Operatörerna fortsätter att förlora på SMS

Operatörernas SMS-intäkter har mer eller mindre förtvinat sen de smarta telefonerna tog över marknaden. Allt fler IM-tjänster börjar användas och applikationer där meddelandet skickas över datatrafiken har blivit standard. Om inte har Apple gjort det till en standard för iOS-ägare i och med lanseringen av iOS 5.

Analysföretaget Mediavision har undersökt operatörernas bortfall och ser en kraftig minskning i båda användandet och intäkterna av SMS. Redan 2010 sjönk operatörernas inkasseringar i förhållande till 2009 och nu sjunker siffrorna igen. Detta mörker, sett från operatörernas ögon, vägs dock upp av ökad användning av mobila datapaket.

Att vi har kommit till detta stadium är inte konstigt och med tanke på förutsättningarna som finns är det nästan en självklarhet. Enligt Mediavisions analys använder var tredje Smart Phone-användare andra tjänster än den inbyggda SMS-applikationen och än så länge fortsätter alltså användarantalet att växa. Operatörernas avgifter för SMS blir dock allt mer rabatterade och nästan alla abonnemang där det finns en stor mängd data har fria SMS upp till en viss mängd.

Det är inte tusental som har bidragit i undersökningen men detta är ändå en fingervisning. Jag tror dessutom att vi inte behöver spekulera allt för hårt i det faktum att detta är sant.

För er som vill läsa hela undersökningen finns den att tillgå här.

– Även om intäktsbortfallet från SMS med råge kompenseras av ökade datatrafikintäkter, speglar det här ett nytt beteende hos mobilkunderna. Allt mer tycks konsumenten intressera sig för tjänster som erbjuds via öppet internet, snarare än via operatören. En liknande utveckling på samtalssidan skulle utgöra ett stort hot mot de traditionella telekomoperatörerna, säger Ingrid Salomonsson, analytiker på Mediavision.

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela:

Comments are closed.