De tio mest nedladdade apparna – Och hur det går för dem

Facebook, Youtube, Snapchat, Instagram. QQ, WhatsApp och Skype. Att de mest nedladdade programmen huvudsakligen är sociala medier eller appar för kommunikation är kanske ingen slump. Trots allt ska just möjligheten att hålla kontakt med varandra vara det mest grundläggande syftet som våra smartphones ska tjäna.

De mest nedladdade apparna känner i princip alla igen. Men hur kommer det att se ut om några år? Rapporter finns på att såväl Facebook som Snapchat sakta tappar användare, åtminstone i vissa målgrupper. iPhoneguiden kan inte se in i framtiden – men däremot kan vi spekulera, vilket vi gör med glädje.

 

  1. Facebook

Det här året har varit skakigt för Facebook och Zuckerberg, inte minst med Cambridge-härvan i åtanke. Fortfarande är det den mest nedladdade iPhoneappen någonsin. Räknar man in samtliga användare på alla plattformar är det över två miljarder. Större än katolska kyrkan, alltså.

Under året har Facebook tappat en hel del i börsvärde. I augusti, efter att en betydande rapport släppts, gick aktierna ner med en femtedel. Hur Facebook klarar sig i framtiden återstår att se, och det råder delade meningar om saken. Samtidigt finns rapporter på att Facebook har tappat, och tappar, unga användare – åtminstone i USA. Dock är Facebook fortfarande ett av världens fem största företag, när man tittar på dess omsättning.

2. Den näst mest nedladdade appen är Facebook Messenger, men vi fortsätter med nästa företag nedan.

 

  1. Youtube

Google har en mängd olika appar på App Store, varav många ständigt är i topplistan över mest nedladdade program på iOS. Google Foton, Google Earth och Google Maps är bara några exempel. Den mest populära appen är dock Youtube, som alltså är den tredje mest nedladdade någonsin.

Generellt får det anses gå mycket bra för videotjänsten, även om året har varit något turbulent. En del kontroverser har till exempel uppstått där mindre kreatörer har förlorat möjligheten att annonsera på sina videos. Också värt att notera är att man lanserade en premiumtjänst för ett tag sedan, som år 2018 ännu inte nått den popularitet man hoppades på.

 

  1. Instagram

För några år sedan var det många som sade att Instagram var på nedgång. Man talade om hur färre och färre vänner postade bilder i flödet uppdaterade sina stories. Så kan det visserligen ha varit – men Instagram som tjänst ökar i popularitet. Faktum är att det inte var särskilt längesedan man nådde milstolpen med en miljard aktiva användare på en månad.

I framtiden tror Instagram att video bara kommer att bli viktigare. Det var bland annat efter konkurrens från appar som Snapchat och Periscope som man valde att införa Instagram Stories, där användare kan lägga upp serier av bilder och filmer som inte hamnar i det vanliga flödet.

  1. WhatsApp

 WhatsApp har varit populärt under ett antal år nu, och har på senare år även växt sig stort i Sverige. Idag är det över en halv miljard som använder appen för att skicka meddelanden över Wi-Fi eller mobilnätet, ungefär som iPhoneanvändare kan skicka iMessage till varandra. Skillnaden är att man med WhatsApp, kan göra det även till Androids. Variationen i popularitet är stor beroende på land.

  1. Google Maps

För ett par år sedan lanserade Apple sin egen app Kartor. Succén var dock inte omedelbar. Kanske lanserades den lite förhastat, eftersom den var full av buggar och ledde folk in på fel rutter. Möjligen, som en konsekvens av detta, har inte Apple Maps blivit så populär som många först trodde. Även bland iOS-användare är det mycket vanligt att man använder Google Maps (eller Waze, för den delen).

Just nu finns inga tecken på att populariteten avtar – tvärtom – men om Apple gör betydande förbättringar i sin karttjänst kan de möjligen stjäla användare. Dock har Google Maps unika funktioner som någon annan karttjänst inte har eller troligtvis planerar att skaffa. Hit hör till exempel Street View.

 

  1. Snapchat

Snapchat lanserades 2011 under namnet Picaboo och fick snabbt en stor skara användare. Idag är det den sjunde mest nedladdade appen någonsin. I februari det här året hade de nästan 200 miljoner användare aktiva dagligen.

Det här året har dock inte varit det bästa för dem. Mellan april och juni rapporterade man att man tappade tre miljoner användare – vilket också var första gången Snapchats användarbas faktiskt minskade.

Facebook, som uppenbarligen varit oroliga för att användare ska gå över från deras plattform till Snapchat, gjorde flertalet försök att köpa upp dem för ett antal år sedan. Snapchat lät sig dock inte köpas och växte nästan exponentiellt under kommande år. Först under 2018 är det alltså man tappat användare för första gången. Många tror att det beror på den nya designen – och att Stories, den funktion som varit unik för Snapchat, inkorporerades av Facebook i samtliga av deras appar (däribland Instagram, som Facebook alltså har köpt upp).

 

  1. Skype

Svenskgrundade Skype köptes upp av Microsoft år 2012 för åtta och en halv miljarder USD – en jätteaffär, alltså. Sedan dess har Skype lyckats behålla en stor användarskara, trots att funktionerna knappast längre är unika. Videosamtal, vilket var grundidén kan nu göras i till exempel FaceTime och liknande appar för Android.

Många menar dock att Skype är på dekis. Idag börjar konkurrenter som Telegram, Slack och Google Hangouts ta över mer och mer. De klagomål som framförs handlar ofta om att Skype är full av buggar och går trögt. Hur länge Skype överlever får vi se – men klart är att de fortfarande har en stor och aktiv användarbas.

  1. WeChat

WeChat är kanske inte särskilt känt i Sverige, eller ens i Västvärlden. I folkrika Kina är det dock en av de största apparna. Appen får beskrivas som något av ett universalprogram – ungefär som Facebook, men kanske med ännu fler funktioner. I WeChat kan du till exempel spela spel, skicka pengar, ringa videosamtal, beställa mat, läsa nyheter och boka en läkartid.

De är inte lika stora som Facebook, men appen kan i alla fall jämföras med Facebook Messengers användarbas. Något gamla siffror (2015) säger att de hade 600 miljoner aktiva användare i augusti, vilket ”bara” var 100 miljoner färre än vad Facebook Messenger hade. Endast 70 miljoner av dessa 600 använde appen utanför Kina.

 

  1. QQ

Den tionde mest nedladdade appen någonsin är en annan kinesisk app, QQ. Precis som WeChat är det en app för direktmeddelanden och kommunikation. QQ startade 1999, efterliknandes ICQ, och var ett chattprogram för datorn, innan det blev en app i telefonen. En skillnad i funktioner är att QQ inte går att betala med, vilket alltså går med WeChat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: