Skal & Fodral

Det finns mängder av olika skal och fodral till iPhone. Under produkterna följer iPhoneguidens förslag på vad som är bra att tänka på innan köp. [wcsaltasotto]

Köpguide – Skal och fodral till iPhone

1.      Kompabilitet

Se först och främst till att skalet du köper är kompatibelt med din iPhone-modell. Det ska framgå tydligt av produktförpackningen eller produktbeskrivningen. Med det sagt, så skiljer sig endast måtten med en femtedels millimeter mellan vissa modeller.

Till exempel kan ett och samma skal passa följande modeller:

 • 6 / 6S, 7, 8 och SE (2020)
 • 6 Plus / 6S Plus, 7 Plus och 8 Plus
 • 12 och 12 Pro
 • 13 och 14

Nedan ser du modeller vars skal passar till andra modeller – men inte vice versa (på grund av storleken på kameran på baksidan):

 • Skal för iPhone 13 Pro Max funkar med iPhone 12 Pro Max
 • Skal för iPhone 11 Pro Max funkar med iPhone XS Max
 • Skal för iPhone 11 Pro passar till iPhone XS och X
 • Skal för iPhone 11 funkar med iPhone X

2.      Hur mycket skydd behöver du?

Den viktigaste funktionen av skal och fodral är trots allt att skydda din iPhone. På marknaden finns ett enormt utbud av produkter, så du behöver egentligen inte kompromissa. Däremot är det ofta som de allra mest robusta och skyddande skalen kanske inte är de allra snyggaste.

iPhoneguiden rekommenderar att titta främst på två saker:

 • Skyddet vid hörnen
 • Kanterna som omger skärmen

Hörnskydd

Skyddet vid hörnen är särskilt viktigt eftersom det är en känslig punkt när du tappar den. Det utgör en förhållandevis liten yta, men behöver samtidigt absorbera mycket energi vid en smäll. Det leder snabbt till sprickor på skärmen, som blir ganska dyr att reparera.

För att skydda hörnen ordentligt är ett tips att titta efter skal och fodral där hörnen är förstärkta. De kan till exempel bestå av ett hårt yttre lager som skyddar mot stötar och smällar, samt ett inre lager vid hörnen som hjälper till att absorbera energi.

Omslutande kanter på framsidan

Kanterna som omger skärmen får gärna vara lite upphöjda. Det är dessa kanter som skyddar skärmen om du tappar telefonen med framsidan nedåt. Ju högre kanter desto bättre – vid ett lite ojämnare underlag kan det vara några extra millimeter på kanterna som räddar skärmen. Det bör förstås inte ske till alltför stor bekostnad av komforten.

3.      Material

iPhone-skal & fodral kommer i en mängd olika material, där det vanligaste idag kanske är hårdplast och silikon. Ett annat vanligt material att se på marknaden i trä, som är potentiellt fritt från kemikalier.

Hårdplast

Hårdplast är ett populärt material. Det har potential att skydda bra och kan tillverkas i många olika färger och mönster på ett enkelt och billigt sätt. Därav är det också ett av de billigare materialen för konsumenter.

Fördelar med hårdplast:

 Ger potentiellt gott skydd (gärna i kombination med ett mjukare material)

 • Finns i många olika färger och mönster
 • Billigt

Nackdelar med hårdplast:

 • Kan gå sönder ganska fort jämfört med andra material – inte lika hållbart.
 • Inte lika hållbar tillverkningsprocess som exempelvis träskal eller tygfodral.
 • Inte lika bra grepp som silikon.

Silikon

Silikon har ”alltid” varit populärt, men tycks ha fått sig ett uppsving i och med att Apple själva började tillverka och sälja silikonskal. Precis som hårdplast är det ett billigt material och de flesta silikonskal är billigare (dock kanske inte Apples).

Fördelar med silikonskal: 

 • Bra grepp
 • Hög komfort, ligger skönt i handen
 • Billigt

Nackdelar med silikonskal:

 • Tenderar att tappa form och färg över tid
 • Drar lätt på sig mycket damm och smuts
 • Antalet motiv och mönster är begränsade jämfört med plast – men färger finns det gott om.

 Trä

Trä är ett snyggt material för dig som vill sticka ut lite grann. Det är potentiellt fritt från kemikalier (brukar framgå tydligt i produktbeskrivning om så är fallet) och ligger ofta skönt och bekvämt i handen.

Träskal i kombination med äkta läder är potentiellt ett tåligt och mycket bekvämt skydd. Leta gärna efter FSC-märkningen, som visar på att träet kommer från ansvarsfullt skogsbruk.

Fördelar med träskal: 

 • Miljövänligt
 • Ger gott skydd
 • Känns skönt i handen

 Nackdelar med träskal: 

 • Lite dyrare än plast och silikon
 • Urvalet av motiv, färger och mönster är något mer begränsat.

Modellspecifika faktorer för skal

Leta upp din modell nedan och se om det är något speciellt som är bra att ha i åtanke för dig. Osäker på vilken modell du har? Läs vår guide: Vilken modell av iPad eller iPhone har jag?

Förklaring av de olika faktorerna, och hur de är relevanta till valet av skal, finner du under tabellen: 

ModellMagsafe-kompatibilitetCeramic ShieldMaterialHemknapp
iPhone 6NejNejAluminiumJa
iPhone 6 PlusNejNejAluminiumJa
iPhone 6sNejNejAluminiumJa
iPhone 6s PlusNejNejAluminiumJa
iPhone SE (första generationen)NejNejAluminiumJa
iPhone 7NejNejAluminiumNej
iPhone 7 PlusNejNejAluminiumNej
iPhone 8NejNejAluminiumNej
iPhone 8 PlusNejNejAluminiumNej
iPhone XNejNejRostfritt stålNej
iPhone XSNejNejRostfritt stålNej
iPhone XS MaxNejNejRostfritt stålNej
iPhone XRNejNejAluminiumNej
iPhone 11NejJaAluminiumNej
iPhone 11 ProNejJaRostfritt stålNej
iPhone 11 Pro MaxNejJaRostfritt stålNej
iPhone SE (andra generationen)NejNejAluminiumJa
iPhone 12JaJaAluminiumNej
iPhone 12 miniJaJaAluminiumNej
iPhone 12 ProJaJaRostfritt stålNej
iPhone 12 Pro MaxJaJaRostfritt stålNej
iPhone 13JaJaAluminiumNej
iPhone 13 miniJaJaAluminiumNej
iPhone 13 ProJaJaRostfritt stålNej
iPhone 14JaJaAluminiumNej
iPhone 14 PlusJaJaAluminiumNej
iPhone 14 ProJaJaRostfritt stålNej
iPhone 14 Pro MaxJaJaRostfritt stålNej
iPhone SE 3NejNejAluminiumJa

Ceramic Shield

Ceramic Shield är den beläggning som Apple använder på framsidan på de flesta modeller från iPhone 11 och framåt. Enligt Apple själva så gör det att berörda modeller har det tåligaste glaset på marknaden.

Om din modell har Ceramic Shield.

Med den här beläggningen så kan du lägga lite mindre fokus på att skydda glaset, även om ett separat skärmskydd i härdat glas fortfarande kan rekommenderas, för den extra säkerheten. Du kan även lägga lite mindre fokus på upphöjda kanter på skalet, eftersom de är till föratt just skydda skärmen.

Ceramic Shield gör dock inte glaset oförstörbart på något sätt. Glaset är fortfarande en känslig punkt och något som gärna får skyddas lite extra.

Om din modell inte har Ceramic Shield.

Modellerna som inte har den här beläggningen på framsidan kan vara väldigt känsliga – och det räcker med ett tapp på marken från låg höjd för att skärmen ska spricka. Här är ett separat skärmskydd i härdat glas samt ett skal med upphöjda kanter som omsluter skärmen absolut att rekommendera.

MagSafe-kompabilitet

MagSafe är Apples egen teknik för att laddning – i fallet med iPhones är syftet med MagSafe att kunna snabbladda dem trådlöst, samt att laddaren ska fästa snabbt och enkelt på baksidan av telefonen. Det är bara med MagSafe som iPhone kan snabbladdas trådlöst – andra trådlösa laddare (QI-laddare) kan bara ge iPhone 7,5 Watt, vilket kan jämföras med de 15 W som MagSafe ger.

Om din modell är MagSafe-kompatibel.

