iPhoneGuiden.se

Sök

M.I.G – Frågespelet du tar med dig är ett sällskapsspel för alla åldrar. Några av er kanske känner till det som ett fysiskt spel från butikerna, men nu har spelet släppts för iPhone och iPod Touch.  Programmet innehåller samma upplevelse, som att spela ett klassiskt frågespel och hundratals aktuella svenska frågor att svara på. Allt sköts på iPhonen, poängställning, frågor, kasta tärningar, m.m. Det enda du behöver är en iPhone eller iPod Touch.

Ett av Sveriges mest sålda frågespel, MIG (Mobile Intelligence Games), släpps nu som app för iPhone och iPod touch.
MIG-spelet blir den första app med ambitionen att föra över den sociala upplevelsen av att spela ett traditionellt sällskapsspel. Den nyskapande designen gör att spelarna styr datorn snarare än tvärtom.IMG_0558

– Vi har tagit fram ett dataspel utformat som ett klassiskt sällskapsspel snarare än ett vanligt dataspel, säger Helena Sverrisdóttir Liewendahl, Compete Now, en av grundarna bakom MIG-spelen.

MIG för iPhone och iPod touch har utvecklats för att man ska spela det flera tillsammans på en telefon. Den stora majoriteten av mobiltelefonspel är annars gjorda för att spelas individuellt, eller kräver att varje spelare har en egen mobil.

– När folk spelar sällskapsspel så ligger en stor del av nöjet i att man pratar och umgås . Den känslan ville vi föra över till mobiltelefonen, säger Helena Sverrisdóttir Liewendahl på Compete Now.

Appen är utformad för att lyfta ut spelupplevelsen från telefonen och inkludera alla spelare i spelet, även de som inte är aktiva för tillfället. Detta återspeglas exempelvis genom att man berättar för alla vilken frågekategori man väljer, att frågorna läses högt för varandra, att man skickar runt telefonen när turen går vidare och att tärningarna slås genom att skaka telefonen.

En annan intressant liten detalj är valet att visa alla frågekategorier samtidigt, trots att det inte hade varit svårt för telefonen att hålla reda på vilka kategorier som är valbara. Detta gör det möjligt att, precis som i det fysiska spelet, smygtitta på andra frågor medan man väntar på svaret. Det gör det också möjligt att reta motspelaren om man vet att denne hade haft lättare att klara en annan kategori.

För att bevara friheten från originalspelet är appen designad så att spelarna själva bestämmer över spelets gång. Det går att lägga till nya spelare under spelets gång, det är spelarna själva som sätter kryss i poängblocket och om man vill kan man låta en spelare hoppa över en runda och ta igen den senare.

– En annan sak som gör MIG perfekt som en iPhone app är att en av originalspelets grundidéer är att MIG ska vara smidigt att ta med sig, och mobiltelefonen bär man ju alltid med sig, säger Helena Sverrisdóttir Liewendahl.

När MIG nu tagit steget in i den mobila världen öppnas enorma möjligheter. Ett mål är att snabbare kunna komma ut på flera marknader. En internationell variant av spelet är redan under utveckling.

MIG är utvecklat i ett samarbete mellan Compete Now, grundarna av MIG-spelen, och konsultföretaget inUse, Europas största specialistföretag inom användbarhet och effektstyrd design.

MIG är en svensk originalidé och har sedan starten år 2001 sålts i drygt 380 000 exemplar i åtta olika versioner. Spelet är framtaget för att det ska vara lätt att ta med sig. Originalspelet innehåller 1 560 frågor som ligger i en box i storlek som en pocketbok. I MIG-applikationen för iPhone och iPod Touch finns över 500 helsvenska frågor. Priset för appen i Apples programvarubutik App Store är 28 kr.

Olof Göranson och Helena Sverrisdóttir Liewendah.

Mer information på www.playmig.com/app

Ladda hem M.I.G – Frågespelet du tar med dig för 28 kr.