iPhoneGuiden.se

Apple har under dagens media event presenterat den beryktade röstnavigeringen. Det nya programmet kommer att kallas Siri och fungera på det viset att du ger Siri ett kommando och så utför programmet detta.  

Det ser ut som om Apple lagt ner mycket tid på just Siri och programmet använder ett mycket avancerat system. Siri ska kunna utföra det mesta på iPhone 4s, du ska bland annat kunna använda din röst för att skicka meddelanden, schemalägga möten, göra telefonsamtal och mycket mer därtill.

Du kan bland annat använda Siri för att ställa in alarm. Genom ett enkelt kommando ställer programmet sedan in alarmet för nästkommande dag. Det går även att använda Siri i bilen utan att röra mobilen med händerna, något som förmodligen kommer att uppskattas för det länder där det är förbjudet att använda mobilen medan man kör.

Tekniken bakom Siri är utvecklad av amerikanska militären och i beta-versionen finns programmet tillgänglig i Franska, Engelska och Tyska. Förmodligen kommer Siri uppdateras med möjligheten att använda fler språk, men om programmet kommer finnas tillgänglig i svenska är i skrivande stund inte tillkännagivet. Wall Street Journal själva beskriver Siris röst som ”en full svensk som försöker prata engelska” om detta stämmer ska jag inte uttala mig om men vid lanseringen lär detta bli utrett. Siri klarar också att läsa upp och skriva meddelanden på enheten.

Siri kommer endast vara tillgänglig för den nya iPhone 4s och är för tillfället endast i Beta stadiet, vilket innebär att det kan finnas en del begränsningar. Som sagt ovan är Siri endast tillgänglig i tre språk, något som förmodligen kommer att utökas, men hur lång tid det tar är osäkert. Programmet kommer att fungera på både WiFi och 3G.