iPhoneGuiden.se

Jag får ofta frågor om vad det är för vits att jailbreaka Apple iPhone om men ändå har råkat uppdatera sitt baseband och inte kan låsa upp luren. Personligen är frågan helt självklar för mig, jag skulle aldrig föredra en ojailbreakad iPhone före en jailbreakad, det finns inte på kartan. Med andra ord, utifrån mig är det en extremt stor vits att man jailbreakar om man äger en iPhone. Givetvis finns det delade meningar om detta men över lag finns det mycket fler positiva aspekter än negativa med jailbreak, det visar sig inte minst när användarantalet av jailbreak hela tiden ökar.

Till och börja med, vad är det för j***a skit som Apple sysslar med då dem inte tillåter mms på iPhone 2G som är helt funktionsdugligt? Med jailbreak går det att installera samma patch som gör att mms-funktionen kommer ”tillbaka” även till 2G:n. Detsamma gäller för videokameran som de har proppat in i iPhone 3GS, den finns också, om inte bättre till jailbreakade iPhone 2G och 3G. Jag antar att money talks i avseenden som detta, fast att köpa en iPhone 3GS för videoinspelning verkar lite långsökt dock.

Andra funktioner som är kalas med jailbreak, om man bortser från allt som gör luren så extremt personlig (teman, bootscreen, sms-signaler och ringsignaler) är program som utökar kapaciteten radikalt när där gäller exempelvis bakgrundskompabilitet och falsk Wi-Fi mottagning. Med backgrounder kan man som jailbreakanvändare köra Spotify i bakgrunden, man kan rensa tomma utrymmet samtidigt som man ringer och över lag kan alla funktioner vara aktiverade samtidigt som man grejjar med annat, varför har inte Apple integrerat detta från början.. När det gäller att fejka Wi-Fi signalen är det mest positivt för de som ringer med Skype. Tyvärr är Skype bundet till att ringa över Wi-Fi vilket gör att 3G inte stödjer Skypesamtal, med jailbreak kan man dock, som tidigare nämnt, fejka Wi-Fi så iPhone tror att 3G-mottagningen är Wi-Fi, väldigt praktiskt!

Nu undrar ni säkert vad det negativa är med jailbreak? Skulle jag svara spontant så är det inget, men givetvis finns det lite man kan ta hänsyn till. Med tanke på att jailbreak öppnar funktioner som tidigare inte finns ökar aktiviteten i telefonen, detta gör att batteriet går lite snabbare. För de som låser upp iPhone kan det också bli problem med signalerna i mellan åt, förklaringen till det är simpel. Telefonen vet för ett ögonblick inte vilket nät den ska välja helt enkelt. Har aldrig drabbats av det problemen men det framgår från ultrasn0ware.

Jag vet inte om jag lyckas övertyga er som har frågat, vet inte om jag övertygat någon annan heller för den delen. Däremot skildrar jag mina erfarenheter och åsikter, sen får Apple och alla andra pengakåta företag tycka som dem vill i frågan. Vad tycker ni?