iPhoneGuiden.se

Sök

I lördags trädde en ny lag igenom där svenska bolag som säljer appar inom EU måste betala moms dubbelt upp, både i Sverige och landet appen säljs i.

Från den första oktober i år måste nu svenska bolag som utvecklar appar inom EU nu betala moms två gånger, dubbelmomsen gäller för mellanhands försäljning via bland annat Apples App store.

– EU-regler säger att den som säljer varan är momsskyldig, men vem är det som säljer? Är det det svenska företaget eller är det App store? Skatteverken i Europa säger att det är App store medan svenska Skatteverket säger att det är app-företaget, förklarar Per Strömbäck som är talesperson för intresseorganisationen Dataspelsbranschen.

I praktiken innebär detta alltså att en svensk utvecklar som säljer sitt program för 7 kr nu bara tjänar 2,8 kr, medan ett bolag i till exempel Storbritannien tjänar 4,2 kr. Då har moms dragits med 15 procent hos App store i Luxemburg samt det vanliga 30 procenten gått i provision till Apple. Sedan tillkommer alltså 20 procent till skatteverket och kvar efter det återstår 2,8 kr till utvecklaren.

Vad den höjda momsen egentligen innebär för oss konsumenter är svårt att spekulera om. Men mindre företag som inte omsätter allt för mycket kommer att drabbas hårdast, och i vissa fall kan även priset påverkas.

Länksydsvenskan.se