateringarna behöver du bara gå in på Allmänt. Under ”Om” ser du ”Programuppdatering”. Om det finns en röd ring med en vit siffra i, betyder det att det finns en tillgänglig uppdatering att hämta.

operativsystem-programuppdatering

 

Så hittar du IMEI-numret

De flesta är inte bekanta med vad IMEI-numret innebär – förrän man tappar bort sin iPhone eller får den stulen. Alla mobiler har ett IMEI-nummer som består av 15 siffror. Sifferkombinationen används för att identifiera enskilda telefoner i mobilnätet. Du hittar det enkelt genom att gå in på Inställningar > Allmänt > Om och scrolla nedåt en liten bit.

IMEIinstallningar

Ett bra förslag är att skriva ner numret och förvara det någonstans säkert.

En annan metod är att gå in på Telefon > Knappsats och ”ringa upp” numret *#06#. Du får då fram ditt IMEI-nummer direkt på skärmen.

IMEI

Om du läser det här för att din iPhone redan är borttappad eller stulen, kan du hitta IMEI-numret på kvittot eller originalförpackningen.

 

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

Mobiltillbehör X & XS

Stort utbud av mobiltillbehör till iPhone X samt iPhone Xs.

Till Butik / Beställ

Mobiltillbehör iPhone XR

Stort utbud av mobiltillbehör till iPhone Xr

Till Butik / Beställ

Tillbehör iPhone XS Max

Stort utbud av mobiltillbehör till iPhone XS Max

Till Butik / Beställ

 

 

 

 

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: