Vilken blir nästa spelapp trend?

Trender i vilka de populäraste spelapparna är kommer och går, precis som mode. För lite mer än ett år sedan spelade alla Angry birds. Hysterin var enorm med mobilskal, nallebjörnar – till och med en animerad film. Precis innan det nådde sin kommersiella kulmen blev den nya trenden den motsatta, att inte vara en av dem som spelade angry birds utan tvärt om tagit bort spelet.

Nästa massiva fortfarande ihållande fluga i Sverige är Wordfeud som inte fått ett så stort kommersiellt genombrott som angry birds utan istället ett enormt medialt genombrott. Alla pratade om det och alla spelade. Wordfeud fanns på nyheterna och i tidningarna. Mormor frågade mig om jag kunde visa henne, medelålderskvinnor diskuterade fenomenet på tunnelbanan. Då börjar antigruppen komma tillbaka. Vissa lade ner och slutade spela helt vilket gav tillbaka lite kräm i Stockholms 3G nät. Wordfeud är ett intelligenskrävande spel jämfört med många andra på marknaden vilket jag tror gjorde det så framgångsrikt. Alla kunde spela, precis som alfapet.

Jag tror att wordfeud kommer att finnas kvar och ha många anhängare under en längre tid då det tilltalar en annan målgrupp än vanliga spel. Användarantalet kommer dock minska radikalt under 2012 med största sannolikhet. Trender kommer och går, vad kommer då bli the next big thing?

För att se vad som kommer måste vi kolla in historien. Att bara titta på appar är svårt eftersom det inte har funnits så länge. Jämför man istället med musik där det går enorma trender sker mycket i reaktion till det som varit tidigare. När punken var ny och skapade rubriker ville alla ungdomar spela i band, oavsett om de kunde spela eller inte. När 80 talet kom blev det syntar, neonfärger och hårspray som var det hetaste. Därför tror jag inte att nästa trend blir ett ordspel eller något där man måste tänka så mycket. Ett spel där man gör något relativt enkelt och snabbt, som att stapla lådor eller kör en liten bil runt en bana (sonic race exempelvis).

Detta är självklart bara spekulationer, som jag skrev tidigare vet vi aldrig säkert hur trenderna ser ut om några månader. Skulle jag få välja skulle jag önska att de smarta tänkvärda spelen håller i sig ett tag till, de blir i alla fall jag inte lika snabbt trött på.

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.