Bästa iOS 10-tipsen

Vi har samlat redaktionens absolut bästa guldkorn gällande iOS 10 och vi vågar lova att många av funktionerna hade ni ingen aning om.

iMessages
lägg till text på bild

1. En något gömd detalj men ack så kul är att man kan skriva text, dra streck eller lägga till en zoom-effekt på bifogade bilder i iMessages. Välj en bild – klicka på bilden – välj Märkning längst ner i vänstra hörnet.

digital touch

2. Ungefär på samma sätt fungerar Digital Touch-funktionen. Där tar man dock en bild eller videoklipp direkt och kan lägga till egna ritningar eller exempelvis hjärtljud. Detta aktiveras genom att trycka på Hjärt-ikonen bredvid skrivfältet och sen på kameran.

Handskrivna meddelanden
3. Ett annat roligt sätt att skriva sina meddelanden på är genom handskrivna iMessages. Väl inne i Meddelande-appen så är det bara att vrida telefonen till landskapsläge och funktionen aktiveras automatiskt. Det roliga här är att mottagaren får det skrivet ”live” på sin skärm när denne tar emot meddelandet.

stickers iMessage

4. Sen har ni säkert märkt att det går att skicka ”Stickers” genom att trycka på App Store-ikonen bredvid skrivfältet. Men vad många inte vet är att man kan fästa dessa på både(!) egna bilder man skickar iväg men också på mottagna bilder.

stickers i överflöd

Touch ID
5. En stor favorit ligger gömd långt in i inställningarna och förhöjer upplåsningen med Touch ID, kanske mest för att funktionen påminner om iOS 9. Allmänt – Hjälpmedel – Hemknapp. Aktivera sen ”Håll fingret stilla för att öppna”.

Detta tillsammans med den nya funktionen att skärmen aktiveras så fort man lyfter upp den (gäller iPhone 6s och uppåt), gör det väldigt elegant att låsa upp sin iPhone. Man behöver aldrig fysiskt klicka på hemknappen, bara vila fingret på den för att komma till hemskärmen.

3D Touch

Attachment-1

6. 3D Touch har också utvecklats och finns nu även att tillgå i kontrollcenter som man kommer åt genom ett svep nerifrån och upp på skärmen. Nu kan man bl.a välja styrka på ficklampan eller snabbt få förvalda tider för timern.

3D Touch iOS 10

7. I notifikationscenter går det att radera alla notiser genom att använda 3D Touch på krysset. Äntligen! Har man en iPhone utan 3D Touch så är man tvungen att rensa notiserna dag för dag.

Siri
Siri säger vem som ringer

8. Genom att gå till Inställningar – Telefon – Tillkännage samtal så kan man få Siri att berätta vem det är som ringer. Framförallt ett smidigt alternativ om man ofta använder hörlurar och inte har en Apple Watch.

Home-Appen
Home
9. Apples egna app för att styra hemmets alla HomeKit-tillbehör ger en bra överblick över alla rum och prylar man kan styra. En trevlig funktion här är att man kan ge unika bilder för varje rum. Görs genom att trycka Ändra och sen på rummets namn för att lägga till en egen bild som bakgrund.

radera

10. Till sist, och det här visste ni redan men kanske glömt bort i all uppdateringshets. Men det går nu alldeles utmärkt att radera Apples egna appar. Så leta reda på den där foldern ni aldrig använder och sätt igång. Skulle ni ångra er så finns apparna att hämta hem igen i App Store.

Har ni hittat några egna favoritfunktioner i iOS 10?

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: