goolgemaps

Test: Apple Maps eller Google Maps ?

Under många år var Google Maps standardappen för att bland annat se vägbeskrivningar, fik och restauranger i eller till ett givet område, både på iPhones och i andra telefoner. Efter att iOS 6 lanserades 2012 stod det dock klart att Apple hade lanserat sin egen karttjänst.

Trots att Apple Maps numera är standard i iPads och iPhones är det fortfarande många som väljer att ladda ned Googles version – fem år efter att Apple lanserade sin egen.

Uppenbarligen finns det någonting som användarna tycker om med Googles kartor. I den här texten jämför vi de båda karttjänsterna, för att se vad som egentligen skiljer dem åt.

Båda är gratis

Som kanske bekant är, finns både Apples och Googles karttjänster tillgängliga utan kostnad. Som nämnt i inledningen kommer Apple Maps redan installerat på iPhone och iPad vid köp. Vad beträffar Googles karttjänster kan de enkelt och gratis laddas ned från App Store.

Precision

Under sitt första levnadsår fick Apple Maps utstå en hel del kritik – och det med rätta. När människor förlitar sig på en karttjänst som har dålig precision kan det potentiellt leda till livsfarliga situationer. Till exempel utfärdade australiensisk polis varningar för att använda sig av Apples karttjänst som GPS. Detta efter att folk hade letts ut djupt in i vildmarken, istället för till staden Mildura, som låg sju mil bort från platsen Apple Maps hade angett.

Men det var då. På senare år har Apple förbättrat kartappen rejält, och kanske har den än idag ett oförtjänt dåligt rykte. 2018 är precisionen lika bra – eller åtminstone mycket nära – den förhållandevis goda precision som Google Maps har gjort sig känt för. Fortfarande finns vissa mindre skillnader, till exempel hur en viss butik eller restaurang märks ut på olika sidor av vägen.

Användarvänlighet

Oavsett produkt, tjänst eller app har Apple gjort sig kända för sin användarvänlighet. Det finns vissa skäl till att argumentera för att användarvänligheten i Apple Maps faktiskt är något bättre än den i Google Maps. Vid en sökning på ”Stadshuset” ges följande resultat i de olika karttjänsterna:

GooglemapsstadsStadshuset-bussstation-google-maps

 

I just det här fallet råkar Apple Maps (till vänster) uppvisa något bättre precision än Google Maps. Den röda nålen som släpps ned i Google Maps är helt enkelt på fel sida vägen. Samtidigt finns fortfarande den blåa nålen Stockholms stadshus, vilket gör att det här inte blir något problem i praktiken. Av någon anledning var det Stadshuset busstation som Google ger som träff – inte Stadshuset i sig.

En tydlig skillnad som märks är utbudet av restauranger och kaféer. På Apples kartor ser man enkelt vad som finns i närheten. Det ska tilläggas att flera av dessa även syns i Google Maps, men det krävs då att man zoomar in. Här får Apple Maps ett plus för användarvänligheten – det fungerar helt enkelt så som man förväntar sig att det ska göra. Ytterst är det här dock en fråga om tycke och smak.

 

Marknivå

Något som gör att Google Maps har en stark fördel mot Apple är Street View. Längst ned i det vänstra hörnet räcker det med ett knapptryck för att virtuellt besöka destinationen.

inteapple

 

Genom att klicka där får du fram en 3D-vy:

stadshusetgooglemaps

 

Till detta finns helt enkelt ingen motsvarighet i Apple Maps. Även om Apple skulle börja nu, är det ett stort projekt och det skulle troligtvis ta många år innan de skulle kunna erbjuda en lika bra Street-view-funktion som Google.

Det närmsta man kommer i Apple Maps är deras 3D-läge. Det aktiveras och regleras enkelt genom att svepa uppåt med två fingrar på skärmen. Aktivera gärna satellit-läget först, genom att trycka på ⓘ i det övre högra hörnet och därefter på ”Satellit”. Du får då fram något som liknar det här:

 

Inte med samma kvalitet och flexibilitet som Googles Street-view, men det ger ändå en bild av hur destinationen ser ut. Just gatuvyn är något som gör att många fortfarande drar sig för att helt gå över till Apple Maps.

Vägbeskrivningar

När du trycker på ”Vägbeskrivningar” i Google Maps ges du överskådlig information om hur man tar sig dit, hur lång tid det tar med respektive färdsätt och parkeringsmöjligheterna. I det här fallet, till Stadshuset, är delar av rutten röd- och gulmarkerad, vilket indikerar att det finns en risk för köer och trafik.

Men även annan praktisk information om platsen ges. Om Stadshuset får vi till exempel veta att det finns en rullstolsanpassad ingång, öppettider och när det är som mest besökare. Även telefonnummer och webbplats visas. Samma information ges även i Apples karttjänst.

Bild3-kartttjanster

 

 

Faktum är att den information som ges av de båda karttjänsterna nästan är detsamma. En skillnad är att det går att få färdvisning med cykel i Google Maps. En annan skillnad är att Google Maps säger att det tar 28 minuter med bil – medan Apple säger 33 minuter. Ytterligare en skillnad är hur kartorna beskriver rutterna med kollektivtrafiken. Apple beskriver den nämligen inte alls – trots att starten är från en tämligen närliggande förort till Stockholm.

Navigering steg för steg

Det här är kanske det starkaste argumentet för att använda Apple Maps. När du slår på vägbeskrivningar och låter GPS:en guida dig steg för steg, kommer 3D-vyn mycket väl till hands (aktiveras genom att svepa två fingrar uppåt, som nämnt ovan i texten). Det gör det mycket enkelt att orientera sig och snabbt välja rätt väg. Det är helt enkelt lite tydligare än när man använder Googles kartor. 3D-läget fungerar visserligen inte överallt ännu – men där det väl fungerar är det mycket hjälpsamt.

En annan finess är att du enkelt kan sätta igång navigationshjälpen med Siri. Säg bara ”Hej Siri!” och säg till exempel ”Visa mig vägen till Stadshuset”. Vill du vara lite mer specifik kan du till exempel säga ”Jag vill gå till Stadshuset”, så får du en föreslagen gångväg i kartappen.

Sammanfattning

Bara för några år sedan kunde Google Maps sägas vara ganska överlägset. När Apple Maps lanserades 2012 var det uppenbart inte redo för att fungera som tillförlitlig karttjänst. Det verkar dock som att stora förbättringar har gjorts, och vilken som är bäst är inte längre lika självklart.

Apple bad om ursäkt en tid efter släppet, och har uppenbarligen lagt ned mycket arbete på kartorna. Trots allt är det en förinstallerad app i varje iPhone och den uppdateras frekvent. Precisionen är nu nära Googles nivåer, och gemene man bör inte märka några större skillnader där. Samtidigt tar ett dåligt rykte relativt lång tid att tvätta bort. Ska man ut på okänd mark någonstans (snarare än att promenera lite i stan), kan den extra känsla av tillförlitlighet som Google erbjuder göra att vågen tippar över till Apples nackdel.

Om vi förutsätter att precisionen är densamma bör valet koka ned till vilka funktioner man föredrar och värdesätter. Google har Street view, medan Apple har ett 3D-läge som är mycket hjälpsamt vid steg-för-steg-navigering. En annan faktor är givetvis designen. Undertecknad skulle hävda att Apples design är snyggare och mer intuitiv, men det är givetvis en smakfråga.

Sist och slutligen talar möjligheterna att få färdbeskrivning för kollektivtrafik till Googles fördel. Apple Maps visade ingenting – trots att destinationen var mitt i city, och starten var från en förort till Stockholm.

Vad använder du? Google Maps eller Apple Maps?

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

xtorm solarbank

Xtorm Hybrid Solar Bank

Extrabatteri och solcellsladdare i ett.

Till Butik / Beställ

Celly PowerBank 2600 mAh

Extrabatteri med tålig gummiutsida

Till Butik / Beställ

Forever Powerbank

Litet extrabatteri på 4000mAh

Till Butik / Beställ
iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: