iPhoneGuiden.se

Sök

Plånboksfodral är ett slags fodral som är utformat för att skydda och förvara både din iPhone och dina kreditkort, ID-kort eller kontanter. De är en kombination av ett vanligt telefonfodral och en plånbok, kan man säga. Läs mer om plånboksfodral till iPhone under produkterna nedan.

plånboksfodral iphone 7 och 8

plånboksfodral iphone 11

plånboksfodral iphone 12

plånboksfodral iphone 13

 

Att tänka på när du väljer plånboksfodral

Det finns flera saker som är bra att ha i åtanke när du väljer ett plånboksfodral. Till exempel:

 

Plånboksfodral – i läder eller konstläder?

Plånboksfodral finns i en mängd olika material. Inte sällan är det också en kombination av material, där det medföljande skalet kan vara av till exempel plast, men omslutas av ett fodral i läder. Här fokuserar vi främst på det yttre materialet, som ofta är av läder eller läderimitation. Det är inte de enda materialen som plånboksfodral för iPhone tillverkas i, givetvis. Dock tycks det vara de allra vanligaste.

Äkta läder

Äkta läder är ett naturmaterial som är slitstarkt, hållbart och som åldras vackert med tiden. Det är också vanligtvis mjukare och mer flexibelt än läderimitation. Nackdelarna då? Äkta läder är dyrare än läderimitation, och kan dessutom vara svårt att producera på ett hållbart sätt.

Konstläder

Plånboksfodral i konstläder är lättare att tillverka och normalt billigare än fodral som är gjorda av äkta läder. En annan fördel läderimitationer kan ta med sig är att de generellt står emot vatten bättre över tid än äkta läder, som lätt kan få fula märken om inte väta torkas bort omedelbart. Konstläder är också snällare mot djuren – av förklarliga skäl.

Konstläder känns och ser dock inte riktigt lika bra ut som äkta läder. Dessutom åldras det inte lika värdigt som bara äkta läder kan göra.

Plånboksfodral gentemot korthållare

Precis som ett plånbokfodral, har en korthållare också plats för kort – men det finns avgörande skillnader mellan dem.

En korthållare sätts på baksidan av din telefon och behöver kombineras med ett skal för att ge din telefon adekvat skydd. Köper du ett plånboksfodral behöver du inget ytterligare skydd till din telefon (förutom möjligen ett separat skärmskydd) – fodralet är till för att både skydda din iPhone och förvara dina kort. En annan skillnad är att plånboksfodral generellt har bättre plats för kontanter.

enkel korthållare

Vad passar mig?

Om du redan har ett skal du är nöjd med och söker ett mer minimalistiskt alternativ så kan korthållare vara en bra idé. Det är dock inte det bästa valet om du ofta använder kontanter.

Ett plånboksfodral passar bäst för dig som behöver mer plats (till exempelvis kontanter) och inte redan har bra skydd till din iPhone.

Plånboksfodral eller separat plånbok?

Allt fler slänger sin gamla plånbok och går över till ett plånboksfodral, alternativt skaffar en korthållare till iPhone. Medan det förvisso är smidigt, så är det kanske inte rätt val för alla.

Nackdelar med plånboksfodral

En av nackdelarna med plånboksfodral generellt, är att de inte har särskilt mycket plats. Det finns ofta bara plats för två, tre kort och inte särskilt mycket utrymme för kontanter. Dessutom gäller det att hitta ett plånboksfodral i bra kvalitet, eftersom korten ramlar ur efter en tids användning med vissa modeller.

En annan nackdel är att man mer sällan går ut utan att ha mobilen med sig, något som vissa strävar efter att motverka. Det är dock inte en nackdel för alla, givetvis.

Nackdelar:

Fördelar med plånboksfodral

Fördelarna med plånboksfodral är flera. Den största fördelen är kanske att det är en sak mindre att bära på i fickorna. Ett plånboksfodral gör att du kan ha alla dina viktigaste värdesaker på en och samma plats. Dessutom skyddar ett bra plånboksfodral din iPhone väl.

Fördelar: 

Frågor och svar

Vilka material finns plånboksfodral till iPhone i?

De finns i många olika material, men det allra vanligaste att se på marknaden är konstläder eller äkta läder.

Vad är bäst för ett plånboksfodral – konstläder eller äkta läder?

Konstläder är billigt, djurvänligt och står emot väta bra. Å andra sidan så finns en risk att det inte håller särskilt länge. Äkta läder ger en premiumkänsla, håller länge och blir vackrare med tiden – men är dyrare och inte lika djurvänligt som läderimitationer.

Vad betyder MagSafe-kompatibelt plånboksfodral?

Har du iPhone 12 eller senare, så är din iPhone MagSafe-kompatibel (dock inte iPhone SE3). MagSafe är Apples teknik för trådlös laddning, som gör att deras trådlösa laddare fäster enkelt och stabilt på telefonens baksida. Ett MagSafe-kompatibelt fodral försvårar inte för den trådlösa laddaren.

 

plånboksfodral iphone 7 och 8

plånboksfodral iphone 11

plånboksfodral iphone 12

plånboksfodral iphone 13