The new iPads surfhastighet skapar problem för användare med datatak

Även om vi i Sverige inte kommer få ut full 4G-hastighet när den nya iPaden lanseras under morgondagen kommer vi ändå kunna surfa snabbare än någonsin tidigare över 3G. Upp emot 32mb/s har det pratats om. Den snabba surfhastigheten har dock skapat stora problem i USA.

Smidigt som tusan känns det när man i kassan får en ny iPad i handen. Givetvis hinner man inte ur ur butiken innan man börjar fingra på kartongen och tänker att resan hem inte kan gå fort nog. Lika självklart har man också köpt med 3G för att kunna surfa vart man än är utan att behöva tänka på wifi eller att internetdela med sin iPhone, hur smidigt är det inte att kunna streama film när man sitter på bussen till och från skolan?

Problemet börjar när filmen börjar spelas och applikationen känner av att det går snabbt som tusan, givetvis börjar paddan strömma en bättre kvalitet vilket också kräver mycket högre datatrafik, rätt som det är tittar du på så gott som Full HD-kvalitet utan vare sig buffring eller hack. Men hur är det med den där datamängdspärren på 10gb som det så finstilt stod längst ner på abonnemangsavtalet?

Med full 4G-hastighet är det inte ovanligt att man kommer upp i hela 2 megabyte i sekunden när man strömmar film, en hastighet som på endast knappa 9 minuter drar hela 1GB datatrafik. Lägg dessutom till att man kan använda sin iPad som personlig hotspot för att internetdela samt att många appar i och med den nya retina-skärmen dragit iväg flera applikationers nedladdningsstorlek något enormt.

Det återstår bara att se vad den reella hastigheten blir när de första svenska användarna börjar använda sina nya iPads på platser med utbyggt höghastighets-3G, men mycket tyder på att liknande problem även kommer kunna möta oss. Givetvis ställs vi inte för samma dilemma som amerikanarna då vi åtminstone kommer kunna fortsätta surfa, även efter att ha nått datataket, men till en plågsamt långsam hastighet som inte alls gör ”4G” rättvisa. Dessutom så brukar abonnemang med lägre datatrafiktak även ha en lägre surfhastighet.

Källa: 9to5mac.com

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela:

Comments are closed.