Bra att tänka på innan man jailbreakar

På söndag släpps med största sannolikhet untethered jailbreak till iOS 6.1 som många har väntat på. För att underlätta det för dig som ska jailbreaka din iPhone, iPad eller iPod touch kommer här några punkter att tänka på – innan jailbreak och med en jailbreakad enhet.

Vad är jailbreak?

Ordet Jailbreak nämns ofta i samband med iPhoneiPod och iPad och för många är det en självklarhet vad termen innebär. För majoriteten råder det dock inget tvivel om att jailbreak är ett komplicerat uttryck som saknar innebörd, så frågan är, vad är jailbreak?

Jailbreak i sig är inte ett ord som är myntat för iPhone utan letar sig långt tillbaka i tiden. Konkret för iPhone och iEnheterna är det dock ett uttryck som förklarar tillgången till tredjepartsinformation som alltså inte är godkända av Apple. Man kan se det som att Apple är fängelset som iPhone måste befrias ifrån, alltså jailbreak.

Processen jailbreak gör att iPhone, iPod och iPad får fullständig tillgång till hela filsystemet. Detta i sin tur öppnar upp portarna för alla typer av modifikationer som rör mjukvaran, alltså iOS.

Förändringar i tema, ljud, ljus, system, processhantering, bildhantering, filarkiv och mycket mer är alla resultat av jailbreak. Det som dock gör jailbreak till en av honnörsorden när det kommer till iPhone är att det är denna process som ligger till grund för att ta bort operatörslåset och alltså låsa upp telefonen.

Texten är hämtad från vår dottersajt Jailbreakaiphone.se.

Uppdatera till iOS 6.1 via iTunes – och inte OTA

uppdatera-itunes-ios-6_1-2

När iOS 6.1 släpptes meddelade en av medlemmarna i Evad3rs (utvecklarteamet bakom untethered jailbreak för iOS 6.1), att man bör uppdatera till iOS 6.1 via iTunes och inte med programuppdateraren direkt i enheten.

Varför? Om man vill kunna nergradera/återställa sin A5+-enheter med SHSH-blobs från iOS 6.1, måste man ha uppdaterat via iTunes innan. Om du redan har uppdaterat till iOS 6.1 via programuppdateraren direkt i enheten, kan du återställa och uppdatera enheten i iTunes.

Säkerhetskopiera innan

Det allra viktigaste är att säkerhetskopiera sin enhet innan man ger sig på jailbreak. Om något skulle gå snett under processen är det ganska skönt att kunna återställa sin iPhone, iPad eller iPod touch till som det var innan.

Säkerhetskopierar gör man enklast med iCloud tycker jag, men om man inte har möjlighet att gör det, kan man använda iTunes på datorn. Hur du säkerhetskopierar visar Apple på länken nedan.

Guide: Så här säkerhetskopierar du

Garanti

En jailbreakad iPhone, iPad eller iPod touch täcks inte av Apples garanti. Men om du återställer din enhet, kan man säga att, du får tillbaka garantin eftersom det inte syns att enheten varit jailbreakad. Så tänkt på detta.

Hur man jailbreakar

Programmen som används för att jailbreaka kan se olika ut, vissa är enklare än andra. Om du är osäker på hur du gör, rekommenderar vi att du följer någon guide. Vi kommer att posta en guide så fort vi kan när jailbreaket har släppts.

Byta ROOT-lösenordet

När man väl har en jailbreakad enhet kan det vara bra att byta ROOT-lösenordet. Som standard är ROOT-lösenordet samma på alla enheter och med OpenSSH installerat på enheten kan vem som helst komma åt din iPhone, iPad eller iPod touch. Notera dock att detta endast är möjligt med OpenSSH, det är inte installerat från början, men vissa Cydia-appar kräver det (Dessa appar hämtar hem OpenSSH automatiskt).

För att byta ROOT-lösenordet har vi en enkel och bra guide här.

Cydia

Startskärmen i Cydia på iPad.
Startskärmen i Cydia på iPad.

Cydia är namnet på appen som installeras vid jailbreak. Cydia kan jämföras med App Store, och det är här ifrån man hämtar alla tweaks och appar. En del är gratis, men det finns också appar som kostar pengar.

Notera också att många av apparna i Cydia inte har hunnit anpassats för iOS 6 och de nya enheterna. Om du är osäker finns en lista med några av de populäraste apparna, där det står om de fungerar eller inte.

Ta bort jailbreak

Att ta bort jailbreak från sin iPhone, iPad eller iPod touch är väldigt enkelt och det gör du genom att återställa din enhet i iTunes. Kom ihåg att säkershetskopiera innan!

Andra tips

Frågor och problem

Om du stöter på problem eller har någon fråga, vill vi även tipsa om vårt fantastiska forum där vi hjälps åt att lösa varandras problem och svara på frågor.

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela:

Comments are closed.