Test: Apples läderfodral för iPhone 6 Plus

Vi fortsätter med att testa skal till iPhone 6 och 6 Plus och det kanske mest obligatoriska testet är äntligen färdigt. Apples alldeles egenproducerade läderfodral för iPhone 6 Plus har nu omslutit Johans iPhone nästan dagligen sedan oktober. Det stora frågetecknet är bara om skyddet är värt sin höga prislapp?

Apple har precis som tidigare år valt att erbjuda två varianter, ett i silikon och ett i läder. Det förstnämnda är en hundring billigare med en prislapp på 349:- men som rubriken skvallrar om så är det deras premium-modell i läder som ligger i fokus i detta test och som det matematiska snillet du troligtvis är, redan räknat ut att det kostar 449:-.

iPhone 6 Plus Läderfodral

Passformen är som ni förstår är inte helt oväntat alldeles *svordom* perfekt. Konstigt vore det annars. Det är ett av få skal som fortfarande bibehåller Apples ursprungsdesign utan att medföra känslan att min iPhone blir otympligare. Det är ett lätt fodral med en otroligt tajt passform och här använder jag mer än gärna klyschan: ”Som handen i handsken”. Dess insida är välkomnande med sitt mikrofiber och kanterna som så lite men ändå perfekt omger skärmens area ger en trygghetsfaktor vid eventuella fall. Skalet är dock inte helt omslutande, längst ner skyddas bara ytterkanterna, sen är det helt öppet från hörlursuttaget ända bort till högtalaren. Ett problem? Nej, snarare tvärtom. Detta gör att jag inte har några som helst problem att docka den i min Philips klockradio som tidigare stoltserade tillsammans med iPhone 5S. Med andra ord ger det många av mina tidigare Lightning-tillbehör en förlängd livslängd jämfört mot många andra helt omslutna skal.

Exponerad underdel

Däremot blir Apple lite motsägelsefulla här. Tyvärr försvinner mycket av hela deras designfilosofi med rundade hörn kring skärmkanten när man väljer att placera sitt fodral några millimeter runt och över skärmens ytterkanter. Det är absolut märkbart och jag föredrar helt klart att använda min iPhone helt utan skydd. Men som kompromiss så är det en säkerhetslösning mot sprucken skärm som ärligt talat inte märks av efter ett par dagars användning.

Jag har vandrat lite fram och tillbaka gällande skydd. Vanligtvis föredrar jag min iPhone helt naken men det är också något jag måste erkänna att jag upplever det lite jobbigt första 2-3 månaderna med en ny lur i min hand. Jag har aldrig tidigare haft ett skal/bumper runt min iPhone mer än 7 dagar om man bortser från Snuggs läderficka/fodral vilket faktiskt innebär att Apples läderskydd är det första som ihållande fått omfamna min iPhone under en längre period. Det beror till stor del på att nya iPhone är relativt hal och att 6 Plus faktiskt är ganska så stor (om än perfekt i sin storlek) vilket gör hanteringen betydligt mer handvänlig med detta skydd. Sen får vi inte glömma formfaktorn, många gånger tänker jag inte ens på att det sitter på och just där har vi troligtvis argumentet till att det har fortsatt fått göra det så pass länge.

Sida vid Sida

Förutom att ”Rundade kanterna-funktionen” försvinner så är det egentligen bara en detalj jag stört mig på. Det är att vid redan nämnda oskyddade område, där vilar jag oftast ett finger vid användning och kan då känna av att lädret ger vika något. Vilket snabbt förvandlas till ett tvångsbeteende där jag naturligtvis måste röra ett finger där mest hela tiden. Det är absolut inte mycket, men tillräckligt för att ge mig känslan att den inte är helt försluten. Detta är inget som påverkar varken användandet eller skyddsaspekten utan bara 1 millimeter som inte ger en annars så förstklassig upplevelse. Okej, jag erkänner, jag försökte verkligen leta fel och detta ”var det enda”. Med andra ord, det här är ett fodral till iPhone 6 Plus av högsta klass.

Skavanker syns lätt på läder
Skavanker syns lätt på läder

Ha i åtanke att äkta läder ändrar karaktär och är mottaglig för repor och yttre verkan. Jag har fått ett par repor och skönhetsfel på baksidan av mitt skydd (första repan kom redan vid uppackningen av en något ivrig undertecknad) men samtidigt är det också hela tjusningen med läder.

Apple vill precis som alla andra företag tjäna pengar och prisbilden på deras tillbehör likt sina IT-produkter ligger väldigt högt upp på den övre skalan. Det finns säkerligen billigare alternativ som troligtvis gör ett bra jobb (jag har ännu inte funnit något) men Apple bevisar att man kan leverera även utanför tekniksfären. Det är ett relativt dyrt skal/skydd men det erbjuder också det bästa av två världar, skydd och form, vilket vanligtvis är en symbios som sällan upplevs.

Betyg 4/5

Apples läderfodral finns i flertalet färger och går att köpa hos Apple Store för 449:-

admin

admin

Skribent

Dela:

Comments are closed.