 Om din modell är MagSafe-kompatibel innebär det att du kan snabbladda iPhone trådlöst samt dra nytta av den teknik som MagSafe-tillbehören ger. I skalväg innebär det att du bör köpa ett MagSafe-kompatibelt skal om du planerar att använda dig av tekniken.

Med ett MagSafe-kompatibelt skal fäster laddaren snabbt och enkelt på baksidan – precis som om du inte skulle ha ett skal där. Med skal som inte stödjer MagSafe kan du behöva ta av det för att ladda telefonen, vilket tar bort syftet lite med MagsSafe, som ska vara snabbt och enkelt.

Om din modell inte är MagSafe-kompatibel

Även om du förvisso inte kan snabbladda trådlöst, så kan du fortfarande ladda trådlöst (upp till 7,5 W). Du behöver inte investera i ett MagSafe-kompatibelt skal, men likväl kan det vara smart att investera i ett skal som inte förhindrar trådlös laddning generellt.

Material

Om din iPhone är av aluminium eller rostfritt stål har viss påverkan på iPhones hållbarhet, även om den kanske inte är särskilt stor i praktiken. Möjligen kan den som har en aluminiumiPhone vara lite mer utsatt för stötar och slag.

Om din iPhone är av aluminium:

Om din iPhone är av aluminium finns en något förhöjd risk för att få fula märken och bucklor på telefonen. Även om den praktiska skillnaden mot en iPhone kanske inte är särskilt stor, så har du kanske lite större behov av ett skal som är robust och som ger gott skydd. Leta gärna efter hybridskal, med ett hårt yttre skal och ett inre mjukare material.

Om din iPhone är av rostfritt stål:

Om din iPhone är av rostfritt stål så är den lite mer robust än en iPhone av aluminium. Den är mindre känslig för bucklor och fula märken, vilket medför att ditt behov av ett starkt skyddande skal minskar något. Det kan fortfarande rekommenderas att satsa på ett skal som skyddar väl givetvis, men för den med rostfritt stål finns kanske lite mer utrymme att gå på stil och komfort i stället för bara skydd.

Hemknapp

Hemknappen togs bort med iPhone 7 men har sedan dess återförlivats med andra generationens SE. Vad gäller själva skalet är det inte särskilt mycket du behöver tänka på gällande hemknappen. Om skalet är kompatibelt med exempelvis andra generationens SE, eller iPhone 7, så ska det fungera.

Däremot så har hemknappen, åtminstone med de äldre modellerna, varit något som lätt gått sönder. Därför kan dt vara bra att köpa till extra skydd till den.

Om din iPhone har en hemknapp:

Överväg att köpa ett skydd som klistras på hemknappen, vilket kan förlänga livslängden kraftigt. Skyddet bör vara kompatibelt med TouchID.

Om din iPhone inte har en hemknapp:

Du behöver inte göra ett aktivt val i skyddsväg angående det området på telefonen om du inte har en hemknapp. En känslig punkt mindre att oroa sig för, alltså.

Frågor och svar

Behöver jag ett skärmskydd om min iPhone har ceramic shield?

iPhoneguiden skulle rekommendera ett skärmskydd, även om du har ceramic shield. Modeller med den keramiska beläggningen har betydligt tåligare glas än andra modeller – men är fortfarande en relativt känslig punkt på en iPhone.

Har jag ”råd” att välja ett tunnare skal om min iPhone är av rostfritt stål?

iPhonemodeller i rostfritt stål är lite tåligare och inte lika känsliga för bucklor och märken som iPhone-modeller av aluminium är. I praktiken är skillnaden dock inte superstor – det är fortfarande en god idé att prioritera gott skydd när du köper ett skal eller fodral.

Möjligen kan du prioritera lägre pris och högre stil lite mer, utan att löpa högre risk för bucklor och märken.

Är träskal ett hållbart val?

Det kan vara det, absolut – och ofta är det så också. Trä kan produceras på ett mer hållbart sätt än exempelvis hårdplast, och är dessutom biologiskt nedbrytbart.

För att vara säker på att träskalet kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk kan du leta efter en FSC-märkning.

Kan ett skal passa flera modeller?

Ja, till exempel kan ett och samma skal passa till både 12 och 12 Pro, medan ett annat kan passa till både 13 och 14. Vissa modeller skiljer sig inte mer än en tiondels millimeter i storlek

[/wcsaltasotto] 

Visar 1–16 av 100 resultat