TrueCaller – briljant idé i litet format

Ibland kan man bli riktigt förbannad på Apple och deras restriktioner i App Store. Samtidigt som jag har förståelse för att vissa applikationer borde nekas finns det en hel del appar som blir väldigt begränsade eller inte godkända över huvudtaget. Ett viktigt exempel är TrueCaller som på en Android-telefon verkligen visar vad det är för något, men som på iPhone bara är fruktansvärt bra.

TrueCaller är fantastiskt, efter att ha undersökt samma tjänst på en Xperia Arc blir jag dock väldigt bekymrad. Det är självklart inte TrueCaller som är problemet utan det är Apple och flera av er vet redan om problemen. Ser vi till Android levererar TrueCaller allt man kan önska, den söker mot sociala nätverk för att visa vem som ringer trots att telefonboken är tom, den svartlistar nummer, blockerar samtal och kompletterar kontakterna med adresser. Alla dessa funktioner skulle jag se som standard eller i varje fall som ett valfritt alternativ. Man kan ju dock fråga sig vad som väntar om inget av alternativen finns?

Några kanske ser ett mönster, eller så är det bara konstiga sammanträffanden. Tänker man sig dock så här, Camera+ fick förra året en uppdatering som gjorde det möjligt att fotografera med volymknappen (+). En funktion som försvann ganska snabbt efter att Apple upptäckte det. Samtidigt nekades applikationer som Categories och Wifi Sync och dessa gick istället att hitta i Cydia kort därefter. Ser vi till Apple:s iOS och ser vad som dyker upp där allt eftersom talar det för sig själv.

I iOS 4.0 dök mappar upp, något som Categories levererade långt innan. I iOS 5.0 kommer nu även stöd för fotografering via volymknappen och trådlös synkronisering, det vill säga funktioner som Apple har nekat. Är det så att Apple begränsar funktionerna för att ha möjligheten att kunna implementera dom på egen hand eller är det så att dom vill förebygga oönskat material i App Store? Eller är det så att det redan är funktioner som är påtänkt från det fruktiga företaget men som har skjutits upp för att just användas i framtiden? Jag ser inte riktigt mönstret där.

TrueCaller på en iPhone har möjligheten att lagra nummer i ett filter och markera dom som oönskade samtal. Det går också att komplettera telefonboken med adresser direkt från Facebook och dessa två funktioner är två stora funktioner som dock, om det inte vore för Apple, bara skulle vara en del av allt som tjänsten har ett erbjuda. Det är synd och jag hoppas att det kommer lösningar på det, om det är att Apple ska släppa på gränserna eller om det är att Cydia ska utnyttjas kan jag inte svara på, jag röstar dock för det förstnämnda.

Om App Store blir lite friare skulle en riktigt trevlig detalj att komma för alla som använder Week Cal och det är det dynamiska datumet som finns på den vanliga kalenderapplikationens ikon. Jag tror också att funktioner som BiteSMS skulle kunna ta en plats i App Store (finns i Android Market) och det skulle bara vara bra för marknaden. Det är helt enkelt bara att börja hoppas även fast det är svårt att tro på något sånt i sammanhanget.

För att avsluta min lilla utsvävning och ventilering vill jag rekommendera TrueCaller och påpeka att det finns att ladda ner i App Store för endast sju kronor (i normalfall 22 kronor). Vill man ha motsvarigheten som även visar inkommande samtal (på samma sätt som TrueCaller skulle ha gjort om allt kom till sin rätt) finns WhoIsCalling i Cydia och det är också ett fantastiskt alternativ. Det är trots allt en funktion som vi iPhone-användare vill ha.

TrueCaller, uppdatera telefonboken och skydda mot oönskade samtal - True Software Scandinavia AB

HS

HS

Skribent

Dela:

Comments are closed.