Test: Netgear Arlo – Trådlös kamera

Netgears trådlösa säkerhetskamera vid namn Arlo sticker ut från mängden med sin HD-upplösning, enkla installation och det faktum att den tål både väta och kyla vilket gör den perfekt för placering utomhus.

ButikNetgear Arlo kan köpas på Kjell & Co för 2690 kr

Betyg & Recension – 4/5 , Se recension nedan

Batterier och smarta magnetfästen ingår.
Batterier och smarta magnetfästen ingår.

I paketet ligger det 2 st kameror, batterier, magnetfästen, skruvar, elkabel, fönsterdekal, nätverkskabel samt en baststation. Installationen och placeringen av kamerorna är otroligt lätt med hjälp av deras snabbguide, man får också instruktioner i den kostnadsfria appen ”Arlo”, vilket gör det praktiskt omöjligt att misslyckas. Det svåraste i hela installationen var lustigt nog att få loss kamerorna ur sin kartong…

I korta drag så kopplar man in basstationen (ser ut som en router och är i största laget) i sin befintliga router, trycker sync-knappen på sin basstation och sen på kameran. 10 sekunder senare är det klart. Sen upprepar man processen för varje kamera man har och till sist är det bara att välja önskvärd placering av sina kameror. En process som för oss tog sammantaget ca 30 minuter från att allt var ur lådan tills att båda kamerorna var igång och monterade.

Det går alldeles utmärkt att schemalägga alla sina kameror.
Det går alldeles utmärkt att schemalägga alla sina kameror.

Med appens hjälp ställer man sen in vilka funktioner man vill aktivera och känsligheten på rörelsesensorn. Det går också att ställa in specifika tider då rörelsesensorn ska aktivera kameran. Eller så kan man exempelvis också skapa egna regler som man anpassar själv. Exempelvis att om kameran på framsidan upptäcker rörelse så ska även baksidans kamera sätta igång och filma, eller vice versa. Det går naturligtvis också bra att köra på standardinställningen som filmar direkt vid rörelse, men jag vill understryka att det går att nivåanpassa det mesta för varje kamera.

Med gratis molntjänst för 7 dagar klarar man sig långt.
Med gratis molntjänst för 7 dagar klarar man sig långt.

Skulle rörelse upptäckas sätter den igång och börjar filma (10 sekunder till 120 sekunder. Kan justeras i inställningarna). Samtidigt skickar basstationen ut en notis och om man vill också ett mail med budskapet att något sker framför kameran. Skulle man missa notisen eller vill gå tillbaka i efterhand så bjuder Netgear på 7 dagars videominne i molnet. Det täcker material upp till 1 GB och max 5 st kameror. Vill man utöka tjänsten finns det betalningsalternativ men man kommer ganska så långt på deras gratis Basic-abonnemang.

Arlo är utrustad med infraröda lampor som gör att den ger klara bilder även i totalt mörker.
Arlo är utrustad med infraröda lampor som gör att den ger klara bilder även i totalt mörker.

Arlo är kapabel till att filma i 720p på högsta inställningen och det blir i dagsljus väldigt bra kvalité. En annan fördel är att den har mörkerseende som den automatiskt slår på när mörkret faller in. Däremot finns det ingen mikrofon så det är alltså bara videoupptagning den är kapabel till, inte ljud.

Installerade kameror ger en tydlig överblick i den otroligt välkomponerade appen "Arlo".
Installerade kameror ger en tydlig överblick i den otroligt välkomponerade appen ”Arlo”.

Som ni säkert reagerade på inledningsvis så är dessa kameror alltså helt trådlösa, strömförsörjningen sköts helt och hållet av 4 st CR123-batterier i varje kamera. En otrolig fördel när det kommer till placeringen och smidigheten att inte behöva bry sig om att koppla el, speciellt utomhus. Nackdelen är naturligtvis att det blir en extrakostnad som hela tiden återkommer. Netgear själva säger att batteritiden är 4-6 månader beroende på inställningar och antalet händelser vid kameran. Nu har vi inte testat systemet så länge för att kunna se om uppgifterna stämmer men ta med i beräkningen att lägga ytterligare minst 200:-/år per kamera (2-pack Duracell på Elgiganten kostar 99:-). Värt att observera här är att Netgear utannonserat att man sent 2016 alt. tidigt 2017 kommer att lansera Arlo Pro med ett inbyggt och uppladdningsbart batteri (inkl. mikrofon).

Appen går att låsas upp med Touch ID och man kan även bevilja åtkomst till familj eller vänner. En annan bekväm funktion som just nu är i beta är Geofencing. Där kan man aktivera att kamerorna antingen aktiveras eller stängs av när man lämnar/anländer till hemmet. Trots beta-stämpeln har det fungerat bra under vår testperiod.

Totalt mörker är inga problem för Alto.
Totalt mörker är inga problem för Arlo.

Det finns mycket att gilla med Arlo-systemet. Enkelheten med installationen, smidigheten med att placera kamerorna, räckvidden, överblicken i appen, den kompakta formen och en bildkvalité som inte skulle behöva skämmas för sig i ett avsnitt av Efterlyst.

Arlo klarar både väta och kyla. Perfekt för placering utomhus.
Arlo klarar både väta och kyla. Perfekt för placering utomhus.

Att Arlo är anpassade för utomhusbruk gjorde att jag nästan jublade av glädje efter att ihållande regn inte berörde kamerorna ett dugg. Netgear själva anger att Arlo klarar temperaturer från -10° C till 50° C vilket kan oroa inför den stundade vintern. En bekant har dock försäkrat mig om att samtliga av hans 3 st kameror överlevde betydligt kallare väder än så, om än med något sämre batteritid.

Inställningarna är många och enkla att förstå. Men en del irritation uppstår inland.
Inställningarna är många och enkla att förstå. Men en viss irritation uppstår ändå ibland.

Men allt är inte bara frid och fröjd. Batterikostnaden har jag redan nämnt som ett möjligt irritationsmoment men det finns ett par saker till att ta upp. Trots många möjligheter att anpassa varje kamera (och dess vinkel med det geniala magnetfästet) så hade jag gärna önskat mer av rörelsesensorn. Trots sin breda inställning för känslighet så hade jag viljat sett möjligheten likt Ring Video Doorbell, att man kan sätta upp en större zon för att upptäcka rörelser på längre avstånd. Nu behöver rörelsen ske relativt nära kameran oavsett känslighet. Till sist på minuskontot vill jag också nämna att det krävs en del handpåläggning i appen för att hitta rätt läge i hur känslig rörelsesensorn ska vara. Till en början skickas notiser ut högt och lågt, det räcker med att en fluga tar en sväng förbi så registreras den. Men efter lite pill så går det att lösa.

Baststationen är kanske i största laget.
Små eleganta kameror men basstationen är i största laget.

Helhetsintrycket är ändå väldigt stabilt där Netgear verkligen hittat rätt med funktioner och design till ett överkomligt pris. Jag kommer inom kort utöka med fler kameror till huset och med det faktumet i ryggen är det lätt för mig att se att Netgear verkligen hittat rätt trots en del förbättringsområden.

ButikNetgear Arlo kan köpas på Kjell & Co för 2690 kr

Betyg 4/5

Vi har testat startpaketet där 2 st kameror och en basstation ingår vilket kostar 2990:-. Det finns även paket med endast en kamera för 1949:-. Det finns också större paket med fler kameror eller så går det att köpa kamerorna separat (observera att en basstation krävs för att komma igång) för ca. 1290:-/styck.

admin

admin

Skribent

Dela: