Test: Une Bobine – Laddningskabel

Den annorlunda iPhoneladdaren Une Bobine kom till marknaden tack vare Kickstarter sommaren 2012, då företaget Fuse Chicken gick högt över begärd summa och sedermera också levererade en färdig produkt. Idag finns den i utförande för både iPhone 4/4s och senare modeller med Lightningkontakt. Detta kan vara det mest udda men samtidigt det mest praktiska dagliga tillbehöret vi någonsin testat.

Une Bobine

Det är en något annorlunda upplevlese att packa upp en laddkabel som ser ut och känns som en gammal klassisk telefonkiosk-sladd men som är betydligt styvare och samtidigt formbar. Med sin längd på 60 cm sitter det i ena änden ett vanligt USB för laddning direkt i datorn eller för placering i en iPhone-adapter (medföljer ej) och i den andra sticker en liten Lightningkontakt upp, omgiven av svart plastmaterial och ett litet ryggstöd. Vid en första anblick ser den inte mycket ut för världen men det ändras snabbt.

Bredvid sängen

Vad som tidigt slog mig var att användningsområdena kändes oändliga. Placera den bredvid sängen i ögonhöjd, i köket för att läsa recept, i bilen för navigation (inget mer titta ner i kopphållaren…), i soffan för filmvisning eller på kontoret som en extra skärm bredvid datorn eller för att undvika fuktskador från den spillda kaffekoppen. Just det ja, den laddar din iPhone också.

I Bilen
I bilen får Bobine kämpa med vikten och volymen från 6 Plus.

Den har inga problem med att bära varken storlek eller tyngd från min tidigare iPhone 5s. Den sitter stadigt oavsett orientering, mycket tack vare ett lätt flexibelt ryggstöd där jag sätter min iPhone. Likaså ger konstruktionen heller aldrig vika oavsett hur jag väljer att forma sladden. Det jag måste anmärka på är vid placering i bilen, då gör accelerationen det lite påfrestande för Bobine. Inte så att den ramlar av, mer att sladden gungar till något. Där är det att rekommendera paketet med medföljande sladdhållare från Fuse Chicken som kostar några kronor extra, speciellt om placering i bilen är det tänkta huvudsyftet.

När det gäller iPhone 6 Plus så blir dess tyngd för mycket att hantera för Une Bobine i en rörlig bil då konstruktionen blir instabil och det förekom till och med att det var väldigt nära att den tappades ur sin position (utan fästen för bilen bör tilläggas). Tänk också på om du har ett tjockt skal runt din iPhone så kan det vara ett problem då kontakten inte når hela vägen in. Apples egna skydd var av naturliga skäl (öppen nedtill) inga problem men mitt omslutande Spigen-skal gjorde monteringen omöjlig.

Vid datorn

Förutom egenskapen att den i grund och botten är en laddare så kan den även stå av sig själv utan hjälp av ett uttag (om man placerar den som en orm som reser sig) och på så sätt fungerar den ypperligt för FaceTime-samtal, filmvisning eller som kamerahållare för att undvika skakiga bilder. Mervärde!

Jag hade gärna önskat att själva Lightningkontakten stack upp lite mer, dels för att göra Une bobine mer medgörlig med marknadens alla skal men också för stabiliteten, speciellt med iPhone 6 Plus i åtanke. Det ska dock tilläggas att denna modell listar iPhone 5, 5s och 5c som kompatibla så några egentliga minuspoäng bör inte ges för att den får kämpa lite hårdare med största modellen. Något som trots allt fungerar tillfredsställande i samtliga miljöer förutom i bilen.

Julgran
Möjligheterna är oändliga med Une Bobine.

Här snackar vi valuta för pengarna och ett tillbehör som Apple borde vara lite avundsjuka på för att inte ha kommit på själva. Det är en praktisk kabel som bjuder på ett gediget intryck gällande kvalité och dess användningsområden känns oändliga, varesig min iPhone behöver laddas eller ej. Det finns en del mindre detaljer som behöver putsas till inför kommande generationer och som är nära att dra ner betyget ett snäpp. Men som helhet och idé kunde jag inte värja mig mot Fuse Chickens skapelse och när jag i värsta Ernst-anda (naturligtvis barfota) tillverkade en virtuell stjärna i årets julgran så kapitulerade jag totalt. Årets julklapp till din iPhone?

Betyg 4/5

Une Bobine går att beställa från Fuse Chickens hemsida och kostar $35 Dollar (ca 265:-). Observera att det tillkommer frakt och tull. Finns även för modellerna iPhone 4/4s för $20 Dollar (ca. 150:-). Till sist finns det också ett ”bil-kit” som innehåller fästen att placera i bilen för stabilitetens skull, detta paket kostar ca 40:- extra oavsett modell.

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

Lightning till mikro-USB

Adapter som konverterar mikro-USB till Lightning.

Till Butik / Beställ

epzi lightning

Epzi Lightning

Ladda mobilen – och lyssna samtidigt i hörlurar

Till Butik / Beställ

Apple Lightning till 3,5mm

Anslut 3,5mm enheter ex hörlurar

Till Butik / Beställ

 

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.