tangentbord-iphone

iOS 7: 9 vanliga problem med lösningar

Här kommer lösningar till några av de nio vanligaste problemen med iOS 7.

Nya iOS 7 innebar förutom nya funktioner och också tyvärr en del problem i form av att t.ex. funktioner inte fungerar som de ska. Det märks tydligt, inte minst av alla frågor vi fått.

Nedan har vi sammanställt nio av de vanligaste problemen, eller frågorna, om iOS 7 tillsammans med lösningar som förhoppningsvis löser era problem. Kom dock ihåg att alltid pröva med att starta om enheten innan du ger dig på någon av lösningarna.


1. Ingen ljud eller skrovligt ljud

Upplever du att ljudet på din enhet försvinner eller sprakar. De flesta löser detta genom att nollställa inställningarna.

Lösning: Öppna Inställningar –> Allmänt –> Nollställ –> Nollställ alla inställningar.

tangentbord-iphone


2. Tangentbordet är segt och laggar

På äldre enheter är det många som upplever att tangentbordet är långsamt eller laggar. Det finns två lösningar som har visats sig fungera. Börja med den som passar dig bäst.

Lösning 1: Avaktivera Dokument och data i iCloud
Lösning 2: Öppna Inställningar –> Allmänt –> Nollställ –> Nollställ tangentbordsordbok.
Lösning 3: Nollställ inställningarna: Öppna Inställningar –> Allmänt –> Nollställ –> Nollställ alla inställningar. (Detta raderar ingen data, endast inställningar som t.ex. bakgrundsbild, ljud, m.m.).


3. Hur begränsar jag antalet visade mejl?

Funktionen som låter användare begränsa antalet visade mejl har tagits bort i iOS 7. Så det finns tyvärr inte mycket att göra, men om du har många olästa mejl, kan du trycka på Ändra, Markera alla och sedan ”Markera som lästa”.

mail-ios7


4. Jag kan inte godkänna användarvillkoren i App Store

I nya iOS 7 måste användare godkänna nya villkor för App Store. Många användare har dock problem med att godkänna detta då knapp för att godkänna villkoren saknas.

Lösning: Öppna iTunes på datorn och ladda ned en valfri app med samma iTunes-konto som på iOS. Du kommer då att få godkänna de nya villkoren.


5. Jag kan inte aktivera iMessage

Flera användare har upplevt problem med iMessage sedan iOS 7. För de flesta handlade problemet om att Apple servrar var överbelastade, men för de som fortfarande inte kan aktivera iMessage finns det ett gäng lösningar. Lösningar är sorterade efter hur enkla dessa är att utföra, så börja med lösning 1.

Lösning 1: Logga ut och sedan in igen på iMessage: Inställningar –> Meddelanden — iMessage

Lösning 2: Nollställ nätverksinställningarna: Inställningar –> Allmänt –> Nollställ och sedan trycker på Nollställ nätverksinställningar.

Lösning 3: Om problemet kvarstår kan du i värsta fall behöva nollställa enheten som en ny. Du kan dock pröva med att återställa från en säkerhetskopia första gången du nollställer.


6. Jag vill återställa till iOS 6

Det är tydligt att iOS 7 inte faller alla i smaken. Det är tyvärr inte längre möjligt att gå tillbaka till iOS 6 efter att Apple har slutat att signera iOS 6. Användare med iPhone 4 (äldre processorn) kan dock återställa till äldre iOS-versioner om de har sparat SHSH Blobs för enheten.

Varför kan inte jag återställa min iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2 eller senare samt femte generationens iPod touch?

Dessa enheter använder sig av nyare processorer med annan säkerhet, där SHSH Blobsen inte kan användas i dagsläget.


7. Jag upplever försämrad batteritid

Ett av de vanligare ”problemen” med ny, större uppdatering av iOS, är försämrad batteritid. Oftast löser det sig genom att starta om enheten, men om du upplever fortsatt försämrad batteritid rekommenderar jag att du läser igenom vårt inlägg ”9 tips för längre batteritid i iOS 7”.


8. Jag kan inte skicka meddelanden med iMessage

Sedan iOS 7 lanserade har ett antal användare klagat på problem med att skicka och/eller ta emot meddelanden i iMessage. En del av användaren löser detta genom att starta om sin enhet, men det fungerar inte för alla.

Lösning:

1. Stäng av iMessage: Inställningar –> Meddelanden och stäng av iMessage
2. Nollställ nätverksinställningarna: Inställningar –> Allmänt –> Nollställ och sedan trycker på Nollställ nätverksinställningar.
3. Återaktivera iMessage: Inställningar –> Meddelanden och slå på iMessage

Notera att alla dina tidigare sparade nätverk inkl. lösenord försvinner från din enhet när du nollställer nätverksinställningarna.

meddelanden-ios7


9. Min laddare fungerar inte – ”Laddaren är inte certifierad…”

I iOS 7 har Apple valt att blockera piratladdare på grund av säkerhetsrisken. Du kan då behöva köpa en ny originalladdare om du inte redan har en originalladdare från Apple.

Om du ska köpa en ny laddare, är ett tips att använda dig av Apples ”Återlämningsprogram för USB-nätadaptrar”, där du kan lämna in din piratladdare och få köpa en originalladdare för 89 kr (ord. pris 169 kr). Läs mer om detta på: http://www.apple.com/se/support/usbadapter-takeback/

Olle Eriksson

Olle Eriksson

Skribent

Dela:
 • Charlie

  Det med iMessage har irriterat mig länge, som beta testare var det inga problem överhuvudtaget men nu dom senaste dagarna har det krånglat. Står till och med att meddelanden har skickats men visats sig aldrig komma fram… så tack för tipsen, detta ska testas. Alltid har en hard reset hjälpt men det känns jobbigt att behöva göra varannan dag…

 • Falle

  Tja, jag kan inte sätta på min led lampa från Control center. Den ligger där men är suddig och går ej att trycka på. Är det nån som har samma problem?

 • Ernst Riemer

  Jag tycker att iOS7 är skit, ingen tydlig font som används, kontrast blir dålig pga detta, jag vill ”byta ner” mig till senaste 6 an igen hur gör jag jag har en iPhone 4 med modellbeteckning MD235KS/A
  Hjäääälp

 • Jenny

  Hej!
  Har ”läs” funktionen i Safari försvunnit i IOS 7? Eller finner man den på ett annat sätt nu?

  • Tommy

   Läsfunktionen är kvar. Du hittar den i URL-fältet till vänster. Det är fyra stycken rader. Klicka där så hamnar du i läsläge.

 • Tommy

  Jag saknar -Söka ord på min iPad som jag kunde göra innan i iOS 6. När jag var inne på en webbsida kunde jag söka efter ett ord (cmd + F) och då visade den det ordet på sidan som jag skrev in i sök. Var hittar jag den nu?

 • Jenny

  Tack Tommy!

  En ny fråga. Har platsbaserade Påminnelser försvunnit? Förut la jag in påminnelser på platser. Nu kan jag bara välja dag. Tacksam för hjälp.

  • Nicklas

   Buump. Vill också veta

 • Per

  har bytt glaset på iphone 4,4s efter vi bytt glaset så är iphonen avaktiverad går ej att sätta den i dfu och återställa den nån som har nåt tips?

 • Johan Fredholm

  Laddade ner ios7 på min iphone 5 och upplever att bildstorleken på mina bilder blir mindre! Är det så?
  Blir de i så fall det på ipad också? Om jag uppgraderar från ios5 alltså. Har fortfarande ios5 på den för att ha streetview kvar i ”kartor” men nu går väl det lika bra med maps+ eller…..
  Mina bilder på iphone går inte längre över automatiskt till ipad. Behöver jag ios7 på ipad för att detta ska funka?

 • Jessica

  Jag prenumererar på en kalender, som inte visas i min kalender.
  Det står att den är aktiverad, men det dyker inte upp några händelser.
  inte facebooks födelsedagar, och inte den prenumerade kalendens händelser.
  Endast dom som jag har lagt in manuellt i min telefon.
  Är det någon mer som har problemet ?

  • Jag får inte heller min kalender att funka, i
   Kan inte ens lägga in ngt… Eller de syns inte när jag sparar….
   Prenumerationer syns inte heller :(

 • Kajsa

  Hej! Efter att jag har uppdaterat till IOS7 så har min telefon funkat kanon ända fram tills att jag skulle synka med iTunes! Nu när jag försöker stannar synkningen på sista steget och fastnar där. Inga låtar överförs och jag måste avbryta eller så gör datorn det självmant. Jag har en MacBook PRO och iPhone 4s. Alla nyaste uppdateringar på både dator och mobil. Låtarna syns i mobilen men dom går inte att spela och det är en fyrkant i en ring till höger om dom. Hjälp??

 • Sebastian

  Hej!
  Helt plötsligt försvann mitt ljud på min 4S förutom vid inkommande samtal. Har nollställt telefonen 3 gånger men det funkar fortfarande inte. Vad ska jag göra??

 • Alexandra

  Hej!

  Från ingenstans stängdes min iphone 4 av igår trots att jag hade 70% batteri kvar. Har försökt ladda men allt är fortforande dött och ingenting jag gör funkar.
  Ska tillägga att min knapp längst upp som man t.ex låser skärmen via är kaputt. Helt intryckt så den kan ej användas. Pleaase somebody help me.

  Tack på förhand.

 • Lina Lindström

  Tangentbordet laggade svinmycket för mig. Gick in och stängde av dokument och data i iCloud som rekommenderat – går nu som på räls!
  Tack för tips!!

  • Ida

   Hur går man in och stänger av dokument och det där? MVH Ida

 • Johanna

  Hej!

  Jag får inte i gång iMessage på min iPad, trots jag har prövat med alla ovanstående förslag… What to do?

 • Meja

  Jag kan inte logga ut från mitt Apple-ID på min iPad efter uppdateringen av iOS 7….

 • Susanne

  Efter uppdateringen har mina spellistor i Spotify försvunnit samt att det står att jag inte har Premium, vilket jag har. Vad gör jag?

 • Per

  När jag svarar i telefonen (ios7) så kommer jag åt knappar med örat så att inbland stänger jag av microfonen eller kopplar över till högtalare ofrivilligt. Mycket störande. Hur löser man det. ??

  • Mathias

   Jag kan hälsa att både min och min dotters iphone 4s har fått samma problem som din Per….

  • Ulrik

   Samma här, skitstörigt! Stänger av mik, sätter på högtalare eller kopplar på FaceTime! Måste hålla luren en bit från örat numer, eller använda snäckan om jag har den otrasslad i närheten.

  • Råsa

   Jag har precis samma problem vilket är oerhört irriterande. Oftast kommer jag åt mikrofonknappen så de jag pratar med inte hör mig.

 • Emmelie bråten

  När jag uppdaterade till iOS 7.0.2 så har jag fått problem med ljudet på min iPad. Jag får inget ljud ur högtalarna på tex youtube, candy crush, Twitter och twitch. När jag använder headset så kommer det ljud ur hörlurarna, och klippet pausar när jag drar ur headsetet men det kommer inget ljud när jag startar klipper igen. Larmsignaler (väckarklocka) fungerar ur högtalarna. Jag kan inte använda sidoknapparna att reglera ljudet om jag inte har headset i. Sidoknapparna är inte inställda på lås rotering. Jag har testat att nollställa alla inställningar. Vad ska jag göra för att ljudet ska fungera?

  • Anders

   Jag hade samma bekymmer, inget ljud ur inbyggda högtalare och ingen volymregel.
   Jag rengjorde kontakten där laddaren ansluts och därefter fungerade allt igen.
   Lite fånigt, kanske, men funkade för mig.

 • Alma

  Kan någon hjälpa mig eller har samma problem som jag.Jag kan inte ta emot sms från smart phons,bara från dom som själva har en Iphone som jag.

  Det är en iphone4 jag har,och det har blivit sån krångel sedan ios7.

  Har provat det här men det hjälper inte,samma sak igen:(((

  Lösning:

  1. Stäng av iMessage: Inställningar –> Meddelanden och stäng av iMessage
  2. Nollställ nätverksinställningarna: Inställningar –> Allmänt –> Nollställ och sedan trycker på Nollställ nätverksinställningar.
  3. Återaktivera iMessage: Inställningar –> Meddelanden och slå på iMessage

  Notera att alla dina tidigare sparade nätverk inkl. lösenord försvinner från din enhet när du nollställer nätverksinställningarna.

 • Weronica

  Jag har samma problem som: Emmelie bråten 16 oktober, 2013 kl. 21:13
  lite längre upp… sitter nu med 7.0.3 och har inget ljud dvs ingen ringsignal vid inkommande samtal, dock vibrationer vid sms men ingen signal och inga tangentbordstryck eller låstklick hörs heller… Knapparna för höja sänka fungerar inte heller o inte mute knappen? men den spelar alla ljud i headsetet: ink samtal, sms mm… hm.. har iphone 4 och den funkade klockrent med 7.0 till o med bättre batteri mm… har nu återställt 3 ggr och valt ”som en ny iphone” och detta är gjort via itunes… VAD GÖRA?….

 • Björn

  Efter senaste uppdateringen kan jag inte ta emot samtal.

  iMessage har jag fått igång när jag gjort som ovan tips, men bara via e-mailen och inte via telefonnumret.

 • Björn

  Det står avvaktar aktivering både på iMessage och FaceTime?

 • Björn

  Dessutom har jag märkt att uppe i hörnet där operatören och mottagningen står ligger det två stycken.. Både 3 och halebob, de ligger liksom över varandra?

 • Stoffe

  Hello

  Nån som vet om det på nåt j*vla sätt går att få ljud från högtalaren när man får sms när headsetet är inkopplat?
  Iphone 5s
  /Stoffe

 • Yasmine

  Sen jag uppdaterade till iOS 7 så fungerar inte mina kortkomnadon. Får inte upp lustan när jag lägger in nya eller något! Kan någon förklara varför?? Jätte störande. :(

 • Jag missar samtal då jag har headset i

 • Mathias

  AKUT HJÄLP!
  Min touchskärm har slutat fungera på telefonen så har en lånetelefon så länge en som INTE stöder imassage! alla mina meddelanden går till min iphone som jag inte kan använda, hur avvaktiverar jag den utan min iphone?

  Tacksam för snabbt svar eftersom jag behöver min telefon!

 • Karin

  Hej!
  Jag har sedan tidigare en ipad samt en iphone 4s med den senaste uppdateringarna. Nu köpte jag en mini ipad. När jag skulle starta igång den med mitt apple id som är synkat till de andra går det inte pga att mini ipaden inte har den senaste uppdateringen..
  Hur ska man göra då?

 • Karin Näslund

  Hej!
  Jag har haft en iPhone 3s och har nu en iPhone 5. Jag får inte över mina bilder till min nya mobil. Jag ser att de finns där men de är helgråa. Längst ner står det ”hämtar” och det snurrar en cirkel, men det blir inget mer. Vad har jag gjort för fel.
  Karin

 • johanna

  Hej. Fick lämna in min iphone 5s på service tråkigt nog :( Men nu har jag då tillfälligt min gamla android och har märkt att jag ej kan ta emot sms från just iphone där imessage aktiverat. Min kompis testade att avaktivera imessage på hennes telefon och dom kom smsen fram.
  Min fråga är nu då kan man stänga av imessage när jag inte har iphonen hemma. Något svar på detta beskymmer?

 • Robin

  Jag har gjort en återställning på min Iphone 4S och innan jag gjorde det, fick jag strul med mitt iCloud konto och därför böt jag iCloud konto från ett som jag ej kunde komma åt till ett som jag i dagsläget använder. Nu när jag har gjort min återställning så säger telefonen att jag måste använda mitt gamla iCloud konto för att aktivera min iPhone, vilket lämnar mig i en situation som jag inte kan lösa.

  Tack på förhand Robin

 • j

  Hej
  Vill tacka för tipset att nollställa om ljudet inte fungerade.
  Funkade jättebra TACKA.
  mvh
  Jerry

 • Kamal

  Min iPad visar att hörlurar är i men de är de inte vad ska jag göra ??

 • Olof

  Bluetooth funkar inte alls sen jag uppdaterade t ios7. Allvarligt f mig eftersom jag tidigare svarade i telefon smidigt via bilens ljudsystem. Snart kommer jag köra ihjäl en oskyldig tant för att jag tvingas fippla med lurar etc.

 • Hur aktiverar jag instagram bilder till min bildström

 • Bengt

  Hej
  Knappljudet vid uppringning går inte att stänga av
  Tacksam för tips
  Iphone 5

 • Paula

  Hej. En liten fråga. Trots jag har raderat alla mina sms hävdar min iPhone att ja har 8,2 gb sparade sms. Hur kan detta va? Får ju knappt plats med något på luren :(

 • Alva

  Ljudet på min IPad funkar inte! Det står bara att den spelar genom hörlurar när det inte ens finns några hörlurar inkopplade?! Vad ska jag göra?

 • Hejsan!
  Jag har en iphone 4 och jag har lite problem med att ladda upp bilder från telefonen till min dator, ( bärbar).
  När jag stoppar in laddaren i datorn sedan mobilen så laddas den och Itunes kommer upp och allting! Men denna flik där det är så man kan trycka att man ska välja fil/mapp och ladda upp på datorn kommer inte upp. Jag ska till Göteborg om några dagar och måste föra över mina bilder till datorn för att få utrymme men det fungerar inte!! Förr fungerade de hur lätt som helst! Snälla jag ber er alla att tipsa mig eller försöka förklara vad problemet är! Tack! :)

 • emma

  Mina knappar (sänka ljudet, mute och stänga av knappen) har lagt av helt plötsligt. Lämnade in den till tre som skickade iväg den till telcare. De säger då att ”det inte sitter en originalskärm” på min iPhone 5S som jag köpte i mars via tre.se och aldrig har lämnat ifrån mig. Vad göra, de vägrar laga den då garantin inte gäller, hur ska jag kunna bevisa att jag aldrig fipplat med telefonen?

 • Sandra

  Jag har spräckt min iphone 5 skärm och undrar om det finns något sätt att laga skärmen utan att sms, bilder, m.m försvinner?

 • Patrick

  Hej,
  Jag drunknar i mina mail och skulle behöva support. Går det att sortera mail i iPhone/iPad så att man bara ser olästa mail?

  Tacksam för hjälp.

  /Patrick

 • Mattias

  Efter uppdateringen till IOS 8
  så står det en etta på appen inställningar,
  öppnar man appen och går igenom alla listor så finns det inget om uppdatering eller så ???
  varför finns ettan där

 • Ida

  Hej idag blev min iPhone 4s helt svart när jag skulle starta om den . Nu går den inte att starta och när jag laddar den vibrerar den två korta singnaler hela tiden vad ska gag göra

 • Cattis63

  Hej! Har fått problem med min Iphone 4 S! Kom samtidigt som de släppte Iphone 6! När jag öppnar upp appar tex Aftonbladet eller Facebook, så släcks de ner av sig själv när jag sitter och läser på dem.. vad ska jag göra ? Telefonen är bara 1,5 år gammal!

 • Åsa

  Mina meddelanden blir bara sparade i 7 dagar. Vad har jag gjort?

  • I Inställningar –> Meddelanden –> Behåll meddelanden kan du välja hur länge du vill att dina meddelanden ska sparas.

 • Fia

  Hej, Någon som har tips på om eller hur man får bort de senaste kontakterna man i (små cirklar) ser när man dubbelklickar på hemknappen för att ta bort aktiva appar? Gäller Iphone 6.
  Mvh Fia

  • Hej Fia, du kan stänga av detta i Inställningar –> Epost, kontakter, kalendrar –> Visa i appväxlaren.

 • Cindy

  Hej min iPad som jag äger har inget ljud.. Finns det något annat sätt än att nollställa allt eller trycka länge på låsknappen och hemknappen?? Snälla hjälp!!

 • Ulrika

  Hej!
  Har haft instagram nu jätte länge, men igår så slutade det fungera. Försöker ominstallera appen, men det går inte heller. Vad är det för fel?
  Mvh ulrika

 • bomajaco

  Min iphone5s har börjat låta då jag ansluter laddaren. den surrar/vibrerar till två ggr, med en stunds mellanrum, sen surrar den igen. Vad beror detta på?

 • Bara mejla om du kan lösningen

  Hej jag orkar inte med att röststryrningen alltid poppar upp när jag har headset i även om jag stängt av Siri hjälp detta är riktigt irriterande.

 • Sahar

  Hej jag orkar inte med att röststryrningen alltid poppar upp när jag har headset i även om jag stängt av Siri hjälp detta är riktigt irriterande. Jag har en iPhone 5s iOS 8

 • Tobias Johansson

  Jag har en 5S. Om ngn försöker ringa mej så tutar det alltid upptaget. Jag får sedan ett sms om missat samtal och samtidigt som det står missat samtal. Detta problem hade jag med min 4S och då bytte jag lur. Problemet är att jag har kvar ca 12 månader på abonnemanget denna gång :)