iPhoneGuiden.se

close up av en iphone

Med iPhone 14-serien har Apple visat att standard- och premiummodellerna inte ska vara för lika varandra. Visst har det alltid funnits viss skillnad, men i år är skillnaderna större än någonsin. iPhone 14 Pro ger nästan intrycket av att vara en annan typ av telefon än iPhone 14.  Tidigare har Pro-varianten mer känts som en förbättring av standardmodellen. Markanta skillnader är till exempel:

  • iPhone 14 Pro har Dynamic Island istället för The Notch, alltså ”flärpen”.
  • A16 istället för A15-chip
  • 48 MP istället för dubbel 12 MP i huvudkameran

Skillnaderna mellan 14 och 14 Pro

Det finns ganska många skillnader mellan dem. Här tar vi upp de mest markanta, som påverkar mobilens utseende och användarvänlighet.

Uppdateringsfrekvensen

Uppdateringsfrekvensen, det vill säga det som avgör hur mjukt och ”friktionsfritt” saker rör sig på displayen, är 1 – 120 Hz på Pro, medan den är 60 Hz på standardmodellen. En ganska stor skillnad som definitivt har potential att påverka användarupplevelsen. Anledningen till att Pro har ett omfång på mellan 1 – 120Hz är att den minskar uppdateringsfrekvensen så mycket som möjligt när telefonen inte används. Detta för att spara på batteriet.

Chippet

iPhone 14 är utrustad med Apples eget A15-chip, medan Pro kör på A16. Det här är första gången någonsin som Apple använder olika chip för olika modeller i samma serie – en starkt bidragande faktor till det ökande gapet mellan premium- och standardmodellerna. De stora skillnaderna mellan A15 och A16 är hastighet och energiförbrukning. Här har A16 ungefär 7 procents övertag vad gäller hastighet, och upp till 20 procents övertag vad gäller energieffektivitet. A15 har använts sedan iPhone 13.

Lagringsutrymme

Lagringsutrymmet på iPhone 14 börjar på 128 GB och 512 GB är max. Pro börjar på 256 GB och kan väljas med upp till 1 TB – en ganska väsentlig skillnad, alltså.

Kameran

iPhone 14 Pro lanserades med märkbara förbättringar vad gäller kameran. Nu finns det 12MP ultravidvinkel, en huvudkamera utrustad med 48 MP och hela 6x optisk zoom. Även kamerans förmåga att ta bilder i svagt ljus har förbättrats – fler detaljer fångas av den nya linsen.

Batteritiden

Batteriet ger upp till 20 timmars videouppspelning på iPhone 14 och 23 timmar på iPhone 14 Pro.

Alltid på-skärm

Funktionen Alltid på-skärm befäster skillnaderna mellan Pro och standard ytterligare. Alltid på-skärm är en ny funktion för 14 Pro och innebär att skärmen inte blir svart när den låser sig. Istället ser du till exempel din bakgrundsbild, widgetar och klockan. Skärmen är dock inte alltid på, som funktionens namn skulle antyda. Skärmen blir till exempel svart i följande situationer:

  • iPhone ligger med skärmen nedåtvänd på t.ex. ett bord
  • När den ligger i fickan eller i en väska
  • När batterisparläge är på
  • Om du har Apple Watch och iPhone registrerar att du befinner dig för långt bort från iPhone för att kunna använda den.

En smart funktion som mottagits väl hittills. Det är också en funktion som märks mycket, vilket gör att gapet mellan Pro och Standard känns än mer vidgat – det är enkelt att se vem som har Pro och inte.

iPhone 14 och iPhone 14 Pro – sida vid sida

Nedan ser du specifikationerna för iPhone 14 resp. iPhone 14 Pro. Plus och Pro Max är utelämnade – de har i princip samma specifikationer men har större skärmar. iPhone 14 vs iPhone 14 Pro Till vänster iPhone 14. Till höger iPhone 14 Pro. Notera flärpen och kameran. Bild: Apple.se 

Specifikationer:

 iPhone 14iPhone 14 Pro
Skärmstorlek6,1 ”6,1 ”
Uppdateringsfrekvens60 Hz1-120 Hz
ChipApple A15 BionicApple A16 Bionic
Lagringsutrymme128 GB, 256 GB, 512 GB128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB
KameraTvå linser, 12 MP i huvudkamera, ultravidvinkel, 2x optisk zoomTre linser, 48 MP i huvudkamera, ultravidvinkel, teleobjektiv, 6x optisk zoom
Storlek (mm)H: 146,7 B: 71,5 D: 7,8H: 147,5 B: 71,5 D: 7,85
Vikt172 gram206 gram
VattentålighetIP68IP68
FärgerBlå, lila, midnatt, stjärnglans, rödDjuplila, guld, silver, rymdsvart

Funktioner: 

 iPhone 14iPhone 14 Pro
Dynamic Island
Alltid på-skärm
ProMotion

 

iPhone 14 Vs iPhone 14 Pro – så väljer iPhoneguiden

Visst – iPhone 14 Pro är bättre än standardmodellen. Men är den mycket bättre? Prisskillnaden är trots allt på omkring 3 000 kronor. iPhoneguiden anser att det är värt att välja iPhone 14 Pro om du…

  • … fotograferar på seriös nivå och vill ha bättre redigeringsmöjligheter.
  • … verkligen inte tycker om flärpen.
  • … behöver riktigt mycket lagringsutrymme.

Att uppdateringsfrekvensen är högre och att A16-chippet gör den snabbare och mer energieffektiv är helt klart starka fördelar – men det motiverar kanske inte 3 000 kronor extra.

Skillnaden spås vidga ytterligare

iPhone 14 belyser det ökade gapet mellan standard- och premiumvarianterna. Skillnaderna spås öka ytterligare med iPhone 15. I alla fall om man får tro den välkända analytikern Ming-Chi Kuo, som menar att Apple vidgar gapet för att öka det iPhones genomsnittliga försäljningspris.

Vi får helt enkelt vänta och se – men det går att se vilket håll utvecklingen går åt.