The new iPad – med kamera i världsklass

Nya iPad kommer med en rad nya funktioner och utöver den enorma skärmen är en av dom mest imponerande komponenterna kameran.

Vanligt idag är att mobiler och andra nya enheter får nya kameror vid nya versioner, där den enda egentliga skillnaden är megapixlarna. Fråga nästan vilken professionell fotograf som helst, pixlar är långt ifrån det viktigaste.

Megapixel spelar in på hur stora bilderna blir. För foton som inte ska förstoras upp till fotoväggar räcker 5 megapixel väldigt långt, då bilderna vid fler megapixlar blir gryniga då du försöker ta ner dem till en storlek av ett vanligt foto när du vill ha det.

Viktigare för kvalitén på bilderna är optiken. En bra optik med låg megapixel ger bättre bilder än sämre optik med fler pixlar. I den nya iPaden har Apple jobbat med hög kvalitativ optik med flera linser och ett inbyggt ir-filter. Filtret tar bort det infraröda ljuset och ger bilder bättre och livligare färger. Detta filter används annars till fina systemkameror som där skruvas på för att skydda optiken och förbättra bilderna.

En annan nyhet är att kamerans bländare är större (f/2.4), du har alltså en större öppning som kan släppa in mer ljus och ge bättre bilder. Detta är ungefär samma storlek på bländare som de flesta digitala kompaktkameror erbjuder. Hur väl autofokus, ansiktsigenkänningen och de andra mjukvarubaserade delarna fungerar är svårt att säga utan att ha testat paddan själv.

Det enda som saknas nu är en riktigt bra blixt, men något måste få finnas kvar till senare generationer. Kameran i iPad 2 var under all kritik och denna nya uppdatering öppnar upp ett helt nytt användningsområde för iPad.

 

admin

admin

Skribent

Dela: