dolda funktioner i iPhone

Tolv dolda funktioner i din iPhone

Vi har tidigare skrivit artiklar med rubriker som ”funktioner du kanske inte kände till”, och liknande. Det handlar då om funktioner som ofta går att hitta om man bara tar sig tiden att leta ordentligt. I den här texten fokuserar vi dock på de saker som skulle ta år att hitta – om man inte visst exakt vad man letade efter. 

1.   Ring upp

I appen ”Telefon” kan du trycka på den gröna samtalsknappen för att få fram det nummer du ringde senast. Det här innefattar inte kontakter, utan alltså enbart nummer som du inte har sparade. 

2.   Navigera smidigt i textmassor

Det här är ett trick som blev viralt bara för ett kort tag sedan, även om det troligtvis har funnits under en längre tid. När du är i meddelanden, anteckningar eller i mailen exempelvis, kan du helt enkelt hålla in mellanslagstangenten och flytta fingret över tangentbordet för att flytta markören. Visst, det går att göra det genom att trycka och hålla ned direkt i textfältet – men den här metoden är onekligen smidig. 

3.   Konvertera värden i Spotlight

Undrar du hur mycket en USD är i svenska kronor? Dra bara uppifrån och ned för att få fram Spotlight, alltså sökfältet som dyker upp högst upp. Skriv sedan in exempelvis 1 USD och se vad det är i kronor. Du kan också konvertera fot, yards och Fahrenheit exempelvis. 

4.   Snabbmatte i Spotlight

Du kan också använda Spotlight för att räkna ut tal. Du behöver alltså inte öppna Kalkylatorn. 

5.   Ta kort utan att röra telefonen

Når du inte slutarknappen? Om du har ett par hörlurar kan du trycka på någon av volymknapparna för att ta ett kort. De flesta känner kanske till att man kan använda telefonens inbyggda volymknappar för detta – men det fungerar alltså även med hörlurar.

6.   Stäng av ficklampan lite snabbare

Att helt enkelt svepa fram kontrollcentret för att stänga av ficklampan är kanske inte särskilt tidskrävande, men det går att göra det ännu snabbare. Svep bara lite lätt åt vänster, som att du skulle öppna kameran från en låst skärm, så stängs ficklampan av.

7.   Stäng av flera appar samtidigt

Om du är mån om batteritid brukar du säkert, med jämna mellanrum, dubbeltrycka på hemknappen för att avsluta alla appar som är igång. Om man inte har gjort det på ett tag, kan det bli en syssla som kräver sin beskärda del av tid. Det många inte vet är att man kan stänga ned tre appar åt gången i det här läget, helt enkelt genom att använda tre fingrar och dra uppåt. 

8.   Nyligen stängda fliker i Safari

Råkade du kryssa bort en flik du tyckte var intressant? Ett snabbt sätt att hitta tillbaka till den, är att hålla ned plussymbolen. Du får då upp ”Nyligen stängda flikar”.

9.   Se bara dina olästa mail

En del håller perfekt ordning i sin inkorg. Andra… gör det inte. För den sistnämnda gruppen kan den här funktionen vara bra att känna till. Tryck bara på ”Brevlådor” i det övre vänstra hörnet och sedan på ”Ändra” i det övre högra hörnet. Tryck sedan på cirkeln till vänster om ”Olästa”. 

10.   Svara snabbt på SMS och iMessage

När du sitter i en app och får ett iMessage eller ett SMS, kan du helt sonika dra ned notisen och svara. Detta utan att lämna den app du är inne på. 

11.   Nå högst upp på skärmen med en hand

Det här är en mycket användbar funktion som funnits länge i iOS, men som fortfarande väldigt många inte känner till. Genom att dubbeltrycka lätt hemknappen (gäller modeller tidigare än X), flyttas hela skärmen nedåt. Du kan då använda mobilen med en hand utan problem. Lämpar sig väl när du till exempel ska kryssa en flik i Safari. 

12.   Dölj privata bilder

De flesta känner kanske igen situationen – man ska visa en bild för en vän, som roffar åt sig telefonen och snabbt börjar bläddra igenom alla bilder du har. Att avbryta vännens svepande kan tyckas misstänksamt, så kanske är det bäst att se till att man inte har några bilder av privat natur synliga på telefonen. Tryck bara på Dela-knappen och svep lite åt vänster tills du ser ”Göm”. Bilderna kommer då inte att synas någonstans i bildappen, förutom i albumet ”Gömda”. 

 

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: