iPhoneGuiden.se

Sök

Vi på iPhoneguiden har fått testa något som ofta är en central enhet i dagens moderna hem. En trådlös router är för många kopplingspunkten för alla enheter och i detta fall även ett alternativ till en form av ”Dropbox”. Vi testar, utvärderar och ger synpunkt på allt om D-Links DIR-845L.

Dir-845L framsida

D-Link N600 DIR-845L har vid första anblick en väldigt speciell formfaktor och hör inte till den vanliga skaran av rektangulära designformer som råder på marknaden. Något som inte nödvändigtvis är något negativt. Visserligen är den vanliga designen väl beprövad med sitt kantiga stuk. Men det känns som chansen är större att man placerar denna designfaktor på TV-möbeln eller någon annanstans som är fullt synligt. N600 är helt enkelt snygg och ser ut som en viktig enhet skall se ut! Med detta också en mer stabil form.

DIR-845L baksida

Baksidan bjuder inte på några överraskningar. Utan snarare de sedvanliga hårdvarualternativen. Du har ingång för USB,  WPS-knapp, fyra ethernet-kontakter, internet, på/av -knapp och ström. Det intressanta med denna router är å andra sidan alla anslutningsmöjligheter som kommer i form av trådlösa förbindelser. D-Link har haft som mål att förenkla och utvidga funktionaliteten med denna router. Bland annat med hjälp av applikationer: Mydlink, QRS Mobile och SharePort. Vi kommer till dessa längre ned i recensionen.

Standard router

SmartBeam

Täckningen i hemmet kanske inte alltid är det optimala med trådlösa routrar. Men DIR-845L skryter med D-Links SmartBeam-teknologi och fyra olika antenner för att eliminera de döda vinklarna med fokuserade signaler. Allt för att maximera den trådlösa täckningen. För att nämna ett par ord om detta så har vi under tester haft full täckning i ett normalstort hem, tre väggar från routern. Samtidigt som hastigheten, i vårt fall, inte understigit 20 procent i jämförelse med fri sikt. Pluspoäng!

På tal om hastigheter har DIR-845L ett annat äss i ärmen: dubbla band. Den kan nämligen skicka ut signaler i den vanliga frekvensen på 2,4 ghz men även i den högre frekvensen på 5 ghz. iPhoneguiden förklarar:

Spela upp en låt. Lyssna på den och notera detaljerna samt återgivningen. Sedan skall du spela upp två eller fler låtar samtidigt i exakt samma ljudstyrka. Försök nu att urskilja texten och noterna från en enda låt. Det hela blev mycket svårare på grund av allt oväsen. Det blir svårt att urskilja de enstaka signalerna.

Trådlösa signaler störning

Samma princip fungerar i vår vardag med elektromagnetiska vågor. Att ”spela” upp något på frekvensen 2,4 ghz gör det väldigt svårt för apparater att ursklja signalerna då stor andel av elektroniken kommunicerar via 2,4 ghz. Därav finns möjligheten att använda det andra bandet på 5 ghz på vissa routrar, bland annat DIR-845L. Ett frekvensområde som är relativt ledigt och ”tyst”. Vilket i sig möjliggör högre hastigheter på grund av signalerna kommer fram hela och rena.

iPad 5 ghz vs 2,4 ghz

När det gäller datorer kan skillnaden vara över 50 procent. Tredje generationen iPad och senare har hårdvara som kan använda sig av 5 ghz. Skillnaden i hastighet i vårt labb syns ovan på bilderna. Notera att skillnaden i hastighet inte kan öka lika mycket procentuellt på en iPad som på en dator på grund av andra faktorer.

Men en nackdel med 5 ghz är av ren fysikalisk art. Våglängderna är i princip hälften så långa och kommer därför inte lika långt som 2,4 ghz. Detta också för att olika frekvenser beter sig olika när de passerar väggar och liknande. Dessutom är den högre frekvensen något många enheter inte har stöd för. En iPhone 4S exempelvis. Dock kan man alltid använda sig av den mer vanliga frekvensen 2,4 ghz som även denna visat snabbare överföringshastigheter och bättre hantering i DIR 845L. Detta i direkt jämförelse med D-Links andra routrar och från tester från andra märken. Vi använder förresten en litet äldre n-router från D-Link som direkt referens.

D-Link applikationer

D-Link är företaget som vill göra det här med internet-router-uppkopplingen en enklare saga. Enkelheten är även något som många föredrar framför den vanligtvis smått komplicerade installationen. För att hantera det hela smidigare har D-Link släppt tre applikationer på Apps Store som alla underlättar användandet av din router.

QRS Mobile

Den första som är QRS Mobile, Quick Router Setup. Som det kan listas ut från namnet är detta en installations-app som hjälper dig ställa in din D-Link Cloud Router. Vilket ger en lite enklare tillvaro än den vanliga, avancerade, browser-hanteringen. Video finns förresten nedan som visar principen bakom QRS Mobile.

Ovan, QRS Mobile, nedan, den vanliga inställningen av din router från D-Link.

D-Link Router

Det hela fungerar bra men ärligt talat slår det knappast den avancerade finjusteringen man kan leka med via den vanliga uppkopplingen. Vill du in i de speciella inställningarna så är det fortfarande här du måste in och justera. Dock är inte heller syftet med QRS Mobile att helt ersätta dessa avancerade finjusteringar.

Mydlink Lite

Näst på tur är D-Links Mydlink. Denna applikation kommmer du använda när du fått i gång nätverket och vill få en överblick på systemet. Du kan starta om din router, kolla vilka enheter som är anslutna, ställa in så att du får mail när nya enheter ansluter sig, se tillhörande MAC-adresser på anslutna enheter, se vad dessa enheter är inne på för sidor, blockera specifika enheter, administrera dina nätverk samt byta namn, lösenord och även stänga ner specifika band/nätverk du har uppe. Skulle du exempelvis köpa ett av D-Links andra produkter hade du sett enheten i denna app också. Kanske en trådlös webbkamera som håller koll på hemmet när du är på semester?

Mydlink täcker mycket av basfunktionerna man kanske kunde man önska sig fler godsaker i form av en ”Avancerat” -knapp. Detta för de som exempelvis vill ställa in när routern skall vila under dygnets timmar eller annat smått och gott. Varför vi önskar oss det beror på att det skulle öppna upp för ett enklare sätt att komma åt många av de funktioner man vanligtvis måste komma åt via en webbläsare med routerns IP-adress eller liknande. Visst är det ett icke-problem egentligen men ändå.

SharePort

Sist men absolut inte minst finns den fantastiska SharePort: applikationen som gör din router till en NAS/server/”egen Dropbox”. Med SharePort kan du enkelt få tillgång till den enhet du ansluter via routerns USB-anslutningen. Du kan exempelvis ansluta ett USB-minne på 2 GB och få en egen liten Dropbox-liknande tjänst där du kan komma åt dokument, bilder, filmer, musik med mera. Så länge du har internetanslutning förvisso. Men detta är ju också något som är förutsättningarna för Dropbox.

SharePort ger ett snyggt gränssnitt på allt innehåll på den disken som är ansluten till din router. Lagrar du musik på ditt USB-anslutna minne går du bara in under ”Music” och vips så har du tillgång till alla ljudfiler utan att nödvändigtvis ha det lokalt lagrat i din iEnhet eller dator. På tal om datorer fungerar SharePort även med dessa då du via en länk kan ta dig fram till ditt anslutna minne. Länken är en IP-adress i sådana fall som hämtas under D-Links avancerade router-fönster i en webbläsare.

Mydlink Cloud

Det hela ger ytterligare funktionalitet till routern och vi på iPhoneguiden uppskattar det väldigt mycket. Många gånger kan det vara ytterst viktigt att få tillgång till media när man är på resande fot. Ni som har Dropbox och liknande tjänster vet vad detta innebär. Det är bara att spara dokumentet, filmen, låten eller det du behöver ha tillgängligt så kan det öppnas från antingen din iPhone, iPad, iPod Touch eller även från datorn.

Hastighet med DIR-845L

Prestanda: Man kan inte förbise att detta är en av marknades snabbaste 802.11n routrar. Hastigheterna på både 2,4 samt 5 ghz är fantastiska samtidigt som Smartbeam-teknologin gör underverk. Hanteringen av distans och döda vinklar är minst sagt imponerande. Om något år kommer 801.11ac -standarden få större utsträckning och självklart öppnar det upp för ännu snabbare teoretiska hastigheter. Men i dag presterar DIR-845L och den kommer göra så flera år framöver tills att ac-routrarna skapat sig mark. I praktiken lär många knappast heller märka skillnad med dagens 100/10 bredband. Kontentan är att DIR-845L kommer vara ett av de snabbaste och bästa n-routrarna på ett bra tag tills att den nya ac-standarden får genomslag.

Prisvärde

Prisvärde: Med ett pris runt tusenlappen ger DIR-845L inte så mycket att klaga på. För den summan får du många av de funktioner framtidens routrar kommer ha och enormt med räckvidd samt prestanda i det trådlösa hemmet. Prisvärd är den absolut. Vi har sett att det finns en hel del andra routrar men samtliga av dessa har tyvärr lägre hastigheter i båda banden och även lägre räckvidd. Likaså är fallet för vår referensrouter.

Funktioner

Funktioner och applikationer: De extra funktionerna i form av apparna är också något som är till stor fördel till DIR-845L. Hanteringen och funktionaliteten har blivit uppdaterat till det bättre med hjälp av dessa. Visst kan man önska sig fler funktioner inom apparna men allt i allt så är det mycket där som räcker för den vanliga användaren. Notera att applikationerna ofta kan vara ett substitut för den vardagliga användaren som inte lägger allt för stor betoning på det avancerade.

Sidan av DIR-845L

Slutsats: Vill du vara någorlunda säker inför framtiden kan vi varmt rekomendera DIR-845L. Du får för ett relativt lågt pris samtliga funktioner som framtidens routrar kommer vara utrustade med i ett trevligt paket bestående av både prestanda och räckvidd. Som utöver det erbjuder extra funktioner som kan komma väl till hands och underlätta användningen av din router. Som en central del i dagens moderna hem underpresterar inte denna router med sina funktioner och ett lockande prisvärde.

D-Link DIR-826L

”För att vara topp i sitt segment och erbjuda bra prestanda, räckvidd och funktionalitet rekomenderar iPhoneguiden denna router!”

[xrr Rating=5/5]