Test: Kanex MultiSync tangentbord

Kanex har tillverkat ett trådlöst och fullstort tangentbord som kan vara ihopkopplad med 4 stycken enheter samtidigt och blixtsnabbt växla emellan både MacOS och iOS. Perfekt för användning i hemmet men kanske något stort för tågresan.

Kanex är ett snyggt och elegant tangentbord som hämtat inspiration från Apples första Magic Keyboard vilket naturligtvis är en komplimang gällande designval. För att komma igång behöver man placera två stycken AAA-batterier (medföljer) på baksidan och sen skifta reglaget till On. Efter det är det bara att följa instruktionsfoldern som säger åt mig att välja en av fyra stycken Bluetooth-knappar (som då blir förvalet) och sen trycka på BT-knappen på baksidan för att parkoppla. På så sett har jag nu gett min enhet en dedikerad knapp på tangentbordet som gör det otroligt effektivt att växla mellan mina enheter.

Kanex överst i jämförelse med Magic Keyboard 2.
Kanex överst i jämförelse med Magic Keyboard 2.

För att ge en uppfattning hur tangenterna känns att skriva på så är känslan mer lik min Macbook Pro 2011 än Magic Keyboard 2. På Kanex är själva tangenterna något högre placerade än Apples egna och det är ett trevlig tangentbord att skriva på. Inga konstigheter alls och vinkelstöden på baksidan ger bekvämlighet när situationen kräver det.

Mervärdet ligger naturligtvis i att jag kan parkoppla hela 4 stycken enheter samtidigt och med ett enkelt knapptryck växla mellan dessa efter behov. Så i detta test har jag valt att parkoppla den till min iMac 5K, Apple TV 4, iPad Air 2 samt min iPhone 7 Plus. Kanex kan parkoppla med andra tillverkare än Apple så länge Bluetooth finns tillgängligt men i mitt Apple-hem fick det bli fokus på just det ekosystemet.

Det finns en viss tillfredställelse med att kunna använda samma invanda tangentbord till alla enheter jag använder ofta och det är precis vad jag får här. Lägg där också till att Kanex är utrustad med funktionstangenter specifika för både MacOS och iOS, något som verkligen ger valuta för pengarna.

På språng med en iPad-väska är Kanex något för stor.
På språng med en iPad-väska är Kanex något för stor.

Det den numeriska delen ger i effektivitet tappar den också lite i portabilitet. Kanex tangentbord är visserligen både smalt och lätt i sin vikt men blir ganska bred med alla sina funktioner. Beroende på hur man använder det kan storleken var både dess bästa egenskap och den värsta. För människor med små väskor och som alltid är på språng kan det vara ett problem. Fördelen är dock att det till storleken är fullstort och det krävs inga kompromisser för att lära sig skriva på det som annars är fallet med andra små kompatibla tangentbord.

Batteritiden är inget som tillverkaren anger men under testperiodens 2-3 veckor är medföljande batterier fortfarande starka. Skulle man glömma stänga av tangentbordet så sätter det sig automatiskt i viloläge efter 30 minuters inaktivitet. Smart!

Upplysta tangenter hade varit ett stort plus. Nu lyser funktionen med sin frånvaro.
Upplysta tangenter hade varit ett stort plus. Nu lyser funktionen med sin frånvaro.

Jag saknar, precis som jag gör till mitt Magic Keyboard 2, belysta tangenter. Det är inte alltid omgivningen kan lysa upp tangentbordet tillfredsställande. Jag skulle också önska att Kanex kom med någon form av universalställning för åtminstone iPads. Som tur är går det att köpa enkla varianter ganska så billigt.

I hemmet är Kanex en dröm att använda om man ofta växlar enheter för att skriva längre texter. Inget trassel med sladdar och så fort parkopplingen är gjord så krävs det bara en enkel knapptryckning vilket gör Kanex mångsidig över alla Apples operativsystem. Det är så pass enkelt att min 9-åriga son nu på eget bevåg bestämt att en av dessa fyra aktiva parkopplingar ska vara till hans iPad så han får skriva av sig lite. Tack, där sparade jag många tusenlappar på tjatet efter en egen dator.

Pris och Butik

Kanex MultiSync tangentbord kostar 799:- och går att beställas hos Iphonebutiken.se här

Betyg 4/5

 

Johan Lindström

Johan Lindström

Skribent

Dela: