Test: Quirky Digits – Touchens räddare i kylan

Vissa gillar vinterkylan, andra inte. Oavsett, så är det något som vi är tvungna att ta oss igenom i det avlånga land vi lever i och därför är det inte osannolikt att man väljer att skydda händerna med ett par sköna vantar. I dagens teknikinfluerade samhälle så skapar det dock ett problem – hur ska man samtidigt kunna använda sig av sin iPhone eller iPad? Dessa touchbaserade produkter reagerar ju på ledande föremål, något de flesta vantarna inte erbjuder. Ingen fara, genom att fästa ”Digits” på dina vantar, är problemet löst.

Låt oss gå rakt på sak. ”Digits” uppdrag är att bistå med ledande ytor på vantarnas fingerspetsar, så att man vid användning av vantarna också kan hantera touchskärmar. Det är vad tillverkaren Quirky utlovar och det är också produktens enda uppgift. Jag kan inte säga annat än att det gör jobbet, utan tvekan.

Produkten i sig kan beskrivas som en knapp, som i sin tur är ihopsatt av två delar. Den ena delen är en rund och ledande metallplatta med en utstickande skruv, som man inifrån vanten riktar utåt. Det är denna skruv som man sen skruvar fast själva ”knappen” på, vilket är den andra delen av sammansättningen. Denna är belagd med en ledande silikonyta som sedan är tänkt att vidröra skärmen. Mycket mer komplicerat än så är det faktiskt inte.

Något som jag vid daglig användning har märkt av, är konsekvensen av den simpla hopsättningen. Varje mynt har två sidor och eftersom att man skruvar fast silikonknapparna, betyder det också att man kan skruva loss dem. Självklart så är detta ett måste då man ska kunna ta av dem vid behov, men problematiken är att de gillar att skruvas loss per automatik vid allmänt bruk. Det hjälper inte heller hur hårt man än försöker att skruva åt dem så synd är ett passande ord, då jag vid flertalet tillfällen varit nära att förlora en och annan Digit.

Att de sedan är så pass simpelt komponerade, gör att man som konsument lätt kan hantera dem som man själv vill. I paketet får du med åtta Digits som du på valfritt sätt fäster på vantarna, beroende på hur du föredrar att styra din iEnhet. Det man ska tänka på är att man i princip gör ett hål i vanten varje gång man för igenom skruven och personligen så innebar detta i längden små revor vid fingertopparna, vilket naturligtvis släpper igenom kyla. Nämnvärt är också att knapparna inte går att fästa på vilka vantar eller handskar som helst, utan anstängning vill säga. Skruvarna går inte igenom alltför tjockt material och längden på skruvarna är på den korta sidan.

Som jag tidigare nämnde, så fungerar produkten på sättet som Quirky har tänkt. Touchen är klanderfri men man måste ändå tänka på att den ledande ytan är begränsad. Med andra ord, har du exempelvis fäst dina Digits på ett visst sätt på din tumme och på ditt pekfinger, för att passa dina behov vid skrivande på tangentbordet och för scrollande, innebär det inte att de är perfekt placerade för ”pinch to zoom”. Detta var något jag störde mig på, då jag fäst mina på ”insidan” av vantarna och självklart är det fingertopparna som används vid zoomandet.

För att sammanfatta, så är knapparna fungerande och användbara men absolut inget häpnadsväckande. Du slipper den förskräckande kylan vilket är själva poängen, men samtidigt är de ärligt talat nästintill odugliga med tjockare vantar än de klassiska tunnvantarna som man med största sannolikhet inte föredrar vid minusgrader, så vi ska inte ens föra upp skinnhandskar på tal. Touchen i sig fungerar men återigen – den ledande ytan är begränsad. Det är något som man i förväg kanske förstår, men vid användande har svårt att vänja sig vid.

Positivt:

  • Minimalistisk design
  • Lättanvända (fästa & ta av)

Negativt:

  • Skruvas lätt av.
  • Fästes endast på relativt tunna vantar.
  • Begränsad ledyta.

Betyg 3/5

Quirky Digits

  • Typ: Touch-attiralj
  • Medföljer: Åtta stycken ”Digits” samt manual
  • Pris: 199 kr
MB Nguyen

MB Nguyen

Skribent

Dela: