XS och XS Max har sämre batteritider än utlovat

Innan de nya telefonerna lanserades lovade Apple att såväl XS som XS Max skulle ha bättre batteritid än iPhone X, vilket vi bland annat skrev om här. Men hur har det egentligen blivit i praktiken? Enligt konsumentmagasinet Tom’s guide har Apple brutit sina löften. 

En halvtimmes respektive en och en halv timmes extra batteritid, sade man. Detta jämfört med iPhone X som ju lanserades förra året. Visserligen medgav man från början att inga större förändringar skulle göras med batteriet i sig. Istället skulle det nya chipet göra att telefonen arbetar mer effektivt och således kräver mindre kraft. Likväl lovade alltså Apple att man skulle ta ett steg i rätt riktning vad gäller batteritiderna.

Resultaten är dock nedslående. Batterier har varit ett återkommande problem för Apple, och även den här gången tycks det vara ett område man inte har full koll på. Såhär såg resultaten ut i testet, som Tom’s guide har gjort:

  • iPhone X: 10:49
  • iPhone XS: 9:41
  • iPhone XS Max: 10:38

Mellan iPhone XS Max och iPhone X kommer inga större skillnader alltså att märkas i praktiken. Den som värdesätter ett bra batteri bör dock inte köpa en XS, vars batteri räcker en timme kortare än föregångaren X. I sådana fall är XS Max, eller iPhone X, ett bättre val.

Tom’s Guide har inte bara testat batterierna på iPhones. De har också testat en rad olika Android-telefoner med varierande resultat. Dessa är både sämst och bäst i testet, med Apples telefoner någonstans mittemellan.

Såhär såg dessa resultat ut, i timmar och minuter:

  • Huawei P20 Pro: 14:13
  • Google Pixel 2 Xl: 12:09
  • Galaxy Note 9: 11:16
  • OnePlus 6: 10:33
  • HTC U12+: 9:13
  • LG G7 ThinQ: 8:35

Det är således stora skillnader mellan topp- och bottenmodellerna vad gäller batteritiden. Genomsnittet är på 9 timmar och 48 minuter, vilket iPhone XS alltså ligger under. XS Max placerar sig dock över det med råge. Fortfarande är man ändå en bra bit ifrån Googles flaggskepp – och utklassad av Huawei, som är överlägsen etta i testet.

Så har testet gått till

När Apple utlovade att XS och XS Max skulle ha bättre batteritid, vet vi förvisso exakt inte vad de syftade på. Kanske menade de i viloläge? Tom’s Guides batteritest testar i alla fall samtliga telefoner genom att surfa med dem med full 4G-täckning, tills batteriet tar slut. Surfandet sker med 150 nits ljusstyrka samt Auto-Brightness och True Tone avslaget. En signalförstärkare har använts för att säkerställa att samtliga telefoner i testet verkligen har haft full täckning.

 

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

xtorm solarbank

Xtorm Hybrid Solar Bank

Extrabatteri och solcellsladdare i ett.

Till Butik / Beställ

Celly PowerBank 2600 mAh

Extrabatteri med tålig gummiutsida

Till Butik / Beställ

Forever Powerbank

Litet extrabatteri på 4000mAh

Till Butik / Beställ
Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: