iPhoneGuiden.se

Sök

Televisionen, ett av alla ”måsten” i västvärldens hushåll och en av alla burkar som inte bara konsumeras på helgerna utvecklas konstant åt olika håll. Genom åren har vi sett hur TV-apparaterna har blivit tunnare, lättare, bredare och framförallt billigare och allt talar nu för att vi står inför nästa stora TV-era tack vare visionären Steve Jobs. Som majoriteten säkerligen känner till har en så enkel fras som ”I Finally Cracked It” blossat upp men frågan är om denna spricka gynnar oss svenskar – direkt?

Det går knappast att undgå den diskussion som har pågått sedan Jobs bortgång men framförallt sedan publikationen av hans biografi, skriven av Walter Isaacson. I en av alla intervjuer som biografin bygger på nämnde Jobs att han har hittat en lösning för hur TV-användandet ska bli enklare och detta kommer inte som en chock. Redan för två år sedan talades det om en iTV i den bemärkelsen där vi skulle se en ”riktig” TV med stöd för strömmad media. Fram tills idag har dock spekulationerna varit få och hela härvan har alltså fått ny energi.

Enligt det senaste är det alltså Apple:s nya funktion Siri som kommer att göra filmkvällarna till något utöver det vanliga. Källor som NYTimes och 9to5mac menar på att det var när Steve Jobs förstod att det måste gå att prata till televisionen som hela synen förändrades, när tanken att en simpel förfrågan skulle leverera en lösning utan knapptryck och inställningar vaknade upp.

”It’s the stuff of science fiction. You sit on your couch and rather than fumble with several remotes or use hand gestures, you simply talk: ”Put on the last episode of Gossip Girl.” ”Play the local news headlines.” ”Play some Coldplay music videos.” Siri does the rest.”

Så, vi kan alla konstatera att det här låter häftigt, minst sagt otroligt. Att det kommer att bli verklighet är bara att acceptera och förmodligen kommer Apple att bli de första som levererar denna lösning till oss konsumenter. Frågan är dock hur detta påverkar oss initialt, ryktena talar för 2012 – 2013 men gäller det hela världen eller bara våra grannar på andra sidan Atlanten?

Det är viktigt att ha lite distans till det hela. Idag släpptes iPhone 4S och Siri är en oerhört trevlig person, jag har kommunicerat med henne flera gånger. En av alla hennes dysfunktioner i vårt samhälle är dock att hon inte vill tala svenska och nu till hela poängen, kommer detta att vara ren fakta för en framtida Apple TV? Om hela poängen är en TV som kommunicerar med oss går det inte att undvika att han, hon, den eller det måste kunna prata svenska oavsett hur duktiga vi är på engelska. Jag menar, vår lilla Apple TV, trots sina begränsade funktioner i förhållande till det som spekuleras, talar svenska?

Apple har flera år på sig att utveckla Siri och anpassa det till olika länder. En spontan känsla är att vi står ganska högt upp på prioriteringslistan men vi får inte glömma bort att det nödvändigtvis inte innebär att vi kommer att få se en förändring inom den närmsta tiden. Siri är i Beta-stadiet på engelska och någon stans i fjärran när det kommer till svenskan. Det behövs kanske inte allt för mycket extra-teknologi för att mata en TV med instruktioner men som sagt, det här kan mycket väl innebära att en lansering 2012 – 2013 inneär ytterligare ett till två år för oss nordbor.

Tanken har kanske slagit er redan, men för er som sitter och längtar och som inte har kritiserat ämnet finns det obesvarade frågor som kan få Steve Jobs knäckta TV att knäcka oss.