Test: Gigaset Elements – Hemlarm

Gigaset Elements är ett hemlarm utan dyra månadskostnader och som enkelt går att anpassa efter personliga behov. Med ett tilltalande och smidigt gränssnitt är det mycket vi gillar med Gigaset Elements. Men håller det verkligen tjuven borta?

Butik – GigaSet Elements StarterKit kan köpas på Iphonebutiken för 1590 kr

Recension – Läs nedan

Installation

Vi har först och främst testat Gigaset Elements ”Safety starter kit” som innehåller en basstation, en rörelsesensor och en dörrsensor. Men vi har också tittat närmare på tillvalen som finns, så vi inkluderar även deras larmsiren, fönstersensor samt en trådlösa HD-kamera i detta test. Betyget blir därför baserat på helhetslösningen som erbjuds utöver startpaketet.

Installation

Med en medföljande guide på svenska med få enkla steg är installationen föredömligt enkel. Till att börja med behöver basstationen installeras och för den krävs ström och en nätverkskabel som behöver en ledig plats i min router. Placeringen av denna är inte jätteviktig då den i sig själv inte har en larmfunktion utan fungerar egentligen bara som en central för alla sensorer att rapportera till. Upp till 50 meter från basstationen kan jag placera mina tillbehör (sensorer, kamera och siren). Ännu lättare blir det att installera sensorerna runt om i huset då Gigaset Elements-appen (gratis) med både text och rörliga bilder tydligt visar vad som krävs.

översikt

Tillgängliga uppdateringar fanns för varje enhet vid installationen och det gjorde appen mig snabbt medveten om allteftersom monteringen fortgick. Det enda som satte lite kuggar i hjulet var just uppdateringarna som gjorde att jag var tvungen att vänta in objektet innan jag kunde påbörja nästa installation. Nämnas bör också ett visst strul som uppstod när jag skulle installera ett tillbehör utanför startkitet, i detta fall kameran. Vid installation måste den vara ansluten via kabel till modemet men mitt problem grundade sig i att mitt nätverk hette ”Johans Nätverk” vilket gjorde att jag hela tiden fick ett felmeddelande. 90 minuter och 2 glas vatten senare (…) testade jag att byta namn utan ä till ”Natverk” och kameran hittade då sin trådlösa koppling på nolltid. Viktigt det där med vätskebalansen.

Dörrsensor

Utanför den tekniska installationen så är det praktiska lika enkel. I sensorerna (rörelse, dörr och fönster) placeras bara medföljande batteri och sätts med hjälp av dubbelhäftande tejp på anvisad plats. Rörelsesensorn och kameran kan placeras på vägg eller med medföljande stativ. All korregering som att döpa sin enhet eller kalibrera går att göra direkt i appen eller på det konto som skapas på Gigasets hemsida vilket också det var väldigt enkelt.

Status

Sen är det bara att larma på och leva tryggt resten av livet. Typ. Jag kan välja mellan 3 st lägen i appen. Borta, Hemma och Individuell. Dessa är ganska självförklarande i sin rubrik. Det är egentligen bara det Individuella läget som ger mig möjlighet att styra vilka sensorer som ska göra vad vid eventuell rörelse/larm. Det är precis lagom, utan att röra till det och det känns som om det täcker mina behov väldigt bra. Borta = Ingen är hemma (fullt larm), Hemma = Någon är hemma (skalskydd) och Individuell = nattetid (fullt larm i vissa delar av huset, andra med skalskydd). Gemensamt för dessa tre lägen är att jag kan styra hur och vem som ska få notiser om händelser i huset och då kan jag välja på att få det antingen via mail och/eller notiser direkt i min iPhone. Även andra användare kan få tillgång till appen och alla funktioner men då måste huvudanvändaren logga in med sitt konto på appen (vilket gör att den har samma rättigheter som ägaren av kontot).

Systemet är så pass intelligent i sin enkelhet, så när dörren öppnas från insidan, inte skickar en notis om det. Naturligtvis logiskt men långt ifrån självklart i budgetklassen. Så det är ingen risk att den överöser mig med notiser stup i kvarten trots att jag under ”Händelser” kan se varenda registrering. Jag kan också välja med att få notiser när någon kommer hem, så när dörren öppnas normalt (förutsatt att man larmat av innan) och sen passerar rörelsesensorn så skickas en notis med texten ”Det verkar som om någon kommit hem”.

Det är skillnad på Larm och Notis.
Det är skillnad på Larm och Notis.

Här saknar jag ett par funktioner. Dels att kunna registrera personliga användare så att jag ser vem som kommit hem, inte bara att ”någon” gjort det. Likaså att systemet genom Bluetooth eller Wi-Fi kunde känna av när jag närmar mig ytterdörren för att på så sätt larma av automatiskt. Nu måste jag upp med mobilen, starta appen, vänta 10 sekunder innan jag kan ändra status för larmet. Åtminstone skulle jag vilja kunna ändra larmstatus direkt från notifikationscenter.

Gigaset Elements HD-kamera

Lite av ovanstående irritationsproblem kan jag acceptera genom Elements tillval, nämligen kameran. Där kan jag snabbt få en överblick och ljudupptagning över det område jag valt att placera den mot, varesig appen har larmat eller inte. Den spelar in vid rörelse framför sig eller om larm på andra sensorer skulle uppstå i HD-kvalité och skickar direkt vidare dessa till molnet. Där sparas klippet sen i 30 dagar, så skulle inkräktaren känna behovet att ta med sig kameran så finns redan inspelningen att hämta. Tyvärr kan jag inte se eller hantera dessa sparade klipp direkt i appen utan måste göra det på min Gigaset-sida genom en dator. Bilden är klar och tydlig för sin lilla storlek och anpassar sig till mörkerseende automatiskt efter sin omgivning alldeles utmärkt. Ljudet kan upplevas något burkigt men får ändå anses som godkänt.

packages_SV

Tyvärr så har Gigaset valt att snåla till kamerafunktionerna ordentligt och försöker roffa åt sig en prenumerationstjänst för att få tillgång till fler funktioner i kameran. För 9:- får man möjligheten att testa kamerans alla funktioner i 3 månader för att se vilket paket som passar ens behov. Därefter om man vill få mer än bara en livefeed av kameran så är det en årskostnad på mellan 75:- till 379:- som gäller. Detta upplever jag som en nackdel då jag tror att konsumenten Gigaset Elements riktar sig mot är just den som vill undvika månadskostnader och är beredd att tumma på säkerheten för det (kontra en larmfirma med utryckning etc.) och kameran ingår inte i startpaketet och kostar ändå ca. 1500:- som tillval. Schniiiket värre.

Sirenen

Kort också om övriga tillval vi testat. Fönstersensorn som fungerar likt dörrsensorn men med förmågan, förutom att visa om det är öppet, också kan känna av om det befinner sig i tiltat läge. Sirenen kräver precis som kameran en egen strömkälla och ljudet är i det svagaste laget. Visst den hörs, men det är mer med känslan att någon kittlar en i sidan snarare än att bli träffad av ett basebollträ. Synd, för ett högre ljud hade absolut kunnat skrämma och stressa eventuella inkräktare betydligt mer än i nuvarande form.

Det här är trots allt en produktserie som verkligen levererar det den säger den ska göra, larma snabbt och effektiv till min iPhone om något inte står rätt till. Vilket den har gjort alldeles perfekt och helt felfritt under hela testperioden. Så där kan Gigaset verkligen inte beskyllas för falsk marknadsföring. Är något fel, som i mitt fall när proppen gick i uttaget till sirenen så meddelande min app snabbt att systemet tappat kontakten med den. Det är ytterligare en faktor att lägga till trygghetskänslan, att jag alltid vet status på mina sensorer runt om i huset utan manuell kontroll.

Har vi fångat ett spöke på bild?
Har vi fångat ett spöke på bild?

Så som produkt(er) finns det mycket att gilla med Elements hemlarmslösning. Men om man ska vara kritisk så kan man väl påstå att det är någon form av falsk säkerhet då inget vaktbolag är med i bilden och frågan är väl egentligen om tjuven blir bortskrämd av denna lösning? Jag vet inte då den känslan är väldigt individuell. För mig ger det en trygghet och om någon skulle göra intrång så finns alltid kameran där och förevigar allt. Men som köpare av systemet bör man ha det i åtanke samt att priset sticker snabbt iväg med alla extrasensorer man behöver för att maximera säkerheten i sitt hem.

Men å andra sidan så har systemet aldrig fellarmat, notifikationerna kommer omedelbart när något sker i huset och det går att lägga in en snabblänk för att tillkalla hjälp över telefonen (granne, polis osv). Har man dessutom också kameran installerad så får man genast en överblick över situationen. En fördel är också att funktioner kan uppdateras och att produkten i sig då blir mer anpassningsbar och framtidssäker vilket gör att jag verkligen kan rekommendera Gigaset Elements om man kan leva med avsaknaden av ett vaktbolag.

Betyg 4/5

Butik – GigaSet Elements StarterKit kan köpas på Iphonebutiken för 1590 kr

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.