Test: Netatmo Welcome – Kameran med ansiktsigenkänning

Netatmo är en cylinderformad kamera som är tänkt att ge trygghet i hemmet med sina unika egenskaper och smarta inställningar. Med en högupplöst kamera som känner igen ansikten, finurliga funktioner och snygg design är det mycket vi gillar.

Butik: Netatmo Welcome kostar 1999 kr hos LifeStyleStore

Betyg & Test: 4/5, Se recension nedan

Den ska stå placerad i hallen och ej vara riktad mot ett fönster.
Den ska stå placerad i hallen och ej vara riktad mot ett fönster.

Vi har tidigare testat Netatmos väderstation och man har valt att ge denna kamera samma formspråk, vilket är förståeligt då det är något som inte behöver skämmas för sig i det moderna hemmet. Stilren utan att ta för mycket fokus från hemmets inredning. Istället för väderstationens silverskal av aluminium kommer Welcome enbart klädd i en guldfinish. Jag citerar frugan, som är väldigt kräsen gällande inredning och avskyr vanligtvis alla synliga tekniska prylar: ”Oj, snygg. Vad är det för något?”. Den har också fått stått kvar på sin plats i hallen hela testperioden, vilket får ses som att Netatmo lyckats med designen.

Ställa in Welcome

Processen med att komma igång fungerar smärtfritt. Bara att ladda ner appen och i med en strömkabel, följt av några få enkla instruktioner som appen pedagogiskt ger. Så fort ett ansikte dyker upp får jag möjligheten att skapa en profil, vilket innebär att jag inte behöver rada upp hela familjen för en fotosession då allt sker eftersom personer rör sig framför kameran. Antingen kopplas den upp med medföljande nätverkskabel eller med wi-fi. Medföljer gör också ett microSD-kort på 8 GB, vilket kan bytas ut om man vill ha en högre kapacitet. På kortet sparas videoklipp endast vid rörelse (om man inte valt bort alternativet i inställningarna) så det är inget som konstant är aktivt. Skulle en inkräktare komma in och få för sig att plocka med hela kameran så sparas det åtminstone skärmdumpar på kontot man registrerar sig för hos Netatmo vid installationen.

Ingen ovanlig syn under inlärningsperioden. Men det blir bättre med tiden.
Ingen ovanlig syn under inlärningsperioden. Men det blir bättre med tiden.

Det finns en ganska så lång inlärningsperiod för Welcome, den vill känna igen alla ansikten och skickar en notis väldigt ofta om att en ”Okänd” registrerats framför kameran, trots att jag godkänt mitt och andra familjemedlemmars ansikten flertalet gånger. Det resulterar i en manuell handläggning ganska så ofta under testets första tre veckor. Som tur är finns det ett visst underhållningsvärde i form av skratten bilderna bjuder på när man går förbi i hallen utan att tänka på att man blir iakttagen (kanske med ett finger i näsan). Ska man se positivt på osäkerheten mjukvaran har i början är att den alltid hellre fäller än friar något som passerat framför dess lins.

IMG_0802

Det märks att Netatmo sneglat på marknadens befintliga kameror och nyttjat situationen med att använda sig av unika egenskaper. I det här fallet med ansiktsigenkänning och smarta val för att styra hur och när notiserna ska skickas. Speciellt gillar jag hur jag kan välja att den inte skickar notiser när min son kommer hem (men jag kan manuellt ändå se det i appen om jag är nyfiken) men välja att den skickar en notis om han har en kompis med sig (som då är ”Okänd”). Smart. Inte minst med tanke på att min Gigaset-kamera som ingår i mitt hemlarm skickar notiser i tid och otid och är väldigt begränsad i styrandet av notiser. Här minimeras spamnotiserna drastiskt vilket är ett stort plus.

Det går också att spela upp videoklipp från listan om man vill.
Det går också att spela upp videoklipp från listan om man vill.

Efter en trevande start där jag fått registrerat familjens ansikten om och om igen har den nu efter en månads användning blivit betydligt bättre på att känna igen husets alla medlemmar. Sällan plågar den mig med ett okänt ansikte utan istället registrerar den individen på respektive konto, precis som den ska. Netatmos inlärningskurva, som må ha krävt en hel del klickande av mig visade sig vara värt det men det krävs tålamod. Räkna dock med att det alltid kommer behövas en viss mån av manuell registrering med jämna mellanrum, framförallt om gäster kommer och går ofta. Väljer man att inte registrera dessa med en egen profil blir det en hel del frågetecken i appen om okända människor. Det ska också tilläggas att den inte är 100%-ig trots att den har blivit betydligt stabilare, speciellt inte om accessoarer som solglasögon, huvudbonader eller en dålig hårdag tas med i beräkningarna vilket kan göra det svårt för Welcome att se vem som är vem.

Camera-&-iPhone-6-HD-WEB

Det finns en del mindre bra saker som Netatmo än så länge inte lyckats fixa med någon uppdatering. Det finns en viss fördröjning från att något rör sig framför kameran till att själva notisen dyker upp. Ingen kritisk lång väntetid men tillräckligt många sekunder för att behöva nämna det. Livesändningen från hemmet är också den något efter vilket känns frustrerande om det skulle uppstå en riktigt kritisk situation.

Även i mörker ger Welcome en fullt godkänd bildkvalité.
Även i mörker ger Welcome en fullt godkänd bildkvalité.

Bildkvalitén går inte att klaga på då den filmar i 1080p, vilket är Full HD. Till och med när mörkerseendet (vilket sker automatiskt) är aktiverat håller den en väldigt hög nivå på att känna igen ansikten vilket känns tryggt. Det kan visserligen ta några sekunder, beroende på vilken uppkoppling jag sitter på med min iPhone innan bilden klarnar till ordentligt men i övrigt ser jag inga hinder med kamerans prestanda.

Har man en Apple Watch så kommer notiserna naturligtvis upp även där och jag kan se vem/vilka som är hemma. Jag kan också manuellt med ett Force Touch ange att huset är tomt för att höja säkerhetsnivån på kameran. Enkelt och smidigt, men precis som med majoriteten av appar till Apple Watch, man gör det hellre på sin iPhone.

Main-Camera-WEB

Netatmo Welcome är trots några mindre brister något jag verkligen rekommenderar, framförallt till föräldrar med barn som forfarande bor hemma med en kompass och tidsuppfattning som inte alltid är den bästa. Det finns med andra ord en viss säkerhetsaspekt som kan lugna den lätt paranoide föräldern och en bra överblick för den som bara vill hålla koll hemma. Welcomes främsta funktion jämfört mot liknande lösningar är helt klart möjligheten att styra när/hur/ om notiserna och naturligtvis ansiktsigenkänningen som bara blir bättre med tiden.

Jag är svag för den här typen av tillbehör i mitt digitala liv och allt som ger mer än vad det tar är i slutändan en vettig investering i mina ögon. Just i den kategorin hamnar Netatmo Welcome.

Betyg 4/5

Butik: Netatmo Welcome kostar 1999 kr hos LifeStyleStore

 

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: