10 TRIX

Tio tricks du kanske inte kände till

De flesta läsare på den här sidan är säkerligen ganska vana användare av iPhone, och känner till många små knep och tricks. iOS bjuder dock på fler av dessa än man kanske kan tro. Här listar vi tio tricks du kanske inte visste fanns.

Ångra genom att skaka

Saknar du att kunna trycka på ctrl + z när du slarvar i Mail eller Meddelanden? Ett enkelt sätt att radera felaktigheter är att helt enkelt skaka telefonen lite grann. Följande kommer då att visa sig:

angra-skriven-text

Det här fungerar också i till exempel Anteckningar, Facebook Messenger och i de flesta program där text kan redigeras – men inte riktigt överallt. Skype är ett exempel på en app där det inte fungerar.

Ladda snabbare i flygplansläge

Det här känner de flesta kanske till, att det går fortare att ladda telefonen när den är satt i Flygplansläge. Det här kan vara särskilt aktuellt just nu, med tanke på att den nya uppdateringen av iOS visade sig förkorta batteritiden markant.

Metoden är ganska känd, men du bör inte förvänta dig några enorma skillnader i laddtid. En skribent som gjort ett enkelt test kom fram till att det gick tre minuter snabbare att ladda från 1 % till 25 % med flygplansläge aktiverat (18 minuter istället för 21 minuter). I vissa fall kan det dock göra större skillnad, till exempel om du har automatiska hämtningar påslaget, och den börjar uppdatera appar när flygplansläget inte är aktiverat.

Förenkla skrivandet med mellanslagstangenten

Istället för att avsluta en mening med en punkt och sedan trycka på mellanslag, räcker det med att dubbeltrycka på mellanslagstangenten. iOS kommer då att skapa en punkt, ett mellanslag och göra den första bokstaven i nästkommande mening stor. Tidssparande? Marginellt, kanske. Om man skriver mycket kan det dock vara välkommet.

Titta på mellanslagstangenten nedan:

Spela in skärmen

Skärmavbilder? Det är kanske lite igår. Sedan iOS 11 lanserades är det väldigt enkelt att istället spela in det som händer på skärmen. Om du ännu inte har testat, är det bara att göra som följer:

Gå in på Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage. Sedan väljer du att inkludera Skärminspelning, vilket du gör genom att trycka på det vita plustecknet i den göra cirkeln. Sedan kommer ditt Kontrollcenter se ut ungefär såhär:

Kontrollcenter

För att spela in trycker du helt enkelt på den nya symbolen. Sedan är det bara att göra det som du vill ha inspelat. Klippet sparas sedan i Bilder, där du enkelt kan ta bort början och slutet av sekvensen.

Sök på sidan

På dator är det enkelt att hitta det man söker efter på en stor sida. Genom att trycka på cmd + F (eller ctrl + F) kan man skriva in ett antal tecken, och om dessa tecken finns på sidan, markeras de med gult. Många saknar den här funktionen i iPhone, utan att veta om att det är mycket enkelt att göra i Safari.

Tryck bara på den här symbolen längst ned när du har Safari (och sidan som du vill söka i) uppe:

Share-action

Svajpa sedan åt vänster tills du ser ett förstoringsglas, med texten Sök på sidan. Tangentbordet kommer nu fram och du kan börja söka.

Använd Klocka för att stänga av musiken

De flesta känner kanske inte till att man kan stänga av musik och ljudböcker med klockappen. Det här kommer väl till hands för dem som går och lägger sig, lyssnandes på en bra låt eller en god bok. Gör bara såhär:

1. Öppna appen Klocka

2. Tryck på Timer längst ned till höger

3. Starta Timern och tryck på När tiden går ut.

4. Scrolla längst ned och tryck på Sluta spela.

Din ljudbok eller musik kommer nu att stängas av när Timern står på 0.

Kontrollera hur snabbt eller långsamt du spolar i en video

Den som tittar mycket på Youtube eller andra klipp är säkerligen bekant med att det är enkelt att reglera hastigheten när man spolar i ett klipp. När du rör fingret horisontellt för att flytta videomarkören, kan du samtidigt flytta fingret vertikalt för att spola långsammare eller snabbare.

Det här är tacksamt när du tittar på riktigt långa klipp. Som standard är det då svårt att spola med sekundprecision för att hitta till ett särskilt ögonblick i videon. Genom att flytta fingret nedåt, samtidigt som du spolar, blir det betydligt enklare.

Ta flera kort på en gång

När du har kameran uppe, och bildläge igång (inte videoläge), kan du hålla in slutarknappen för att ta många bilder på mycket kort tid. En liten räknare dyker upp ovanför slutarknappen som visar hur många bilder det är som tagits.

Bilder-appen kommer inte att översvämmas av detta. Istället sparas det endast som en bildruta i flödet, men när du trycker på den, kan du välja mellan de många bilder som togs när du höll in knappen.

Använd din iPhone som ett vattenpass

Det finns visserligen en uppsjö av tredjepartsappar för detta, men för att slippa ladda ned dem (och stå ut med reklam) kan du öppna Apples egen Kompass-app. När du öppnar den är det bara att svepa åt vänster för att aktivera läget. När en yta är helt rak går skärmen från svart/röd till grön.

Kompass-vattenpass

Ange rätt toppdomän

När du skriver in namnet på hemsidan du ska besöka, kan du hålla nere ”.” för att få fram förslag på toppdomäner, till exempel .se, .com, .edu eller .net.

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: