tjuvlyssna med AirPods

Tjuvlyssna med dina AirPods

Har du tyckt att rummet varit lite väl tyst när du kommit tillbaka? Skulle du ge mycket för att få höra vad som egentligen har sagts medan du var borta? Om du har AirPods, så är det faktiskt riktigt enkelt att få veta det. 

Psst! Håll det hemligt för Androidanvändare. 

Det här tricket har fungerat sedan iOS 12 lanserades med funktionen ”Hör allt”. Funktionen är till för att hjälpa hörselnedsatta – men för den med god hörsel (och få skrupler) kan Hör allt istället användas för att tjuvlyssna på familj, kollegor, fiender eller vänner. Har du en vän med AirPods som lämnar telefonen på bordet vid ett toabesök? Då finns risken att rummet är buggat.

Så funkar det

Med funktionen Hör allt fungerar din iPhone som en mikrofon och tar upp allt ljud omkring den. Tack vare AirPods räckvidd, som normalt är omkring 15 meter (längre under goda förhållanden, men ingen officiell siffra finns), kan tjuvlyssnaren lämna telefonen och gå ut ur rummet – men fortfarande höra allt som sägs därinne. 

Alltså: iPhone, med ”Hör allt” påslaget, placeras i närheten av den konversation man vill höra, varpå ljudet skickas till den som bär AirPodsen. 

Så gör du

Så länge din moraliska kompass pekar åt rätt håll enligt dig, finns inga hinder för att komma igång med tjuvlyssningen. Gör bara såhär:

  1. Gå in på Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage.
  2. Leta efter ”Hörsel” och ikonen som ser ut som ett öra. Tryck på ㊉ för att lägga till funktionen till kontrollcentret.
  3. Öppna Kontrollcenter (svep längst ned från skärmen uppåt) och tryck på örat. Koppla på dina AirPods om du inte har gjort det. Sedan är det bara att börja lyssna. 

hör allt

Lär få vara kvar

Vid det här laget känner Apple med all sannolikhet till att Hör allt kan missbrukas för att spionera. Ändamålet, att hjälpa hörselnedsatta, anses nog dock för viktigt för att funktionen skulle tas bort. Särskilt hjälpsamt kan det vara i lokaler och utrymmen med mycket ljud, en fullsatt restaurang till exempel, då den hörselskadade kan peka iPhone mot den som pratar. Kanske hittar Apple en lösning på detta, men det återstår att se.

Även om iOS 12 har funnits ute ett tag nu, var det först tidigare denna månad som tricket blev känt. En tweet publicerades, som snabbt blev viral: 

I skrivande stund har den fått över 50 000 retweets och 150 000 likes. Hur välkänt det här är i Sverige ännu låter vi vara osagt. Sannolikt är det dock tillräckligt okänt för att du med god chans ska lyckas med ditt tjuvlyssnande. 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: