Har du någon gång undrat vad som sägs i rummet när du inte är där? Med AirPods och iPhone är det möjligt att enkelt ta reda på det, tack vare en inbyggd funktion som kanske inte alla känner till. Den heter ”Hör allt” och lanserades med iOS 12, ursprungligen som ett hjälpmedel för hörselnedsatta. Men för den som är nyfiken (och kanske lite fräck) kan den även användas för att tjuvlyssna på konversationer i din omgivning.
Vad är funktionen ”Hör allt”?
Funktionen ”Hör allt” låter din iPhone fungera som en extern mikrofon som skickar ljud direkt till dina AirPods. Tanken är att den ska hjälpa personer med hörselnedsättning att bättre uppfatta samtal och ljud i närheten. Det har dock visat sig att denna teknik även kan användas för att höra vad som sägs i ett rum, även när du själv inte är där.
Så tjuvlyssnar du med Airpods
Med AirPods inkopplade och ”Hör allt” aktiverat kan din iPhone spela in allt ljud i närheten och skicka det direkt till dig, oavsett om du befinner dig i samma rum eller har lämnat platsen. AirPods har en räckvidd på omkring 15 meter, vilket innebär att du kan gå ut ur rummet och fortfarande höra vad som sägs.
För att komma igång med tjuvlyssningen, följ dessa enkla steg:
- Öppna Inställningar på din iPhone.
- Gå till Kontrollcenter och välj Anpassa reglage.
- Leta efter funktionen Hörsel (ikonen ser ut som ett öra) och tryck på ㊉ för att lägga till den till Kontrollcenter.
- Öppna Kontrollcenter genom att svepa upp från skärmens nedre del.
- Tryck på örat för att aktivera ”Hör allt”.
- Koppla ihop dina AirPods om de inte redan är anslutna. Nu är du redo att lyssna på allt som din iPhone hör.
En varning för nyfikna
Det är viktigt att notera att även om detta tekniskt sett är möjligt, finns det etiska och juridiska gränser för hur man bör använda en sådan funktion. Att tjuvlyssna på någon utan deras vetskap kan strida mot lagar och allmänt acceptabla normer. Använd därför funktionen med omsorg och respekt för andras integritet.
När är det användbart att tjuvlyssna med Airpods?
Trots sitt potentiella missbruk finns det legitima användningsområden för funktionen ”Hör allt”. Den kan vara till stor hjälp i situationer där någon med hörselnedsättning behöver hjälp att höra bättre i exempelvis en bullrig miljö. Funktionen kan även vara användbar om du vill höra samtal på avstånd eller under möten där du sitter längre bort från talaren.
Så, även om funktionen kan kännas som ett hemligt spionverktyg, är dess avsikt att främja inkludering och underlätta för dem som har svårt att höra.