Test av Ring Video Doorbell 2: Smart dörrklocka med tvåvägskommunikation

iPhoneGuiden var tursamma nog att tidigt få lägga vantarna på nya Doorbell 2 från Ring. Efter att ha använt produkten under en period kan vi konstatera att dörrklockan är användbar, genomtänkt och prisvärd. 

Doorbell 2 från Ring är en smart dörrklocka med tvåvägskommunikation över video (1080p) samt ljud. Du monterar enkelt upp den med hjälp av medföljande anvisningar och verktyg, och parar ihop den med en app du laddar ned. 

När någon ringer på dörrklockan får du tämligen omedelbart en notis om det i telefonen, och kan öppna appen för att föra ett videosamtal med den som står vid dörren. Den har även justerbara rörelsesensorer som reagerar när någon rör sig inom ett visst avstånd från dörrklockan. 


Fördelar: 

Enkel att installera.
Användarvänlig app.
Snygg design.
Bra rörelsesensorer.
God funktionalitet.

Nackdelar:

För att spela in video och lagra den krävs en månatlig avgift.
Om än prisvärd, är det en ganska hög prislapp.


Kort och gott: 

En fantastisk pryl att ha i hemmet. Den lever upp till beteckningen smart, är enkel att installera och fungerar precis som väntat. Ett köp som kan rekommenderas i största allmänhet.

Betyg: 8,5/10. 

Köp här: (Kjell & Company, 1990 kronor). 


Installation

Installationen är enkel. Åtminstone så enkelt som det kan vara att installera en ny ringklocka i hemmet. I förpackningen finns
givetvis bruksanvisningar, men i appen finns också utförliga videos som visar hur installationen ska gå till. Vi valde att inte koppla in dörrklockan med trådar, utan använder oss istället enbart av det medföljande batteriet som strömkälla. Själva monteringen kokar då ned till att helt sonika skruva fast Dorrbell 2 på väggen, vilket är snabbt gjort. Verktyg och skruvar följer med i lådan.

 

Vi valde också att installera ett medföljande Corner Kit. Corner Kit kan beskrivas som en lutande platta som gör att kameran vrids ett antal grader åt det ena eller det andra hållet. Detta för att man ska kunna anpassa vinkeln på kameror och sensorer, så att de pekar åt det område som ska bevakas. Även en platta som justerar vinkeln lodrätt följer med, men det var inget vi behövde använda oss av. Den möjliggör dock för högre eller lägre placeringar. 

Faktum är att Doorbell 2 påminner en del om Apples produkter. Allting bara funkar – och det funkar bra. 

Chime Pro.

Chime Pro i förpackning

Vi kopplar också ihop Doorbell 2 med en Chime Pro. Chime Pro kopplas in i ett vägguttag och fungerar som både högtalare för dörrklockan samt repeater för routern (Wi-Fi-förstärkare). Om du bor i ett stort hus och har routern långt ifrån entrén kan det här vara hjälpsamt. För att funktionerna ska fungera som förväntat krävs nämligen stark uppkoppling. 

Chime Pro är lika enkel att installera som Doorbell 2. Dock stöter vi på ett problem när den ska koppla upp sig mot WiFi. Vi får följande meddelande: 

 Kopplingsfel Chime Pro

Kanske hade det att göra med att den försökte koppla upp sig mot 5GHz-nätverket, istället för 2,4 GHz. Chime Pro är nämligen enbart kompatibel med det sistnämnda. 

Oavsett vad felet egentligen berodde på var det snabbt löst. Vi kopplade bara ur Chime Pro och startade om parningen. Det fungerade då precis som förväntat. Under installationen är just det här också den enda incidenten som dyker upp. 

Även om installationen må ha gått smidigt, får man räkna med att det tar lite tid. Trots allt ska enheterna paras med varandra, kopplas upp mot WiFi, batteriet ska laddas och klockan ska monteras. 

Chime Pro
Chime Pro.

Design

Det första man noterar hos Doorbell 2 är designen. Det är en snygg produkt. I lådan följer två olika skal med, silver eller mörkgrå. Vi väljer den mörkgråa. Dörrklockan i sig är ganska stor, vilket kan bli ett problem för den som vill installera klockan på en smal dörrkarm exempelvis. 

 

Doorbell 2

Storleken kommer dock med en fördel. Ett ganska stort batteri får plats som, enligt Rings utsago, räcker mellan sex månader och ett år. Möjligheten att slippa fippla med kablar vid installationen kan vara mycket värt för många. För den som vill ändå koppla den (genom att byta ut en befintlig dörrklocka), ingår det tillbehör och redskap för detta i lådan. 

I övrigt är formgivningen god. Även om den må vara lite stor, ser den knappast direkt felplacerad ut bredvid dörren. Snarare ser det faktiskt ganska bra ut. 


Användning

När den väl är installerad är det enkelt att använda den. När någon närmar sig dörren får du inom ett par sekunder en notis på din telefon. Oavsett om gästen ringer på klockan eller inte, kan du öppna appen och se vem det är. Om du inte är hemma kan du trycka på en symbol för att initiera ett videosamtal. Den här funktionen kommer väl till hands när du till exempel väntar bud och vill be dem att ställa paketen på baksidan. 

Att Doorbell 2 kan känna av när besökare närmar sig är tack vare dess rörelsesensorer. Dessa är något du troligtvis vill ställa in och anpassa efter ditt hus. Det görs enkelt i appen: 

Notera att radien är omkring 30 feet, eller ungefär nio meter. För dig som bor nära till en väg eller en gångbana är det här ganska mycket. Risken är då att du får notiser stup i kvarten, när bilar kör förbi eller när människor går på gångbanan, vilket slukar batteri. Genom att trycka på ett fält så inaktiverar du Doorbells sensorer just för den zonen. Det här gör det enkelt att ställa in sensorerna efter behag. Möjligen hade zonerna kunnat vara lite mindre och fler, för den som har lite mer specifika behov, men vi har i alla fall inga problem med layouten som den ser ut nu. 

Smidigt i appen är att du enkelt kan se händelser och inspelningar av vad dörrklockan har registrerat. Det finns också en möjlighet att sätta en stjärna på utvalda klipp, till exempel om du ser något misstänksamt och vill titta på det igen vid ett senare tillfälle. 


Löpande kostnader

Ett minus är att du behöver betala för en prenumeration för att spela in videoklipp och kunna spela upp dem. Det här är nästan ett måste, om man vill ut få så mycket som möjligt av produkten. Med den relativt höga prislappen hade det möjligheten att lagra videoklippen i en molntjänst – eller bara lokalt – kunnat ingå. Samtidigt kan man ha förståelse för att molntjänsten kostar i drift, och att Doorbell 2 ska kunna användas i många år. Vi frågar oss dock om man åtminstone inte kunde haft ett antal GB kostnadsfritt. 

Med det sagt, så är det inga astronomiska summor vi talar om. Faktum är att det enbart kostar tre USD i månaden för basplanen, eller 30 USD per år. Ca 27 kronor i månaden är ändå någonting som de flesta kan avvara för en funktionell molntjänst. Det är inte heller direkt ovanligt att övervakning och inspelning innebär löpande kostnader, så det här är definitivt något man kan ha överseende med. 


Doorbell och tjuvar

Kan inte Doorbell 2 locka tjuvarna i sig? Jo, och det har hänt att dessa har blivit stulna. Åtminstone föregångaren. Det finns gott om videoklipp på när tjuvar i lugn och ro försöker montera bort den. Titta bara här, till exempel.

Det tar dock tid, eller så krävs det en enorm kraft, för att ta bort den. Dessutom får du ju en notis när det sker och kan initiera ett videosamtal – så en enkel uppmaning om att tjuvarna bör låta dörrklockan vara lär räcka i de allra flesta fall. Om de inte har förstått att de blir filmade än, så lär de definitivt göra det då. När det gäller risken att råka ut för inbrott har man sett att Doorbell 2 minskar den.

Dessutom: Om den mot förmodan blir stulen, kan du skicka in en kopia av din polisanmälan till Ring och få en ny gratis.


Här kan du köpa Ring Doorbell 2

Så sent som den åttonde oktober meddelade man officiellt att Doorbell 2 skulle äntra den nordiska marknaden. I utgångsläget återfinns den hos följande återförsäljare: 

 • Media markt.
 • Elgiganten. 
 • Bauhaus.
 • Dustin.
 • Clas Ohlson.
 • Webhallen.
 • Kjell & Company. 

Köp här hos Kjell & Company. 

I skrivande stund kostar den kring 1990 kronor hos samtliga butiker ovan. Relativt snart lär den dyka upp hos betydligt fler återförsäljare än dessa. Tids nog lär det också bli större variationer i priserna. 


Hitta snabbt: Vanliga frågor och svar

 • Hur länge räcker batteriet? Enligt Ring själva ska batteriet räcka mellan sex månader och ett år, eller ungefär 1000 notiser. Av förklarliga skäl har vi inte hunnit testa detta själva. Ett sätt att spara batteri på är att minska rörelsesensorernas känslighet.
 • Hur stor är den? Ganska stor; 12,56 x 6,17 x 2,21 cm.
 • Vilka väder klarar den av? Doorbell 2 tål regn och fungerar i mellan -20 till +50 grader.
 • Vad är Chime Pro? För dig som ska köra Doorbell 2 på batteri, krävs en Chime Pro. Den fungerar främst som högtalare, men även som repeater och förstärkare av WiFi-signalen.

Specifikationer

 • Strömkälla: Fast eller batteri.
 • Kamera: 1080p. Infraröd nattsyn.
 • System: iOS, Android, Mac och Windows 10.
 • Mått: 12,56 x 6,17 x 2,21 cm.
 • Uppkoppling: 802.11b/g/n 2,4 GHz.
 • Synfält: 160 grader.
 • Vikt: 0,84 kg.

 

Karl Oskarsson

Karl Oskarsson

Skribent

Dela: