Test: AirPods

Apples trådlösa EarP, förlåt, AirPods bjuder på många härliga finesser och ett förvånansvärt trevligt ljud med tanke på sin blygsamma storlek. Nu är framtiden utan sladdar här men det finns förbättringsområden.

Det första som slår mig är hur litet laddningsfodralet är. Pyttelitet. Det andra är att Apples sedvanliga öga för detaljer återigen gör sig påmind. Då syftar jag på hur fodralets lock känns perfekt avvägt vid öppning och stängning och hur AirPodsen bara ”sugs in” i fodralet tack vare magneter efter användning.

Klart fodralet ska ha en egen docka för laddning (medföljer ej).
Klart fodralet ska ha en egen docka för laddning (medföljer ej).

På tal om fodralet så laddas det med en medföljande Lightningkabel, tyvärr saknas väggadaptern så där får man snällt låna sin iPhones eller koppla in den i datorn för att ladda.

Lyft på locket - Tryck Anslut. Klart.
Lyft på locket – Tryck Anslut. Klart.

Själva parningsprocessen har aldrig varit enklare. Lås upp iPhone, öppna luckan på fodralet och en sekund senare är det bara ett knapptryck borta. Inget mer pillande och sökande bland inställningar, det ”Bara fungerar”. Det fina här är att det i samma ögonblick automatiskt installerar sig på alla kompatibla Apple-enheter inloggade på samma iCloud-konto (kräver macOS Sierra, iOS 10 eller watchOS 3. Ej Apple TV 4, där får man synka som ett vanligt Bluetooth-tillbehör). Apple kan fortfarande!

airpods-w1-chip

Hemligheten ligger till viss del i det egenproducerade W1-chippet. Egentligen är det bara Apples finare ord för Bluetooth, typ, som man förbättrat och utvecklat. Det gör också att AirPods blir betydligt strömsnålare och har en stabilare uppkoppling än andra trådlösa hörlurar på marknaden. Inte en enda gång drabbades vi av förlorad anslutning. Sen det där med öga för detaljer. Tack vare optiska sensorer så känner AirPodsen av när de placeras eller tas ur öronen. Det innebär att så fort en tas ut så pausas musiken för att sen återgå till där det var när den placeras tillbaka. Genialiskt i sin enkelhet.

Så fort locket öppnas dyker denna ruta upp.
Så fort locket öppnas dyker denna ruta upp.

Trots det inbyggda batteriets pyttelilla kapacitet så lyckas man enligt Apple kräma ur 5h lyssning av musik och 2h samtalstid. Även om vi inte enligt vårt test nådde upp i exakt den siffran (drygt 4h 30 min) så är det ändå imponerande. Att vara utan batteri kommer inte vara ett problem då laddingsfodralet där man förvarar sina AirPods i erbjuder upp till totalt 24h musiklyssning på en full laddning. 15 minuters laddning ger tillbaka 3h lyssning.

Man går ständigt runt med ett fånigt leende med AirPods i öronen.
Man går ständigt runt med ett fånigt leende med AirPods i öronen.

Designen är, ja i princip exakt densamma som Apples trådade EarPods. Den största skillnaden är den långsmala änden (där mikrofonen sitter) är något grövre och lite längre. Passformen för mina öron känns nästan som om Jony Ive vart hemma hos mig, gjort en avgjutning och sen utformat AirPods efter just mitt öra. Så bra sitter de fast i mina öron, aldrig någonsin under testperioden har det ens varit nära att lämna sin plats. Nu är allas öron formade olika så har man haft problem med EarPods tidigare så skulle jag rekommendera att testa först innan köp.

Gif

Jag förstår helt ärligt inte förhandssnacket om att AirPods ser lustiga ut i öronen. De ser ju ut som EarPods minus kablaget. Då är ett par on ear-lurar betydligt mer lustiga att smycka ut sig med. Men visst, jag kan sträcka mig till att det kan se ut som örhängen och förväntar mig en del gliringar framöver.

Apples medföljande EarPods har aldrig varit något som gått till historieböckerna för sin enorma ljudkvalité. Det kommer heller inte AirPods att göra. Med det sagt så menar jag inte att det är av usel kvalité, den är absolut godkänd och faktum är att jag uppfattar AirPods som något vassare och klarare. Nu ska det sägas att jag inte ser mig som en ljudkännare alls, jag uppskattar rent och klart ljud och för min typ av lyssnande, främst vid promenader och på resor så erbjuder AirPods till och med mer än vad jag kräver. Vill man försvinna in helt i musiken och höra varenda liten detalj får man leta i dyrare prisklasser och titta på hörlurar som placeras på huvudet och runt öronen. Största skillnaden jag upplever är att basen är mer påtaglig om än fortfarande svag, ljudet som helhet levereras klart och precis som sina föregångare har AirPods problem att leverera på hög volym. Sammanfattat kan man säga att om man är tillfreds med ljudet i EarPods kommer man bli positivt överraskad nu.

Bild: Apple.com
Bild: Apple.com

Det som imponerar mest är mikrofonen, speciellt med tanke på hur långt ifrån munnen den sitter jämfört mot Apples trådade variant. Inte en enda gång har jag fått klagomål på hur jag låter vid samtal och inte ens när jag själv varit övertygad om att nu måste jag höras dåligt i bullriga miljöer har jag fått den kommentaren. Något jag med EarPods fick höra lite för ofta.

En annan imponerande grej är att räckvidden är otroligt bra. Min iPhone kan ligga i ett annat rum och fortfarande ha kontakt vid både ljud och kommunikation. Vi har även testat att ringa samtal och placerat hörlurarna i två olika personers öron i varsitt rum. Fungerade perfekt förutom att mikrofonen bara aktiverades på den AirPod som först placerats in.

Apple Watch är AirPods bästa vän.
Apple Watch är AirPods bästa vän.

Det många kanske kommer att sakna är något så enkelt som möjligheten att ändra låt eller höja/sänka volymen via fysiska knappar. Har man inte telefonen i handen så vill Apple primärt att Siri ska sköta detta. Ett problem för vissa men för mig och mitt kretslopp av Appleprodukter och hur jag använder mina hörlurar har jag inga problem med dessa begränsningar. För min del så sköts det exemplariskt och helt problemfritt från handleden, på min Apple watch. Trots att detta kan göras genom att dubbelknacka på någon av AirPodsen för att aktivera Siri och med rösten styra min musik så tror jag inte att majoriteten av användarna är bekväma med att exempelvis på tunnelbanan för sig själva stå och säga ”Höj volymen” eller ”Byt låt”. För vissa kommer avsaknaden av sladdkontrollen vara större än för andra. Tänk på det.

Siri är inte jättesmart alla gånger.
Siri är inte jättesmart alla gånger.

Det som är det största störningsmomentet är att Siri inte är helt pålitlig. Precis som bilderna ovan visar så förstod hon inte ”Höj till 60%” trots att det logiskt borde vara min musik jag syftade på då den var igång. Man måste vara tydlig, ”Höj volymen till 60%” gick bättre.

Det krävs lite handpåläggning för att byta enhet.
Det krävs lite handpåläggning för att byta enhet.

När vi ändå är inne på minuskontot så finns det något som jag i mitt användande faktiskt tycker är ett större problem. Jag hade väntat mig att AirPods var så pass intelligenta att om jag drar igång ett klipp på paddan efter att ha lagt ifrån mig musiklyssnandet på min iPhone och sätter i mina AirPods igen så hoppar ljudet igång automatiskt. Så är det inte. Snabbast är att svepa upp min iPads kontrollcenter och ange mina AirPods därifrån och sen vänta ett par sekunder. Går jag sen tillbaka till min iPhone måste jag upprepa samma steg. Här tycker jag att Apple misslyckats ganska så stort vilket gör att installationen/synkning genom iCloud bara känns halvfärdig. Jag skulle åtminstone i inställningarna vilja ha möjligheten att ställa in att mina AirPods automatiskt ska byta källa beroende på vilken enhet jag väljer att sitta vid. Idag går jag konstant mellan min Mac, iPhone och iPad, därför hade en sådan funktion vart riktigt önskvärt. Enda stället jag hittat som det fungerar sömlöst med är mellan Apple Watch och iPhone, så rent tekniskt borde det vara möjligt.

Man låta en dubbelknackning spela upp/pausa istället för att aktivera Siri.
Man kan låta en dubbelknackning spela upp/pausa istället för att aktivera Siri.

Däremot så räcker det med att sätta en eller båda i örat mitt i ett samtal för att hoppa från att prata i iPhone till AirPods. Otroligt smidigt. Vill man svara mitt i sitt musiklyssnande är det bara att dubbelknacka på någon av sina AirPods och detsamma gäller för att avsluta ett samtal.

Frustrationen när vi försöker trassla ur hörlurarna ur sig själva är ett minne blott.
Frustrationen när vi försöker trassla ur hörlurarna ur sig själva är ett minne blott.

Hur mycket jag än gillar AirPods så bör jag reservera mig med att säga att jag inte tror det är en universal lösning för alla. Med det sagt, har man en Apple Watch för enkel musikkontroll och rätt öronform är det här ett par hörlurar som är otroligt svåra att inte tycka om. Laddningsfodralet är genialiskt och det sladdlösa livet befriande. Jag är helt såld på AirPods som passar mitt användande perfekt. För dig är det kanske en helt annan sak men enkelheten, designvalen och tekniken under skalet är det ingen som kan ta ifrån Apple.

Betyg 4/5

AirPods kostar 1790:- och kan  köpas på Iphonebutiken

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

Mobiltillbehör X & XS

Stort utbud av mobiltillbehör till iPhone X samt iPhone Xs.

Till Butik / Beställ

Mobiltillbehör iPhone XR

Stort utbud av mobiltillbehör till iPhone Xr

Till Butik / Beställ

Tillbehör iPhone XS Max

Stort utbud av mobiltillbehör till iPhone XS Max

Till Butik / Beställ
Sajtägare

Sajtägare

Skribent

Dela: