Test: Withings Thermo

Withings har gjort en febertermometer som inte bara är snabb utan också hygienisk och otroligt lättnavigerad. Tillsammans med sin app som kan samla hela familjen och som dessutom bjuder på smarta funktioner är årets fullträff ett faktum.

ButikWithings Termometer kostar 999 kr på CoolStuff.se

Betyg & Recension– 5/5, Se recension nedan

Franska Withings, som i somras blev uppköpta av Nokia, har funnits på marknaden ett bra tag nu och har specialiserat sig på att göra smarta tillbehör. Så som en WiFi-våg, aktivitetsklockor eller blodtrycksmätare för att nämna några få exempel. Alla med den gemensamma nämnaren att tillbehöret i fråga synkas till en app på iPhone.

Batterierna ingår och det finns bara en knapp att trycka på.
Batterierna ingår och det finns bara en knapp att trycka på.

Senast ut på marknaden är deras Thermo, en febertermometer som med hjälp av 16 st infraröda sensorer gör hela 4000 mätningar på under två sekunder. Det bästa av allt är att den mäter temperaturen genom att placeras på pannan och sen med en rörelse förs ut mot hårfästet på sidan. Dvs det är en dröm för alla småbarnsföräldrar där man inte behöver smörja en termometer, be barnet att slappna av för att sen trycka in den i rumpan till hysteriskt skrik och sen behöva vänta i 30 sekunder. Med Withings Thermo är också öronvax ett minne blott då den typen av termometrar varit det smidigaste sättet tidigare för att få ett pålitligt resultat.

Instruktionerna vid uppstart är enkla att förstå.
Instruktionerna vid uppstart är enkla att förstå.

Att komma igång är enkelt, Thermo drivs av två st medföljande AAA-batterier som redan sitter monterade. Så egentligen är det bara att trycka på enhetens enda knapp så är man redo att ta tempen. Vill man koppla samman sig med Thermo-appen så förklarar den enkelt och tydligt med små videoklipp hur man både synkar via WiFi eller Bluetooth och hur man väljer vilken användare temperaturen ska registreras på.

Tack vare sina infraröda sensorer och den höga mätfrekvensen kommer Thermo åt artären i pannan som innehåller blod som kommer från kroppens kärna. Nu har vi inte kunnat testa vår egna temperatur med sjukhusinstrument men sett till allmäntillstånd och jämfört mot en Braun örontermometer så ser resultaten ut att vara konsekventa. Braun vs Thermo hade en skillnad på högst 0,3 celcius där Thermo var den varmare.

Withings

Själva mätningen går extremt fort och smidigt. Först tar man bara av den gröna skyddshatten, trycker på knappen och placerar termometern mitt på pannan följt av en rörelse ut mot tinningen. När mätningen är färdig på ca 2 sekunder ger Thermo ifrån sig en lätt vibration och resultatet syns i displayen. Man kan till och med enligt Withings instruktioner placera den framför pannan utan att behöva vidröra huden och sen göra samma rörelse. Vid våra tester märkte vi dock ett ”stabilare” resultat om den faktiskt fysiskt vidrörde pannan.

Namnen rullar förbi på skärmen.
Namnen rullar förbi på skärmen.

För ett tilldela mätningen till rätt person i hushållet och spara resultatet i appen sveper man bara upp eller ner på displayen tills rätt namn visas, sen trycker man igen på knappen. Allt sparas automatiskt till rätt person och ingen mer handpåläggning krävs. Samtidigt visas då också en av tre färger intill resultatet på Thermos LED-display. Grön, orange eller röd där färgerna är ganska så självförklarande och som är baserade på profilen i fråga (vikt och ålder). Skulle man vara osäker eller bara vill söka information om åtgärder vid hög feber har appen också tips för detta.

Appen Thermo är både överskådlig och enkel.
Appen Thermo är både överskådlig och enkel.

Förutom att själva processen med att ta sin eller någon annans temperatur aldrig har varit enklare och kladdfriare så ger också Thermo-appen (gratis) ett otroligt mervärde. Att kunna följa sitt sjukdomsförlopp, eller åtminstone febertopparna i det här fallet inbillar jag mig är till fördel vid eventuell kontakt med vården om det skulle gå så långt. Man kan också lägga in egna poster, som om man tagit febernedsättande medicin eller hur man mår (huvudvärk, diarré osv) och se hur allt hänger ihop och om man får effekt på sin medicinering. Det går också att aktivera påminnelser med intervaller, säg var tredje timma för att inte glömma bort att mäta sin temperatur. Vill man djupdyka ännu mer kan man även lägga till egna anteckningar och foton och på så vis föra en sorts sjukdagbok. Allt presenterat väldigt tydligt och enkelt att förstå sig på om man kan hantera det engelska språket någorlunda.

Thermo är så tyst och diskret vid mätning att barnen aldrig märker något.
Thermo är så tyst och diskret vid mätning att barnen aldrig märker något.

Jag är otroligt imponerad över hur något så tråkigt som sjukdom och febermätning lyckas göras med sån finess och enkelhet som Withings gör med sin Thermo. Aldrig mer en kamp, aldrig mer något kladd och det har aldrig gått snabbare. En investering alla småbarnsföräldrar borde göra.

Betyg 5/5

ButikWithings Termometer kostar 999 kr på CoolStuff.se

Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: