Airpods 3g

AirPods 3G

AirPods 3G (standardmodellen) kommer med både lightning- och MagSafe-etui. Till skillnad från andra generationens AirPods kontrolleras iOS med trycksensorer på stjälkarna, istället för dubbeltryck som både första och andra generationen var försedda med. Läs vår kompletta guide under produkterna. [wcsaltasotto]

För mycket text? Här är det viktigaste:

  • Värt en uppgradering om du har andra generationens AirPods
  • Finns möjligen mer prisvärda alternativ för Android-användare
  • Träna säkert med lurarna – 3:e Gen står emot regn och svett

airpods 3g

Nya funktioner på AirPods 3G

AirPods Pro är, i jämförelse med tidigare generationer, fyllda med funktioner. Nytt för 3:e gen är exempelvis personanpassat rumsligt ljud, trycksensor och att de är IPX4 vattentåliga. Med detta kan du ta AirPods Pro till träning eller andra aktiviteter utomhus utan oro.

Trycksensor

Medan andra generationens AirPods är försedda med kontrollen Dubbeltryck, har 3G trycksensorer. Trycksensorerna finns på båda stjälkarna och låter dig till exempel göra följande:

  • Spela och pausa ljud genom att trycka en gång
  • Byta till nästa spår genom att trycka två gångar
  • Byta till föregående spår genom att trycka tre gångar
  • Svara på ett samtal genom att trycka en gång
  • Aktivera Siri genom att trycka och hålla in stjälken.

Trycksensorerna gör AirPods 3G betydligt mer flexibla. Med första och andra generationen kunde man dubbeltrycka på luren, och man behövde ställa in vad dubbeltrycket skulle göra i appen Inställningar i iPhone. Nu har man alltså mer kontroll.

Rumsanpassat ljud med huvudspårning (head tracking)

Rumsanpassat ljud, eller Spatial Audio som Apple kallar det på engelska, är i princip samma sak som surroundljud. Stöd för det har funnits sedan iPhone 7. Men vad som är nytt med AirPods Pro är den dynamiska huvudspårningen.

När du lyssnar på ett fysiskt stereosystem så kommer ljudet från en kanal att låta högre när du vrider huvudet åt ena sidan. På samma sätt fungerar det nu med AirPods Pro, eftersom lurarna känner av när du vrider huvudet och automatiskt justerar ljudnivån från den kanalen som är panorerad åt det hållet. Det ger dig en mer immersiv ljudupplevelse och gör det lättare att hålla koll på var ljudkällorna kommer ifrån.

Är det värt att uppgradera till AirPods 3G?

iPhoneguiden anser det, ja. I synnerhet om du vill kunna träna med lurarna på ett säkert sätt. AirPods 3G är tillverkade för att kunna stå emot både regn och svett. Det bör dock understrykas att det inte är vattentäta, men just vattentåliga – så bada inte med dem.

Lägg därutöver till förbättrad batteritid samt ökad flexibilitet och kontroll med trycksensorerna – så anser i alla fall iPhoneguiden att det helt klart är värt att uppgradera från den andra till den tredje generationen.

Fördelar med att uppgradera

Här listar vi några av de tydligaste fördelarna du kommer att uppleva om du uppgraderar.

Ökad batteritid

3:e Gen ger dig sex timmars lyssning på en enda laddning. 2:a Gen ger dig fem timmar – en 20-procentig förbättring, med andra ord. Skillnaden blir än större när man tar hänsyn till den totala lyssningstiden, alltså inkluderat laddningsetui. Här klarar 3:e gen upp till 30 timmars lyssning, medan 2: a gen klarar upp till 24 timmar.

Det kan också tilläggas att AirPods Pro (2:a gen) ger samma lyssningstid som 3G standardmodell. Du behöver alltså inte känna att du missar något vad gäller just batteriet genom att inte köpa proffsmodellen.

Trycksensorn

Trycksensor ger dig mer flexibilitet och val. Den andra generationens standard-AirPods har Dubbeltryck, som faktiskt bara ger en kontrollmöjlighet – just dubbeltrycket. Visserligen kan du ställa in olika funktioner för de olika lurarna, men 3G´s trycksensorer får anses vara ett ganska stort steg framåt när det gäller att kontrollera iOS med själva lurarna.

Med trycksensorerna aktiverar du olika funktioner genom att trycka en, två eller tre gånger. Det spelar ingen roll på vilken av lurarna du trycker, vilket iPhoneguiden skulle beskriva som mer användarvänligt.

Spatial Audio med huvudspårning

Funktionen i sig kan ses mer som en extra fördel än som ett absolut nödvändigt krav för bra ljudkvalitet. Dynamisk huvudspårning kan dock upplevas som imponerande och kan till och med vara användbar när man vill höra ett specifikt instrument i musikmixen lite tydligare.

Svett- och vattentålig

AirPods känslighet för vatten och fukt är något som Apple blivit kritiserade för. Med 3G (och andra generationens Pro-modeller), så har de fått en IP-klassning (IPX4). IPX4 innebär inte att lurarna är vattentäta, men du kan lugnt träna med dem och de klarar strilande vatten, typ lätt regn, alltså.

aipods 3g med reng

Frågor och svar

Funkar AirPods (3: gen) med alla iPhones?

Nej, du måste ha en iPhone 6 eller senare. Enheten bör dessutom kunna köra senaste versionen av iOS, så AirPods är kanske inte det bästa valet om du har en äldre iPhone.

Funkar AirPods (3:e gen) med Apple TV?

Ja, de är kompatibla med Apple TV 4K och Apple TV HD. Dock stöds inte funktionen Lyssna Tillsammans på Apple TV HD – vilket den dock gör om du använder andra generationens standard- eller pro-modell.

Kan jag bada med AirPods (3:e gen)?

Nej. Däremot behöver du inte oroa dig för svett, fukt och lättare regn under begränsade perioder. Airpods 3G (och även andra generationens AirPods Pro-modeller) är vattentåliga, men inte vattentäta.

Vad skiljer Airpods och Airpods Pro?

AirPods standard (3:e gen) har till exempel trycksensor, medan Pro (2:a gen) har touch-kontroll för att till exempel byta låt, aktivera Siri eller ta emot samtal. AirPods Pro har även adaptiv transparens och aktiv brusreducering.

Läs mer här:

[/wcsaltasotto] 

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.