iPhoneGuiden.se

Debatten om personlig integritet och säkerhet när det gäller smartphones och datorer pågår ständigt. En del skulle nog säga (iPhoneguiden inkluderat) att iPhone generellt är ett lite säkrare val jämfört med de flesta av konkurrenterna – men det finns mycket man kan göra själv för att stärka säkerheten. I den här texten ger iPhoneguiden tre tips för en säkrare iPhone.

 

1.    Integritetsinställningarna

Genom att gå in på Inställningar > Integritet hittar du en rad olika inställningar som kan anpassas efter smak och tycke. De flesta av reglagen styr installerade appars tillgång till potentiellt integritetskänsliga funktioner så som mikrofon, kamera, kontakter, bilder och så vidare.

Här finns även verktyget Säkerhetskontroll där du får en överblick av vad du delar med olika människor. Till exempel kanske du ser delade anteckningar och kalendrar, eller andra dokument som du har gett någon tillgång till. Här kan du också snabbt och enkelt välja att sluta dela eller begränsa andra personers tillgång till de saker du har delat.

Säkerhetstips iPhone

Du som vill ha extra koll på apparna kan slå på Rapport om appintegritet. Apple kommer då att skapa rapporter som visar installerade appars nätverksaktivitet i detalj. Är du lite misstänksam mot någon app du använder, så kan det vara en god idé att skapa en rapport här.

2.    Surfa med VPN

Att använda VPN när man surfar är en välkänd metod för att skydda sin integritet på nätet – och att använda det på iPhone är enkelt. De flesta stora leverantörer har appar på iOS, och en del erbjuder det till och med gratis (dock som regel med vissa begränsningar).

En VPN gör att du är anonym när du surfar. Det bör tilläggas att du inte är helt skyddad, men din IP-adress (och därmed din geografiska plats) skyddas. De data du tar emot skickas till VPN-servern, krypteras, skickas tillbaka till dig och avkrypteras. Ett effektivt sätt att göra din surfing säkrare, med andra ord. Har du en bra leverantör är det bara att sätta på VPN-nätverket och glömma av det.

VPN-nätverket sätter du på genom att gå in i Inställningar > VPN.

 

Tips på leverantörer som erbjuder iOS-appar:

3.    Gör det svårare att komma in på iPhone

Touch ID, Face ID och kod. VPN och integritetsinställningar skyddar din nätverksaktivitet – men en annan aspekt är den rent fysiska. Risken finns ju alltid att telefonen blir stulen eller att någon försöker att ta sig in i din iPhone.

Face ID och lösenkod

Face ID och Touch ID

De senaste modellerna av iPhone har Face ID medan de lite äldre modellerna har Touch ID. Båda två gör det svårt att ta sig in på din iPhone utan tillåtelse, så se till att de är aktiverade.

Touch ID har blivit lite mer aktuellt igen eftersom SE 3 är utrustad med den.

Men vilken är egentligen säkrast? Det råder lite delade meningar om det, men sammantaget tycks det luta åt att de flesta anser att Touch ID är det säkrare valet. Tilläggas bör att Apple själva menar att Face ID är säkrare. Bara något av dessa verktyg är aktiverade så kan du känna dig trygg med att det är svårt att ta sig in i din telefon.

Koden

Om Face ID eller Touch ID inte fungerar finns alternativet att använda en kod. Många gör misstaget att välja en kod som är 4-siffrig och som är i en vanlig kombination. Hit hör till exempel 1478 (ett ”L”), fyra sista eller första siffrorna i personnumret, ”0000” och liknande.

Använder du en fyrsiffrig kombination bör det vara en lite mer ovanlig kombination än så. Vill du vara på den säkra sidan kan du välja en alfanumerisk kod eller en längre numerisk kod. För att ändra detta går du in på Inställningar > Face ID och Lösenkod och trycker på Ändra lösenkod.