iPhoneGuiden.se

Sök

Podda med professionellt ljud med Mac, iPad och iPhone

I det här avsnittet går vi igenom de tillbehör som du behöver för en lyckad inspelningssession så som stativ, puffskydd och hörlurar. iPhoneguidens poddskola passar både nybörjare och de som redan har lite erfarenhet. Målet med avsnitten är att du själv ska kunna spela in din podd och redigera den – med Apple-produkter som basverktyg.


Avsnitt 3: Essentiella tillbehör

För en lyckad podcastinspelning och en högkvalitativ produktion är vissa tillbehör så gott som oumbärliga. Hit hör bland annat mikrofonstativ och hörlurar som vi pratar mer om i den här texten.

Stativ

För podcasts är klassiska mikrofonstativ för vokalister något opraktiska, eftersom de bäst lämpar sig för att stå upp framför dem. Bättre alternativ för en podcast är en mikrofonarm som fästes på bordkanten, ungefär så här:podcast mikrofonstativ

Svive Hydra Mikrofonarm. Se pris.

Kontrollera bara att gängan passar.

Ett annat alternativ är mindre stativ som kan ställas direkt på bordet. Ett exempel på det är stativet som följer med när du köper Røde USB-NT:

røde USB-mic NT

Røde USB-NT. Se pris

Behöver man verkligen ett stativ, då? Ja, det skulle vi nog säga. Om man vill spara så mycket pengar som möjligt så går det ju att skippa stativet. Minst ”skada” av att skippa stativet lider du om du har en dynamisk mikrofon, såsom Shure SM7B till exempel, eftersom de inte är lika känsliga. Spelar du in med kondensatormikrofon utan stativ kan du räkna med många störningar i ljudet. Tilläggas bör att podcaststativ generellt är billiga och dessutom kan hittas begagnat ännu billigare.

 

Puffskydd för mikrofon

 

Puffskydd

 

När det gäller att köpa ett puffskydd så är det egentligen inga konstigheter. Köper du mikrofoner som Røde USB-NT eller Shure SMb7 så ingår puffskydd redan när du köper. I fallet med USB-NT så är det ungefär som en platt sil som sitter framför mikrofonen. Shure SMb7 kommer istället med en mjukare ”strumpa” som sätts runt mikrofonen, som påminner lite om skumgummi i texturen.

Oavsett vilken du väljer så kommer det att låta bättre än utan. Ett puffskydd finns till för att stoppa luftflödet som skapas när vi artikulerar hårda konsonanter som ”p” eller ”t”. Om din mikrofon inte kommer med ett puffskydd, så är det en liten investering väl värd att göra. Framförallt blir det mycket jobb (och aldrig riktigt lika bra) om du sitter och försöker ta bort de jobbiga ljuden med mjukvara i efterredigeringen.

Se pris på puffskydd hos Kjell & Co.

 

 

Hörlurar för podcast

Hörlurar

Vilka hörlurar du har under inspelning är inte det viktigaste. Det som gör störst skillnad är att du faktiskt har ett par hörlurar under sessionen. Det gör att du hör det ljud som spelas in, direkt i öronen, och därmed löpande kan övervaka kvaliteten på ljudinspelning. Har du en poddgäst som ibland talar väldigt högt finns en risk att det blir för mycket input så att ljudet ”spricker” och låter distat. Sådana problem kan du enkelt höra om du har hörlurarna på dig under inspelning. Du kommer också att märka om ljudet blir sämre av att någon flyttar munnen lite för långt bort från micken, exempelvis.

Vad bör jag tänka på när jag köper lurar att spela in med?

iPhoneguiden kan rekommendera att köpa ett par högkvalitativa hörlurar med god frekvensrespons och ett balanserat ljud i sin helhet. Men det är inte just ljuddetaljerna som är det viktiga under inspelning – för störningar i ljudet kan du höra även med ett par vanliga, hyfsade lurar. Under inspelning skulle iPhoneguiden rekommendera att prioritera lurar som sitter bekvämt och som passar de allra flesta, så att du och gästerna känner sig bekväma under de långa sessioner det kan innebära att spela in en podcast.

iPhoneguidens tips för att välja hörlurar för inspelning:

Så, är det viktigt med bra hörlurar?

Det går att komma i gång med att podda utan att ha ett par värstinglurar. Det viktiga för mixningen sedan är att ha ett par lurar eller högtalare som har en hyfsat neutral återgivning av hela frekvensregistret. Till exempel är det vanligt att billiga lurar är svaga i både bas och diskantregistren, vilket gör att du kan missa störningar i ljudet här. Satsa på en bred frekvensrespons alltså, och att frekvenserna kan spelas med någorlunda jämn volym över hela spektrat. Det brukar finnas en graf i manualen där du kan se frekvenserna.

Hörlurar för mixning, då?

Hörlurar för redigering och mixning bör vara samma par hörlurar – det är inte nödvändigt att köpa olika par för inspelning och mixning. Däremot ställs mindre krav på ljudet under inspelning. Under efterarbetet, när du finputsar ljudet, bör du ha ett par lurar som gör det möjligt att höra alla detaljer i såväl höga som låga frekvenser.

 

Spela in pod med lurar

 

Frågor och svar

Är bra hörlurar viktigt?

Bra hörlurar med god frekvensåtergivning hjälper dig att skulptera ljudet i efterredigeringen. För själva inspelningen är det inte det viktigaste – men de får gärna vara isolerande så att medhörningen inte läcker in i micken.

Behöver jag ett puffskydd?

Ja, för att få ett bra vokalljud behöver du ett puffskydd. Annars kommer luften (”puffen”) från konsonanter som ”p” och ”t” att bli jobbigt att lyssna på. Puffskydd följer ofta med mikrofonen – annars är det en ganska liten investering att göra.