Rengöring

Rengöra iPhone

Mikrofiberdukar och antistatisk spray är exempel på två rengöringstillbehör för iPhone. Läs mer om andra tillbehör samt rengöringstips under produkterna nedan.[wcsaltasotto]

Rengöringstillbehör

Det finns flera populära rengöringstillbehör för iPhone. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste alternativen som finns på marknaden.

microfiberduk

(Microfiberduk 28*28 cm)

Mikrofiberduk

Mikrofiberduk är ett effektivt och säkert verktyg du kan använda för att rengöra iPhone. De är ganska bra på att fånga upp damm och du behöver ingen rengöringsvätska som riskerar att tränga in i iPhones känsligare delar.

Mikrofiberdukar är dessutom billiga, så du kan billigt byta ut dem med jämna mellanrum om de börjar bli smutsiga. iPhoneguiden kan rekommendera att köpa ett flerpack.

tandborste

Tandborste

Ja, en vanlig tandborste kan vara ett effektivt rengöringsverktyg för iPhone. Använd den för att komma åt inne i lightningporten, där smuts ofta kan samlas.

Lys gärna med en ficklampa in i porten så att du ser vad det är du behöver rengöra. Givetvis bör det vara en helt ny och ren tandborste som du använder för rengöringen.

tryckluft

Tryckluft

Tryckluft är något som Apple inte rekommenderar, men som många iPhoneanvändare har rapporterat framgång med. Tryckluft kan framför allt användas för att rensa laddporten på smuts.

Testa gärna med andra metoder innan du använder tryckluft, och kom ihåg att det sker på egen risk.

UV-desinfektionsbox

Ett lite annorlunda men effektivt sätt att rengöra iPhone. Desinfektionsboxar med ultraviolett ljus ökade lite i popularitet under pandemin, eftersom UV kan neutralisera både virus och bakterier.

Det kommer inte att ta bort damm eller smuts, utan är alltså mer för just desinficering.

Antistatisk spray

Antistatisk spray är en spray som används för att ta bort statisk elektricitet – precis som namnet antyder. Genom att använda detta på iPhone så kan du undvika att damm och smuts samlas i högre grad.

Som alltid gäller det dock att vara mycket försiktig med vätska, i synnerhet om du har en äldre iPhone som inte klarar av vatten lika bra som de nyare modellerna. Ett annat alternativ är att köpa ett antistatiskt skärmskydd.

Rengöringsguide – steg för steg

Så hur håller man iPhone ren då? Följ den här guiden för att få det så rent som möjligt på ett skonsamt sätt.

  1. Stäng av iPhone. Stäng av iPhone innan du börjar rengöra den – för säkerhetsskull.
  2. Ta bort skal och skydd. Om du har skärmskydd och skal är det dags att ta av dem nu. Ser det rent ut kan du skippa att ta bort skärmskyddet – det kan vara lite krångligt att få av det, och dessutom sätta på det igen. Ett tips för att få bort skärmskyddet skonsamt är att klistra på en bit silvertejp på kanten och sedan lyfta försiktigt.
  3. Använd en mikrofibertrasa. iPhoneguiden kan rekommendera att använda mikrofiberdukar för att rengöra utsidorna. Den ska helst vara torr.
  4. Använd rengöringsmedel på egen risk och vid behov. Apple själva rekommenderar inte att man använder någon vätska för att rengöra iPhone. På senare modeller som har blivit mer vattentåliga är det dock inte lika riskfyllt som det brukade vara.Är iPhone väldigt smutsig kan du använda lite rengöringsmedel på trasan och rengöra försiktigt. Se också till att rengöringsmedlet är anpassat för iPhone och att det är ganska milt. Är det väldigt starkt finns en risk att den beläggning på framsidan som motverkar fett och fingeravtryck förstörs.OBS! Har du en iPhone 7 – 8 eller tidigare skulle iPhoneguiden avråda från vätskor vid rengöring.
  5. Högtalare och portar. För högtalarna och laddningsporten (och ev. hörlursport) kan du använda en mjuk borste, typ tandborste, eller en tops och göra rent så gott det går. Vissa gillar att använda tryckluft här, men det är inget som iPhoneguiden varken kan rekommendera eller avråda ifrån. Det kan finnas en risk att elektroniken skadas.
  6. Låt torka. Låt iPhone torka helt innan du sätter tillbaka skal och skydd.

Följande medel bör absolut undvikas:

  • Väldigt starka rengöringsmedel
  • Lösningsmedel
  • Ammoniak
  • Slipmedel

Tips för att hålla iPhone ren

När iPhone väl har blivit smutsig kan du använda guiden ovan. För att förebygga smuts så finns det flera saker du kan göra.

Skal och skydd skyddar även mot smuts

Om du inte har skal och skydd på din iPhone så kan det vara läge att skaffa det. Skal skyddar nämligen även fint mot smuts, och därmed också fula märken.

Ett skärmskydd är ett bra tillbehör för dig som vill skydda skärmen ordentligt. De kan antingen vara i plast eller av härdat glas. Köper du ett skärmskydd av plast så kan det skydda mot smuts. Köper du ett av härdat glas så skyddar det inte bara mot smuts, men också mot lättare skador och stötar.

Värt att ta upp är också fullständigt vattentäta skal. Dessa är av förklarliga skäl även tåliga mott smuts och damm. Vattentäta skal är dock ganska klumpiga, och det kanske inte är värt att i praktiken göra telefonen både tyngre och större för att undvika smuts.

Personlig hygien

Den personliga hygienen påverkar hur ren eller smutsig din iPhone är. Tvätta händerna regelbundet för att minska mängden smuts och bakterier som oundvikligen kommer att samlas på telefonen.

Även hur rent du har hemma påverkar – se till att de ytor du där du brukar lägga din iPhone är rena och avtorkade.

Torka av med jämna mellanrum

Ett sätt att undvika att grövre smuts fastnar på iPhone är att torka av den regelbundet. Förslagsvis kan du använda en mikrofiberduk och torka av lite då och då. Med lite längre mellanrum kan du använda guiden ovan för en rengöring som går mer på djupet.

Frågor och svar

Kan jag använda tryckluft för att rengöra iPhone?

Det är inget som Apple rekommenderar. Däremot vet iPhoneguiden att många iPhoneanvändare har haft framgång med det. Främst kan det användas för att få bort smuts i laddporten.

Vilket tillbehör rekommenderar iPhoneguiden mest?

En mikrofiberduk är ett säkert kort. Det rengör effektivt och du behöver oftast ingen vätska som riskerar att skada telefonen (viktigt i synnerhet med äldre iPhones som har dåligt vattenskydd).

Det är även bra att ha en mjuk borste för att komma åt i laddporten – där kan en ny och ren tandborste göra susen.

Vilket skärmskydd är bäst för att undvika smuts?

Skärmskydd kommer ofta i härdat glas eller i form av en palstfilm. Om du redan är nöjd med skyddet av din skärm så kan en plastfilm vara det bättre valet. Annars fungerar härdat glas som skydd mot både smuts och stötar och smällar.

Är det värt att investera i ett helt dammtätt skal?

Helt damm- och vattentåliga skal är sällan värt besväret, skulle iPhoneguiden säga. De tenderar att vara ganska klumpiga och göra iPhone lite osmidigare att använda i vardagen.

Dock så kan det vara ett bra val under speciella omständigheter – till exempel om du jobbar på en byggarbetsplats eller på ett badhus.[/wcsaltasotto]

Visar 1–16 av 61 resultat