Såhär fungerar Multitasking på iPhone OS

Den mest efterlängtade funktionen till iPhone OS 4.0 är Multitasking. Nu är det bekräftat av Apple själva att uppdateringen kommer till sommaren. Men hur fungerar Multitasking egentligen?

Det största problemet med att lägga till stöd för Multitasking, dvs möjlighet att köra flera applikationer i bakgrunden, är att prestandan och batteritiden försämras. Apple har jobbat med detta ett tag och Steve Jobs säger att det tog längre än väntat, men de har löst problemen genom ett antal nya API:er.

Nackdelen med detta är att utvecklaren måste uppdatera sina applikationer innan dessa kan köras i bakgrunden och Multitaskingen blir begränsad till dessa API:er. Fördelen med API:er är att Multitaskingen inte kräver lika mycket prestanda och batteritiden försämras inte lika mycket. Operativsystemet kommer därför att fungerar bättre och mer stabilt.

Om du skulle testa Multitasking med iPhone OS 4 idag skulle t.ex. inte Spotify fungera att köra i bakgrunden. Spotify måste uppdatera sin app med den nya ”Background audio”. Den API:n tillåter appen att fortsätta spela musiken i bakgrunden.

Andra API:er som används till Multitasking är:

  • Voice over IP – Med VoiP kan användaren ta emot samtal även om inte applikationen är öppen. En app som kommer att använda detta är Skype. T.ex. om du spelar spel på din iPhone kan du ta emot samtal via Skype, men även om ”knapplåset” är aktiverat.
  • Background location – Med denna API kan applikationen fortsätta ta emot GPS-signaler även om applikationen inte är öppen. Man slipper ha hela applikationen igång och man kan aktivera ”knapplåset” utan att GPS:n tappar signalen.
  • Push notifications – Pushmeddelanden har funnits sedan OS 3.0. Med Push Notification kan applikationen sända notiser eller meddelanden till användaren även om applikationen inte är öppen och detta sköts via en server.
  • Local notifications – Detta fungerar ungefär om Push Notification, men använder ingen server. Kan användas till kalender för alarm och uppgifter.
  • Task finishing – Med denna API kan applikationer fortsätta att köras i bakgrunden och avsluta det den höll på med. Som Steve Jobs sa på presentationen, om du laddar upp en bild via Flickr-applikationen fortsätter den att ladda upp bilden tills den är klar.
  • Fast app switching – Jag skulle vilja säga att detta är nyckeln till Multitasking. Med den här funktionen tillåts användaren att enkelt byta till en annan applikation. När man lämnar en annan sparas det man höll på med och man kan fortsätta senare. Perfekt om man sitter med ett spel, men vill kolla sin e-post under spelets gång.

Om du vill se hur Multitasking fungerar  iPhone OS 4 kan du titta på Michael Sherlocks Youtube-klipp:

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.