iPhoneGuiden.se

Förra veckan uppdaterades BankID vilket gör att de som äldre modeller än iPhone 4S snart inte längre kommer kunna använda denna tjänst. Därmed blockeras de ut från tjänster som Swish m.m. Samtidigt har Face ID implementerats i BankID så att inloggning kan ske via denna tjänst på Iphone X.  

I början av förra veckan genomfördes en uppdatering av BankID för att höja des säkerhet. Malin Wemnall, som är administrativ chef på BankID, säger till Dagens Nyheter att uppdateringen genomfördes för att bibehålla hög säkerhet och följa den tekniska utvecklingen.

Detta har även gjort att BankID nu inte längre är kompatibelt med äldre operativsystem. År 2011 lanserades iPhone 4S som då hade iOS9 som operativsystem. Detta är kompatibelt med nya BankID men alla modeller med äldre operativsystem kommer alltså snart bli spärrade från BankID.

Även om uppdateringen genomfördes förra veckan så kan fortfarande många med dessa äldre modeller av iPhone använda BankID och appar som är kopplade till denna tjänst (exempelvis Swish). Det är när uppdatering av appen krävs som det inte längre kommer att gå att genomföra detta. När de äldre versionerna av appen inte längre går att använda kommer därmed personerna inte komma åt Mobilt BankID. Enligt Wemnall kommer BankID inte längre fungera på samtliga äldre modeller från och med i sommar.

Utveckling på iPhone X

Samtidigt som BankID slutat att fungera på äldre modeller har utveckling skett på Apples nyaste iPhone, Iphone X. Nu går det nämligen att identifiera sig med Face ID istället för med personlig kod. En efterlängtad funktion som enligt Apple skulle fungera på alla appar som tidigare använt Touch ID redan vid lansering. Men så blev inte fallet då BankID gjorde att deras app inte var kompatibel med Face ID på grund av en säkerhetsdetalj.

När Apple, i november förra året, släppte iPhone X valde man att ta bort Touch ID och istället fokusera på Face ID. Tanken var alltså att alla appar skulle fungera som tidigare men med annan identifieringsprocess. Det dröjde däremot inte länge förrän flera konsumenter märkte att Face ID inte gick att använda på BankID och därmed även för att swisha pengar. Det tog cirka tre månader av granskning och utveckling innan Face ID nu accepteras av BankID.

Efter att funktionen nu genomgått en säkerhetskontroll av Bank ID är det nu möjligt att identifiera sig med Face ID. För att nå funktionen behöver alltså nya BankID, version 7.8.0 laddas ner. Än så länge fungerar även de äldre versionerna av appen men då alltså inte med Face ID.

FAKTA – Så skaffar du mobilt Bank-ID

I detta läge får du en kod som ska anges i appen för att aktivera den

I appen ska du nu ange en sexsiffrig kod som ska användas för inloggning och verifiering av transaktioner. Det går däremot inte att välja 333333 eller liknande kombinationer. Det är heller inte möjligt att välja en kod som består av siffror helt efter varandra så som 2,3,4,5,6,7.

Mobilt BankID kan nu användas under dess giltighetstid. Hur länge som det är aktivt kan ses genom att du klickar på Inställningar på appen.

Skulle du glömma bort koden kan du gå in på din internetbank och avaktivera Mobilt BankID och därefter genomföra processen på nytt, dvs installera ett nytt. Appen behöver däremot inte installeras på nytt.

Tänk på säkerheten

(Artikeln är uppdaterad efter tidigare faktafel. Det är Iphone 4 och äldre modeller som inte kommer vara kompatibla med BankID. Därmed kommer Iphone 4S vara kompatibel. Rättelse har skett i texten)