iPhoneGuiden.se

Sök

Rykten i all ära. Jag älskar att följa vad som (kanske) komma skall, även om Apples kedja av leverantörer börjar läcka lite väl tidigt och mycket för att det ska vara en riktig nagelbitare när Keynoten väl drar igång. Men kom igen nu, iPhone 5C? Kidsen i lågstadiet och den asiatiska marknaden jublar säkert, men är inte Apple lite väl egoistiska nu?

När det kommer till det allra senaste och tydligaste ryktet om iPhone 5C (lågbutdgetvarianten det länge spekulerats om) så börjar jag bli lite reserverad. Nödvändigtvis inte mot ryktet i sig, för många källor tyder på just det, en iPhone i flertalet färger i PLAST med mer eller mindre samma komponenter som nuvarande iPhone 5 till ett lägre pris. Men väljer Apple rätt väg att vandra nu? Är det vad man vill ge sina konsumenter? Jag är tveksam.

iPhone 5C

Låt mig spekulera och anta att det är sant. En iPhone till lågpris. Det finns ju redan. iPhone 4 och 4S är redan billigare och i min mening har Apple hittat en stabil, om än väldigt genomskådlig strategi med sina lanseringar. Dock en otroligt konstnadseffektiv sådan där nya konsumenter kan nå iOS till ett billigare pris med en hårdvara som fortfarande håller måttet.

Så varför efter år av varumärkesuppbyggnad, speciellt med sina iPhones som länge statuerat ett exempel för hela marknaden med sin premiumkänsla, helt plötsligt välja att ta ett steg tillbaka och bjuda på plast (som visserligen med allra största säkerhet är av högsta kvalité. Men ändå. Plast)? Min hobbyhjärna till marknadsanalytiker pallar inte med den analysen. Eller visst, den klarar analysen, men förstår den inte. För naturligtvis är det så att Apple vill fasa ut den gamla 30-pinkontakten och införa en standard med sin Lightningkontakt och en enhetlig skärmupplösning genom hela sin produktportfölj. Fullt förståeligt. Men genom plast? Genom Androids kännetecken? Jag kan inte att låta bli att tänka att Steve Jobs knappast kan ha signat under på dessa planer. Ens ur ett ekonomiskt perspektiv med fokus på Asien. Nej, det är inte Apple. Jag rättar mig själv. Det är inte Steve Jobs Apple som agerar år 2013. Först nu börjar hans död bli tydlig för oss konsumenter, vilket var ofrånkomligt men likväl lika skrämmande när verkligheten kommit ikapp. Marknadskännaren Tim Cook håller i tyglarna nu och skillnaden är påtaglig.

Massor med plastiga färger

Låt mig få måla upp ett scenario som ryktena pekar mot. Apple lanserar i September/Oktober en iPhone 5S med samma design som nuvarande flaggskepp men med ett piggare inre. Acceptabelt. Samtidigt väljer Cook att visa upp något som kallas iPhone 5C som kommer att levereras i massor av färger. Som dessutom är en budgetvariant men som ändå sitter på nästan exakt samma komponenter som nuvarande iPhone 5. Fast med den stora skillnaden att den nu har byter glas och aluminium mot plast som hölje. Inte lika acceptabelt. Inte ens om den är tusenlappen billigare (kom igen, ordet ”Billigt” finns inte i Apples ordbok. Den kommer att vara billigare men inte billig, låt oss inte bli lurade på förhand). I min värld är det lite som om Porsche skulle erbjuda en budgetbil genom ett samarbete med Kia. Tilltalande till den stora massan men långt ifrån varumärkets identitet.

iPhone  4 - Världens snyggaste lur?

Däri ligger min största invändning. För det hade man lika gärna kunnat gjort med iPhone 4S, i med en Lightningkontakt och problemet är löst. För plast är inte år 2013 lösningen och Jobs undersåtar var redan där med iPhone 3 och påbörjade resan med plast men tog sig snabbt vidare och från och med att iPhone 4 lanserades så sattes en helt ny standard på mobilmarknaden för hela premiumsegmentet bland mobiltelefoner.  Så varför vill man ta ett steg tillbaka?

iPhone 5C-rendering

Nu lägger jag visserligen hela min vikt i denna krönika mot ett rykte som vi inte vet existerar än. Så jag kanske skriver dessa rader helt i onödan. Men å andra sidan. Många rykten sista två åren har gjort att Apple upplevs som ”mindre innovativa” just pga att ryktena redan berättat allt. Skulle denna ”plast-innovation” stämma (vilket den troligtvis gör) är jag reserverad för framtiden, för onekligen kommer Cook sälja en jävla drös med iPhones, inte minst till kidsen, vilket naturligtvis är kul. Men han ska heller inte underskatta den skaran av människor, vi konsumenter, som länge och troget följt med på resan för att ”Apple gått sin egna väg”. Visar sig iPhone 5C vara sann, då har Apple sålt en liten del av sin själ. Hur stor del av den beror helt på vad iPhone 5S erbjuder i höst. Jag hoppas för Apples skull att den bjuder på en ny ”iPhone 4” för att lyckas särskilja sig från mängden…

Observera att alla bilder på ”iPhone 5C” antingen är läckta bilder som antas vara äkta eller är renderingar baserade på rykten gällande design.