Storebror ser dig – Har du koll på integritetsinställningarna?

Hur företagsjättar som Apple, Google, Facebook och Twitter använder information om dig är en fråga som är ständigt aktuell. Med all rätt – som användare bör man känna till hur ens data behandlas. Knappast är det heller så att gemene man lusläser avtalen innan man registrerar sig för någon tjänst. Avtalen tycks mest finnas där för att scrollas förbi, så att man kan trycka på ”I Agree”. 

Å ena sidan finns de som menar att det spelar ingen roll, jag har inget att dölja. Å andra sidan finns de som kanske mer av principiella skäl motsätter sig spårning av olika slag. Oavsett vilket läger man tillhör är det bra att känna till hur man spåras, och hur man uppdaterar inställningarna så att de passar ens preferenser. Statistiken talar trots allt sitt tydliga språk: 60 procent av svenskarna ställer sig negativa till att företag samlar in data om internetvanor (2015).

Facebook i hetluften

Det var inte särskilt länge sedan som Mark Zuckerberg fick vittna inför kongressen i USA. Anledningen till detta var att ett analysföretag, Cambridge Analytica, hade hämtat information om 50 miljoner Facebook-användare utan deras, eller någon utomståendes, kännedom.

Senatorn Dick Durbin frågade Zuckerberg om han själv skulle vara bekväm med att dela med sig av vilket hotell han bodde på kvällen innan. Svaret löd ”Nej” och ”Jag anser att alla ska ha kontroll över hur information om dem används”.

Efter skandalen har Facebook uppdaterat sin integritetspolicy – men när kommer nästa skandal, och i vilken omfattning? Det är inte bara Facebook som sitter på stora mängder information, utan däribland även Google, Apple och troligtvis en rad andra företag.

Det har också gått ett ihärdigt rykte om att Facebook bokstavligen lyssnar på och spelar in dig. Under vittnesmålet fick Zuckerberg frågan rakt ut, varpå han nekar och kallar det för en ”konspiration”. Ryktet, som är väl utbrett, menar kort och gott på att Facebook missbrukar det faktum att du godkänt mikrofonåtkomst för Messenger-appen, genom att hämta information om dig. Det kan till exempel handla om ord du säger, om tv-program du tittar på eller musik du lyssnar på.

Zuckerbergs avfärdande av frågan är inte särskilt mycket värt enligt många, eftersom han inte avlade ed innan vittnesmålet. Skeptiker trycker på att avsaknaden av eden praktiskt taget gör att han kan komma undan med att ljuga senatorerna rakt upp i ansiktet. Det här slås dock ned av senatorn Dianne Feinstein, som säger att det alltid är ett brott att ljuga inför kongressen. I fallet om Facebook kokar det nog ned till huruvida man litar på företaget, och Zuckerberg, eller inte.

Fenomenet i sig berör dock många. Även om Facebook talar sanning här, väcker det tankar om att andra, kanske mindre nogräknade företag, kan göra samma sak. Det väcker också frågan kring vilka konsekvenser som kan uppenbara sig om informationen hamnar i fel händer.

Så stärker du din integritet på din iPhone

Det finns ganska enkla åtgärder man kan vidta för att stärka sin integritet. Som du kan utröna av texten ovan finns det knappast hållbara bevis för att du lyssnas av eller spelas in (åtminstone inte av Facebook). Snarare är inställningarna nedan något som kan göras för den som vill vara på den säkra sidan, eller som motsätter sig spårning av principiella skäl.

Kolla vilka appar som använder mikrofonen

Det här är enkelt: gå bara in på Inställningar > Integritetsskydd > Mikrofon. Här ser du vilka appar som kan använda sig av din mikrofon. För undertecknad är det enbart mikrofoner som rimligen kan behöva mikrofonen som finns uppradade här. Givetvis kan man argumentera för att mikrofonen kan missbrukas ändå, trots att det tycks finnas legitima skäl för att appen ska behöva tillgång till den.

Blockera trackers

Trackers används av reklamnätverk för att mäta hur väl deras annonser presterar. För att mäta detta behöver man samla in viss information om användarna. På iPhone kan du relativt enkelt blockera dessa med appen 1Blocker. Läs mer om 1Blocker och hur du gör här. Ett annat alternativ är att använda appen DuckDuckGo Privacy Browser, som också blockerar trackers (läs mer om den lite längre ned).

Det är dock inte bara i webbläsaren som adtracking används. Även när du spelar spel eller använder andra appar med reklam i, kan tracking användas. För att stänga av det här på appnivå går du in i Inställningar > Reklam och aktiverar reglaget Begränsa spårning.

Byt sökmotor

Google är världens största sökmotor av en anledning – de är helt enkelt duktiga på att ge användarna relevanta sökresultat. Den som är särskilt mån om sin integritet kanske dock redan har bytt sökmotor till en som inte spårar dig. Här kan till exempel Duck Duck Go nämnas, som Apple införde stöd för i Safari redan under 2014.

Byt webbläsare

Även webbläsare kan samla in information om dig (angående detta har i synnerhet Google Chrome varit ifrågasatt). Här kan återigen Duck Duck Go och deras Privacy Browser rekommenderas som ett mer anonymt alternativ. Surfar du i den undviker du adtrackers, och din information skyddas ytterligare genom att hemsidor du besöker tvingas till en krypterad anslutning. Det här gör att externa parter, så som din internetleverantör till exempel, inte kan se vad du gör.

Granska vilka appar som har tillgång till dina platser

Många appar kräver tillgång till platstjänster för att fungera ordentligt. Genom att gå in på Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster ser du vilka program som använder dina platsdata. Går du in här ser du troligtvis en ganska lång lista med appar, med inställningar som varierar mellan Aldrig, Vid användning och Alltid. För den försiktige kan det finnas skäl att granska de appar som Alltid samlar på sig information om var du befinner dig.

En populär app som gör detta är Google Maps. När du trycker på appen efter att ha gått in på Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster, ges en förklaring direkt under alternativen. Förklaringen lyder:

”Välj Tillåt alltid för att få vägbeskrivningar, uppdateringar i realtid om trafik och kollektivtrafik och för att visa platser i närheten”.

Det framgår inte exakt varför detta inte fungerar om man markerar att Google Maps endast har tillgång till platsinfo när appen används. Troligen är det för att realtidsuppdateringarna kring trafikläget helt enkelt inte får ett särskilt stort underlag att göra uppskattningar på, ifall majoriteten av användarna inte har platstjänster konstant påslaget.

Det kan tilläggas att Google tidigare har erkänt att man samlat på sig platsinfo om användare i smyg, trots att platstjänster varit avslaget. Det här gällde dock endast Androidtelefoner.

Mer fysiska tips för att skydda din information

Tipsen ovan behandlar hur du kan skydda dig mot trackers och insamlandet av personlig information. Det kan dock även finnas ett behov av att skydda telefonen mot tjuvar eller nyfikna personer i ens närhet. Är du mån om att hålla information på telefonen hemlig kan du vidta följande åtgärder:

  1. Ha en sexsiffrig lösenkod

 Det är idag standard att man har en sexsiffrig lösenkod, snarare än en fyrsiffrig, som var standard förut. Om du har gjort valet att ha en fyrsiffrig kod (vilket fortfarande är möjligt), kan ett alternativ vara att byta tillbaka till den sexsiffriga. Det här gör du genom att gå in i Inställningar > Touch ID och lösenkod > Ändra lösenkod. När du ombeds att ange din nya lösenkod trycker du på Lösenkodsalternativ. 

 

Här får du alternativen Alfanumerisk kod, Numerisk kod och 4-siffrig kod. Om du inte trycker på ett alternativ ombeds du att slå in en sexsiffrig kod. Vill du vara extra säker kan du välja Alfanumerisk kod, ett alternativ som ger dig tangentbordets samtliga tecken att välja mellan.

 

Så gör du: Inställningar > Touch ID och lösenkod > Ändra lösenkod

2.     Aktivera Radera Data

 

Radera data är en funktion som främst ska skydda din information mot tjuvar. När läget är aktiverat raderas all data på iPhone efter 10 misslyckade försök att ange lösenkoden. Har man läget aktiverat bör man nog vara försiktig med att låta småbarnen leka med telefonen. Vidare bör man hålla huvudet kallt om man har glömt bort lösenkoden men snabbt måste in i telefonen.

 

 

Så gör du: Inställningar > Touch ID och lösenkod > Radera data (scrolla längst ned)

 

3.     Anpassa dina notiser

 

För dig som låter mobilen ligga framme på kontoret kan det vara läge att anpassa notiserna för lite mer känsliga appar. Privata SMS och meddelanden i andra appar (inledningen på dem åtminstone) är som standard synliga för vem som helst, eftersom de visas även när skärmen är låst. För appar som till exempel Meddelanden och Facebook Messenger är det populärt att visa notiser på låst skärm, men inte med en förhandsvisning av meddelandet inkluderat.

 

 

Så gör du: Inställningar > Notiser > Välj app > Visa förhandsvisningar

Är det verkligen så farligt?

Har du vidtagit flera av åtgärderna ovan? I sådana fall har du stärkt din integritet betydligt. Dock är det viktigt att komma ihåg att spårning inte nödvändigtvis behöver vara av ondo. När du till exempel aktiverar Begränsad Spårning på appnivå, innebär det inte att du kommer att se färre annonser. Mest troligt innebär det snarare att du ser lika mycket reklam – men att den är mindre relevant just för dig.

 

Många av de stora tjänster som är ”gratis” förlitar sig finansiellt på annonsering. Det som gjort dessa tjänster (Facebook, Google till exempel) till mycket attraktiva platser att marknadsföra sig på är inte bara det stora antalet besökare – utan också möjligheten för annonsörer att ringa in en distinkt målgrupp.

 

Med det givetvis inte sagt att annonsering är omöjlig utan personlig information, men det gör den potentiellt mer lönsam för såväl reklamplattformar som enskilda annonsörer. Även DuckDuckGo som inte spårar dig, tillåter annonser. Troligtvis är de dock inte lika relevanta för besökaren och därmed heller inte lika lönsamma för annonsören.

 

Informationen om dig används också för att förbättra tjänsterna och din enskilda användarupplevelse. Som nämnt lite högre upp finns det en anledning till Googles popularitet som sökmotor. De relevanta resultaten möjliggörs till viss del av spårning. Troligtvis är det här en faktor till att DuckDuckGo inte är större än de är, eftersom det – utan någon form av spårning – blir svårt att ge användarna lika relevanta resultat.

 

”Ingenting är gratis”, brukar man säga. Tjänster som Facebook och Google må vara utan avgift, men vissa skulle påstå att du som använder dem kan anses vara en del av produkten. Hur högt pris det här är att betala råder det delade meningar om – men de flesta är nog överens om att informationen inte bör hamna i orätta händer, eller användas på ett sätt som kränker integriteten hos – vad som har kommit att bli – ett enormt antal människor.

Tre betydande integritetsskandaler

 

  • Google hackar Apple, 2012. Google anklagas för att ha ”lurat” Safari till att tillåta spårning av Apple-användare. Efter att ha blivit konfronterade av The Wall Street Journal, upphörde IT-jätten med spårningen. Mer specifikt hittade Google ett sätt att lägga cookies på Safaris användare – även när cookies var inställt att blockeras. Detta enligt reportrar på WSJ. Läs Googles förklaring här.
  • Facebook och Cambridge Analytica, 2018. Det är med anledning av den här skandalen som Mark Zuckerberg fick vittna inför kongressen. Efter att en användare gjort en undersökning, hämtade Cambridge Analytica – i smyg – information om honom och hundratals vänner. Informationen hamnade i en databas, som så småningom skulle komma att innehålla liknande information om ytterligare tiotals miljoner användare.
  • Smarta prylar blir spionprylar, 2017. Våren 2017 släppte Wikileaks ett dokument som hävdar att CIA (amerikanska underrättelsetjänsten) kan spionera på medborgare genom smartphones, bilar och smarta Tv-apparater. Här hävdades iPhones vara särskilt utsatta, eftersom man enligt Wikileaks tagit fram en programvara som kan kontrollera – och stjäla information – från just iPhones.
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: