Test: Apple TV 4K

Äntligen finns 4k och HDR-TV tillgängligt för alla hushåll och det med ett enkelt och vida känt gränssnitt som jag personligen, som Appleanvändare, haft tillgång till sedan 2015. Enkel att använda, kopplar samman med din Iphone och levererar en bildkvalité i toppklass. För spelentusiasten borde det funnit lite mer att hämta men en stark rekommendation för den som gillar TV och film.

Butik – Apple TV 4k kan köpas via Iphonebutiken  för 2195 kr. 

Recension – Läs nedan

 

Apple är kända för sin design och Apple TV 4k är inget undantag.

Den stora nyheten är 4k och HDR. Denna lilla pryl, kantig, tjock och stor som en hockeypuck, som jag en dag kopplade till tv:n och fick mitt tv-tittande förändrat för all framtid.

Som en flitig tv- och filmtittare är det så gott som ett krav att när filmen startar så måste ljud och bild vara på topp. Det känns som att just denna version Apple TV väljer att möta mina önskemål med ett tydligt fokus på bild och filmupplevelsen.

En Apple TV i var familjs hem – för så prisvärd är den nya versionen. Den ligger på runt 2 000 kr och finns i dagsläget i två versioner, 32gb och 64gb. Om ni liksom jag primärt tittar på Tv och inte använder Apple Tv´n till att ladda ned en stor mängd appar så räcker versionen med 32 gb gott och väl.

Enkel att använda, snabbt att komma igång

Det går inte att ta miste på att Apple TV är nära kopplad till Iphone. Det tar inte många sekunder efter att jag startat enheten och anslutit den till TV´n då skärmen till min Iphone ger ifrån sig ett ljussken som tecken på att något nytt håller på att hända. Telefonen frågar mig om jag önskar ställa in min nya Apple TV. Det går snabbt, enkelt och sparar tid genom att den använder mina befintliga konton och inställningar i min Iphone på min TV, allt är en knapptryckning bort.

Styr Apple TV med din Iphone

Normalt sett styr du din Apple TV med den medföljande fjärrkontrollen men tack vare kopplingen till din Iphone kan du använda telefonens tangentbord när du exempelvis skall skriva in lösenord eller annan löpande text. Det är enklare och går snabbare att skriva på telefonen än om du använder fjärrkontrollen.

Fjärrkontrollen till din Apple TV har flera användningsområden och förutom att den hjälper dig att välja appar, filmer, tv-program med mera kan du använda den till att styra olika spel. Du kan exempelvis använda fjärrkontrollen som en tennisracket genom att svinga den i luften eller använda den som en ratt när du spelar ett racingspel.

Fjärrkontrollen som spelkontroll räcker inte hela vägen

Dock skulle jag vilja säga att fjärrkontrollen är alldeles utmärkt till att just vara en fjärrkontroll men när det kommer till att vara en spelkontroll finns det mer att önska. Även om den fungerar som kontroll så känns det som att den inte riktigt hänger i matchen med jämfört med en vanlig spelkontroll.

Jag kan rekommendera att ni laddar ner Appen Apple TV Remote som jag personligen tycker är ett suveränt komplement till medföljande fjärrkontroll. Du styr din Apple TV genom att enkelt svepa med fingret, eller använd tangentbordet till att snabbt mata in text och menyknappen är tydligt centralt placerat. Med iOS 11 och senare versioner kan du dessutom styra din Apple TV från Kontrollcenter.

Apple TV 4K är elegant och användarvänlig

Varför har jag inte skaffat den senaste versionen tidigare är nog en av de första frågorna jag ställer mig nu när jag ser vad som uppenbarar sig på skärmen. Denna lilla diskreta hockeypuck är den perfekta kompisen till min tv nu och framåt.

Rent designmässigt smälter Apple TV 4K in bra. Den nya versionen är svår att skilja från sin föregångare. Det jag med blotta ögat kan se är att undersidan är en aning upphöjd och det för att cirkulationen av luft skall underlättas. Något annat som jag märker är att man valt att slopa den usb-c-anslutning som fanns tidigare. Personligen har jag aldrig använt den så den går säkert att klara sig utan även på denna modell. Numera finns en PRJ45-port, en HDMI-anslutning av version 2.0a samt en strömingång på baksidan. Man har även integrerat stöd för trådlösa AC-nätverk med MIMO-teknik och Bluetooth.

Den lilla svarta boxen med en diskret logotyp gör inget stort väsen av sig. Enheten är inte större än 98 x 35 x 98 millimeter och den tillhörande fjärrkontrollen är så enkel att den likväl skulle kunna vara en leksak i leksaksaffären på hyllan för de mindre barnen. En så liten och enkel detalj som en vit ring har lagts till runt menyknappen göra att jag eller någon annan familjemedlem inte kan missa vilken knapp som gäller för att återgå till meny, dessutom infinner sig en känsla av att just den knappen syns lite bättre i dovare belysning tack vare den vita randen.

4k och HDR i symbios

Spelen i all ära men de flesta som köper Apple TV enheten kommer använda den till tv och film.

Min uppfattning är att Apple i första hand väljer att lyfta fram 4k-stödet som i dagens allt större TV apparater kommer till sin fulla rätt. Men även HDR vävs in vilket gör att med rätt TV så ger det en markant bättre och intensivare ljusstyrka och ett bredare färgspektrum som ger filmer en helt ny upplevelse.

Sammanfattning

Den här nya versionen har en helt fantastisk bildkvalitet och det tack vare tekniken bakom 4k och HDR. Det är för vilken användare som helst en enkel installation som bara tar några minuter och själva enheten är enkel och snabb att hantera. För den som älskar spel och kräver en prestanda på toppnivå så rekommenderar jag en vanlig spelkontroll istället för Apple TV kontrollen.

Om du är en användare som har en TV som klarar HDR och gillar att titta på film så är detta helt klart en produkt för dig och din familj.

Betyg 4/5

Butik – Apple TV 4k kan köpas via Iphonebutiken  för 2195 kr. 

 

iPhoneGuiden.se

iPhoneGuiden.se

Skribent

Dela: