Iphone Imessage

iMessage – hur funkar det egentligen?

Senast uppdaterad 2022-09-07

iMessage är Apples specifika meddelandefunktion som redan från början har revolutionerat hur Apple-användare kommunicerar med varandra. Idag anländer nya funktioner och uppdateringar kring iMessage vid nästan varje iOS-uppdatering, och det kan av den anledningen vara svårt att hänga med i svängarna. Därför har vi kompilerat denna guide till hur du kan använda iMessage till sin fulla potential.

iPhonebutiken

Hur skiljer sig iMessage från SMS/MMS?

Den största skillnaden mellan iMessage och vanliga SMS/MMS är att iMessage skickas genom dataplanen medan SMS/MMS skickas genom kredit. Det vill säga, Apples meddelanden skickas via internet medan SMS/MMS skickads via ett avtal med operatören. Dessutom är iMessage-meddelanden alltid krypterade, medan SMS/MMS inte är det.

Skillnaden synliggörs hos Apple-användare genom att de olika typerna av meddelanden får olika färger. iMessage lyser upp som blåa pratbubblor, medan SMS/MMS lyser upp som gröna pratbubblor.

iMessage kan skickas från såväl iPhone som iPod, iPad touch- och Macbook-enheter. På alla Apple-enheter kan man dock välja huruvida man vill aktivera iMessage eller inte. Om det är aktiverat och kopplat till användarens Apple-ID så överförs och synkroniseras även meddelandena till andra kopplade enheter.

iOS uppdateringar och specialeffekter

Med jämna mellanrum utvecklas alla Apples enheter genom nya iOS-uppdateringar. Dessa arbetar främst för att fixa och kontrollera buggar och funktionsstörningar. Ovanpå detta bjuder iOS-uppdateringarna även på nya specialeffekter och funktioner till iMessage.

Uppdateringarna är i första hand anpassade för iPhone-användning, och synkar därför inte upp med andra Apple-enheter under den första tiden. Vi går igenom några av nutidens specialfunktioner nedan.

Praktisk organisation

I de senare versionerna har iOS tillåtit användare att organisera sina meddelandekontakter på ett effektivare sätt. Bland annat kan man numera nåla fast sina viktigaste och mest frekventa konversationer vid toppen av meddelandeappen så att de lätt och snabbt kan hittas.

Dessutom kan man tysta konversationer som man inte prioriterar lika mycket genom att gömma dess individuella notiser. Det gör man genom att svepa vänster på konversationen och sedan klicka på den strukna ringklockan. Genom samma rörelse kan man även välja att radera hela konversationen.

Man kan även svara mer praktiskt inom konversationerna genom att svara och reagera på enstaka meddelanden i en tråd/högre upp i konversationen. Detta gör man genom att hålla inne det specifika meddelandet och sedan klicka på en reaktion (mer om det senare) eller ”svara”. Mottagaren kan sedan se vilket meddelande ens svar är kopplat till.

Slutligen kan man även numera använda omnämnanden i en konversation. Detta är speciellt praktiskt i gruppkonversationer. Dessa två sistnämnda funktioner är endast tillgängliga om man har installerat iOS 14.

Bilagor och länkar

Många använder idag meddelanden för att dela bilagor och länkar såsom musik eller bilder. Med iMessage är det idag enklare än någonsin att såväl skicka som att hitta delade bilagor.

Bland annat kan man hitta delade bilagor i de respektive appar som bilagorna är länkade till under fliken ”Delas med dig”. Då står det till exempel att mamma skickade en länk till SVT Nyheter när man öppnar Safari-appen. Denna funktion finns bland annat för Bilder, Musik, Podcaster, Safari, och Apple-TV.

Man kan dessutom dela sin plats genom iMessage. Då kan man välja att dela sin plats i en timme, en dag, eller under obestämd tid. Detta kan vara en smidig funktion för föräldrar, eller bra att använda om man ska samåka och hämtas upp någonstans.

Animerade meddelanden och reaktionseffekter

Apple har också gjort det roligare än någonsin att skicka meddelanden genom införandet av animerade meddelanden och meddelandeeffekter.

Som nämnt tidigare kan man svara på individuella meddelanden inom en tråd, men man kan också ”reagera” på ett individuellt meddelande. Detta gör man genom att hålla inne på meddelandet. Då kommer det upp en rad olika ”reaktioner” man kan välja mellan som liknar emojis och de reaktioner man kan använda på appar som Facebook.

Man kan även skapa specialeffekter på de meddelanden man skickar själv. Efter att man har skrivit meddelandet kan man hålla inne på skickaknappen. Då får man olika val på hur man vill att meddelandet ska presenteras – ska meddelandet blåsa upp som en ballong eller skicka fyrverkerier, etc. Man kan även skicka handskrivna meddelanden och teckningar.

Idag kan man dessutom skapa en Memoji. Detta är en avatar som man kan skapa att se ut som en själv, eller som ett djur exempelvis. Dessa fungerar sedan som emoji-klistermärken där de kan visa olika känslor och uttryck. Man kan även använda dessa Memojis som ens kontaktbild när man delar sin kontakt via iMessage.

Avslutning

Apple kommer troligtvis att fortsätta utveckla och släppa nya specialfunktioner för att göra kommunikation enklare och roligare. I sin bas har de helt enkelt utvecklat krypterad kommunikation som är kostnadsfri genom att skickas via data i stället för kredit. Vare sig man använder de många specialeffekterna eller inte så är det kommunikation som kan anpassas efter en själv och sin familjs nödvändigheter.

Taggar:
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela:

Comments are closed.