iPhoneGuiden.se

För ett par dagar sedan gick det att läsa att iPhone inte är Sveriges populäraste telefon. Det gick också att utskilja på en tiogradig skala att Apple iPhone är sjätte populäraste telefonen i landet, då besegrad av fem stycken Android-mobiler. Kan det vara så att iPhones kulmen är nådd och att vinden har vänt?

Ja trots iPhones popularitet säljer den fortfarande som smör. iPhone 4 såldes slut på lanseringsdagen samt nästkommande dag i samtliga länder samtidigt som USA hade en försäljning på 1,7 miljoner enheter på tre dagar. Det är otroliga siffror som talar för sig själva, dock är det inte dom enda.

Enligt undersökningsföretaget IDC har saker och ting förändrats under 2010. Under det andra kvartalet har marknaden för smartphones expanderat markant med hela 50 %, då till 63 miljoner sålda enheter. Det som dock pekas ut här är att Apple står som förlorare i expansionen, då som förlorare till Googles Android. När det gäller siffror är det dock bara siffror. Observera att IDC har gjort mätningar på det andra kvartalet. Dessa kan mycket troligt ha ändrats i och med lanseringen av iPhone 4

Två företag som lyfts fram i IDCs rapport är Samsung och HTC som ökat sin försäljning av Android-telefoner. Det går inte att stoppa under stolen att Android är ett väldigt bra operativsystem, det finns dock många som vill sätta Android och iOS i förhållande för att visa iPhones nedgång. Att göra det blir dock väldigt fel då marknaden för Android ser annorlunda ut. Android körs på många smarta mobiler, väldigt många. iOS i sin tur är liksom Mac endast optimerat för Apples egna telefon. Om Apple skulle sälja iOS till andra mobiltillverkare skulle säkerligen siffrorna att skjuta. Här blir det dock en annan diskussion där det blir ett sifferkrig mellan operativsystem och inte mobiltelefoner.

Hur det än är kan vi konstatera att smarta mobiler säljer. Om Apple håller på att tryckas tillbaka i skuggan kan vara svårt att svara på, sett till iSuppli kommer iPhone att passeras av Android 2012. Här blir det dock operativet och inte mobilen som passerar.